Alvás javítás

Rémálmok ás alvajárás – mit kell róluk tudnunk?

Bizonyára mindannyian riadtunk már fel arra éjszaka, hogy valami ijesztőt álmodtunk: balesetet szenvedtünk, lezuhantunk valahonnan vagy üldöztek bennünket. A rémálmok – akárcsak más típusú álmaink az alvás gyors szemmozgás fázisában keletkeznek. Ha gyakran jelentkeznek, az zavarja az éjszakai pihenést, és fizi­kailag is megviseli az érintettet. A gye­rekek mintegy felének vannak rémál­mai, a leggyakrabban 2 és 5 éves kor között.

Jegyezzük meg! A rémálmoktól meg kell különböz­tetni az éjszakai pánikrohamot – orvosi nevén pavor nocturnust -amely különösen gyakran fordul elő gyerekek esetében.

Felnőttek esetében a rémálmok oka többnyire pszichés megterhelés, például a családban előforduló halál­eset vagy betegség, párkapcsolati konfliktus vagy munkahelyi problé­mák. A pszichés betegségeket is kísér­hetik rémálmok, ele előfordulhatnak gyógyszerek, például magas vérnyomás ellen szedett béta-blokkolók mellékhatásaként is.

Éjszaka felriadó gyermekek

Sok szülő jól ismeri ezt a jelenséget: gyermeke éjszaka felriad, keservesen sír, és perceken keresztül alig lehet megnyugtatni. Talán még azt is elmondja, hogy gyorsan ver a szíve, vagy hogy fél valamitől. A szülők többsége ilyenkor úgy véli, gyermeke rosszat álmodott, pedig másról van szó. Ezek a felriaclások ugyanis nem az alvás REM-fázisában fordulnak elő, hanem a mélyalvás során, amikor nem álmodunk. Szaknyelven a pavor noctumus latin elnevezéssel illetik ezt a jelenséget, amely a feltételezések szerint a növekedési folyamatokkal állhat kapcsolatban.

A rémálmok kezelése, lehetséges?

Sokan úgy vélik, hogy az álmokat nem lehet tudatosan befolyásolni, pedig bizonyos módszerek alkalmazásával ez igenis lehetséges, különösen visszatérő álmok esetén. Ilyen módszer a „tudatos álmodás” technikája, amelynek lényege, hogy az érintett a visszatérő rémálmot tudatosan álomként éli meg, és bele tud avat­kozni a kimenetelébe. Ennek technikáját pszichiáter segítségével lehet elsajátítani.

Egy másik megoldás az, ha napközben felidézzük a rémálmot, és elképzeljük, hogyan lehetne pozitív a kimenetele. Például, ha valaki azt álmodta, hogy lezuhan valahonnan, képzelje el, amint szárnyakat növeszt és biztonságosan földet ér. A rémálom így fantáziajátékká sze­lídül, amelynek jó a vége. Ezzel csökkenthető annak a valószínűsége, hogy az illető újból a zuhanással álmodik majd.

Az alvajárást (más néven holdkórosságot) sokan – tévesen – úgy képze­lik, hogy egy hálóinges alak sipkával a fején előrenyújtott karokkal egyensúlyoz a háztetőn telihold idején. Ismerjük talán azt a kifejezést is, hogy valaki a „holdkóros biztonságával” cselekszik.

Ám ez a kép sem fedi a valóságot, mivel az alvajáró a legkevésbé sincs biztonságban, inkább arról van szó, hogy a veszélyérzete nem működik. Az alvajárók rendszerint egyenesen lépkednek előre anélkül, hogy tudatosan tájéko­zódnának. Nem veszik észre, ha az út, amin haladnak véget ér, ez pedig végzetes balesetekhez vezethet – például lezuhannak az erkélyről, a tűzlétráról vagy a kerítés tetejéről, kiugranak az ablakon vagy vízbe esnek egy stégről.

Az alvajárás időtartama többnyire igen rövid: néhány másodperc, esetleg néhány perc lehet.

Nagyon ritka, hogy ennél hosszabb ideig tartana. Az érintett másnap nem emlékszik a történtekre. Okok A gyermekek mintegy 10-30 százaléka, a felnőttek 1-3 száza­léka alvajáró. Alvajárónak nem csak azt nevezzük, aki álmában sétál. Vannak, akik egészen összetett cselekvéseket végeznek (például mosnak vagy főznek), mások sokkal kevésbé látványos dolgokat művelnek, például zavartan felriadnak álmukból, felülnek, tanács­talanul néznek körbe. Szerencsére az esetek többségében ez utóbbi jelenségről van szó.

Az alvajárásra nincs egyértelmű tudományos magyarázat!

Egyesek örökletes zavarnak tekintik. A hold befolyását sem lehet teljesen kizárni, megfigyelhető ugyanis, hogy a fény vonzza az alvajárókat. Mivel régen a hold volt a legerősebb éjszakai fényforrás, az alvajárók annak irányába indultak el. Mára a modern fényforrások térhódításával a hold jelentő­sége csökkent e tekintetben.

Mit mond az orvos?

Ha alvajáróval találkozunk, ne ébresszük föl, mert megijedhet és eleshet. A legjobb, ha alvó állapotban visszavezetjük az ágyába. Közben óvatosan irányítgassuk. Ki lehet próbálni azt is, hogy valamilyen ennivalóval csalogatjuk vissza az ágyba, az alvajárók ugyanis gyakran kínzó éhséget éreznek.

Az alvajárás jelensége az alvás kezdeti szakaszában, mélyalvási fázis­ban lép fel, tehát nincs köze az álmokhoz. Egyes negatív pszichés hatá­sok, például munkahelyi zaklatás vagy a kiégettségérzés (burnout szind­róma), bizonyos testi ingerek (például teli húgyhólyag) vagy környezeti hatások (például zaj) növelik az alvajárásra való hajlamot. Az alkohol­fogyasztás, a lázas állapotok (különösen gyermekeknél), a fáradtság és a stressz szintén szerepelhetnek a kiváltó okok között.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.