Stresszkezelés

Ismerje meg a pihentető alvás tíz feltételét!

A nyugodalmas éjszakákhoz elengedhetetlen a rendszeresség, mert a biológiai óra csak így tud hatékonyan együttműködni az alvás és az ébrenlét agyközpontjaival. Az „alváshigiéniát”, vagyis hogy ki mitől alszik jól, illetve rosszul, elsősorban az érintett fizikai-lelki állapota, valamint az éjjeli pihenés külső körülményei határozzák meg. A követke­zőkből megtudhatja, mi szükséges ahhoz, hogy igazán nyugodtan hajthassa álomra a fejét.

  1. Fényviszonyok Este legyen sötét a háló­szobában, hajnalban pedig világos.
  2. Testhőmérséklet Közvetlenül alvás előtt a testnek melegnek kell lennie, hogy a kéz, az arc és a láb véredényei kitáguljanak. Éjszaka az a jó, ha kissé hűvös van, és a testhőmérséklet lecsökken. Segít a lefekvés előtti meleg fürdő, masszázs vagy a hőpalack (ez idővel lehűl).
  3. Tévét szigorúan kikapcsolni! A háló­szoba arra szolgáljon, amire való: alvásra. Száműzze belőle az ébren tartó berendezéseket, elsősorban a televíziót és a számítógépet.
  4. Zajmentesen A jó alváshoz eredendően csönd kell. Bár manapság sok ember csak akkor tud éjjel pihenni, ha szól valami halk háttérzaj, ami elnyomja a hangosabb, zavaró zajokat.
  5. Az ideális matrac Egyéni preferencia és egészségi állapot függvénye, hogy kinek milyen matrac megfelelő. Gerincprobléma esetén kérje ki az orvos vagy a gyógytornász tanácsát. A mat­racra teríthető fedőmatraccal keményebb vagy puhább fekvés érhető el ugyanazon a felületen. A matracot naponta szellőztesse, gyakran fordít­sa meg és tízévente cserélje.
  6. Torna Az éjszakai pihenést megelőző 3 órá­ban már ne végezzen aktív testmozgást.
  7. Étkezés A lefekvés előtti 1 órában ne fogyasszon nehéz vagy fűszeres ételt és koffeines italt, mellőzze a dohányzást. Jobb alvást biz­tosít, ha napközben a 2-3 nagy adag étel helyett többször keveset eszik, egyenletes időközön­ként. Álomhozó hatású az ágyba bújás előtt fel­hajtott meleg tej, akár egy kis mézzel ízesítve.
  8. A gőz kieresztése Szánjon némi időt szervezete feszültségmentesítésére, főleg, ha nehéz nap áll Ön mögött. Kiváló módszer a mély­légzés vagy más relaxációs technika, de használ a meleg, illóolajos lazító fürdő is.
  9. Komfortérzet Este járja körbe a lakást, és végezzen biztonsági ellenőrzést. Nincs rosszabb, mint az ágyban fekve azon rettegni, mi lesz, ha éjjel betörnek, vagy kigyullad a ház. Ajánlatos tűz- és füstjelzőt, szénmonoxid-érzékelőt, riasztót felszereltetni, biztonsági ajtót vagy rácsot csináltatni, az ablakokat biztonsági üveggel megerősíteni.
  10. Gondűzés A napi nehézségeket nem szabad behurcolni a hálószobába. Az aggódó, szorongó típusúak lefekvés előtt fél órával írják össze, ami nyomasztja őket, aztán gondolják végig, milyen megoldások kí­nálkoznak. Aki így is tovább rágódik az ágyban, ahelyett, hogy aludna – ténylegesen vagy gondo­latban -, csináljon újabb listát, majd gyűrje össze és hajítsa el, illetve helyezze agyának képze­letbeli kukájába.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.