Koleszterin

A c-reaktív fehérje mérése a szívbetegség megelőzéséért

Mi történik, amikor az ember lehorzsolja a térdét? Miközben megindul a gyógyulás folyamata, a sérülés környéke vörös és meleg lesz, s talán genny is szivárog a sebből. Ezek a gyulladás jelei. A sérülések környékén fokozódik a véráramlás, fehérvérsejtek sietnek a helyszínre, mint a mentők a közúti szerencsétlenséghez. Sajnos azonban ez a folyamat olykor kárt is tehet a szövetekben.

Ha egy artéria bélése megsérül akkor fehérvérsejtek gyűlnek össze a helyszínen, s ez gyulladást okoz.
Ha egy artéria bélése megsérül akkor fehérvérsejtek gyűlnek össze a helyszínen, s ez gyulladást okoz.

 Mi köze van a gyulladásnak a szívbetegséghez?

Nagyon is sok. Ha egy artéria bélése megsérül – például mert LDL-részecskék ágyazódnak az érfalba -, akkor fehérvérsejtek gyűlnek össze a helyszínen, s ez gyulladást okoz. így tehát több LDL több gyulladást jelent. A gyulladás amellett, hogy tovább károsítja az artéria falát, s merevebbé és plakklerakódásra fogékonyabbá teszi, fokozza a már kialakult plakkok sérülékenységét is, így azok nagyobb valószínűséggel repednek meg. Az artériák falában kárt tevő egyéb tényezők között említést érdemel a dohányzás, a magas vérnyomás, sőt a kórokozók is (erről hamarosan többet olvashatunk).

C-reaktív fehérje szintjét kell megmérni abban az esetben ha gyulladás van a szervezetben.
C-reaktív fehérje szintjét kell megmérni abban az esetben ha gyulladás van a szervezetben.

Honnan tudhatja valaki, hogy gyulladtak-e az artériái?

Nos, ehhez a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét kell megmérni – ez az anyag a májban termelődik, ha a szervezetben valahol gyulladás van. Ha az artériákat támadás éri, megnő a vérben a CRP-szint. Az átlagost meghaladó CRP-szint a szívinfarktus és a stroke fokozott kockázatát jelzi.

Egy a CRP és a szívbetegség összefüggését tanulmányozó vizsgálat során egy bostoni kórház kutatói 1086 egészségesnek tűnő férfi CRP-szintjét mérték meg, majd nyolc éven át követték nyomon egészségi állapotukat. Az eredmény megdöbbentő volt: az első szívinfarktus kockázata a normálishoz képest ötször volt nagyobb azoknál, akiknek a koleszterin- és CRP-szintje is magas volt.

A Harvard Egyetem kutatói hasonló eredményről számoltak be, a legmagasabb CRP-szintű nők csoportjában az átlagosnál hétszer nagyobbnak találták a szívinfarktus és a stroke kockázatát. A magas CRP-szintű nők esetében akkor is erősebb volt a szívinfarktus és a stroke valószínűsége, ha nem dohányoztak, normális volt a koleszterinszintjük, és a családjukban sem fordult elő korábban szívbetegség.

Kutatási eredmények! Egy 2002 végén megjelent tanulmány szerint pedig a magas CRP-szintű nők kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívinfarktus vagy stroke miatt, mint a magas koleszterinszintűek.
Mire kell figyelni? Fontos megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat egészséges személyeken végezték. Azok esetében, akiknek valamilyen gyulladásos betegsége van, például ízületi gyulladás vagy gyulladást okozó fertőzés, a CRP-szint nem feltétlenül jelzi megbízhatóan a szívbetegség kockázatát.

Amellett, hogy utal az erekben kialakult gyulladásokra, a CRP közvetlen szerepet is játszhat az artériák károsításában, mivel gátolja egy a nitrogén-monoxid termeléséhez szükséges enzim működését. Amint azt korábban már említettük, ha kevesebb nitrogén-monoxid termelődik, akkor az artériák falán könnyebben megtapadnak a plakk-képző anyagok. Sőt úgy tűnik, hogy a CRP a metabolikus szindrómának is markere.

Mi jelezheti még a gyulladást a C-reaktív fehérjén kívül?

Gyulladás jelenlétére utaló molekula az inter-leukin-18 (IL-18) is. Egy németországi, koszorúérbetegeken négy éven át végzett vizsgálatból az derült ki, hogy akiknek a vérében magas volt e molekula szintje, háromszor nagyobb volt a kockázatuk szívbetegségben való elhalálozásra. Korábbi vizsgálatok pedig összefüggést találtak az IL-18 magas szintje és a plakk-képződés, illetve a plakkok fokozott instabilitása között. Az eredmények azonban még csak előzetes jellegűek, figyelmeztetnek a kutatók, és az IL-18 mérésére szolgáló teszt túl bonyolult ahhoz, hogy rutinvizsgálattá váljon.

Mindenesetre a CRP-re és az IL-18-ra vonatkozó adatok alapján az orvosok azt gyanítják, hogy a gyulladás a magas koleszterinszintnél is jelentősebb rizikófaktor lehet a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. A kettőt azonban együtt kell tekintetbe venni, hiszen szorosan összefüggenek egymással. Az LDL fokozza a gyulladást, a gyulladás pedig elősegíti a szabad gyökök termelődését, amelyek az LDL-részecskék oxidálásával felgyorsítják a plakk-képződést. A gyulladást fokozó tényezők jó része – például az elhízás, a cukorbetegség és a metabolikus szindróma -a koleszterinszintet is növeli.

CRP szint – a számok tükrében

A megnövekedett CRP-szintű személyek számára – még ha LDL-szintjük 3,9 alatti is – hasznosak lehetnek az életmódbeli változtatások és a sztatinok közé tartozó gyógyszerek. Akinek magas a CRP- és a koleszterinszintje, kilencszer nagyobb a kockázata szívinfarktusra és stroke-ra, mint akinél mindkét érték normális.

A kockázat már 0,55-0,99 mg/l CRP-értéknél is nőni kezd, s 2,5 mg/l felett már kétszer-négyszer nagyobb, mint normális szint esetén. A legközelebbi kivizsgáláskor tehát kérjük, hogy végezzék el a nagy érzékenységű CRP-vizsgálatot is. A hagyományos CRP-teszt, amelyet különféle gyulladásos állapotok, például ízületi vagy bélgyulladás kimutatására használnak, nem elég érzékeny erre a célra.

Noha a CRP igen hasznos a szívbetegség kockázatának jelzésére, az orvosok szerint önmagában soha nem lesz használható, mivel szintje olyan gyulladások (például ízületi gyulladás) esetén is magas lehet, amelyek nem jelentenek kockázatot a szíves érrendszer szempontjából.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

A jó hír az, hogy a CRP-szint a jelek szerint már hat-nyolc évvel a bekövetkezés előtt jelzi a szívinfarktus megnövekedett kockázatát. Ez bőven elegendő idő arra, hogy változtassunk életmódunkon (és ha szükséges, gyógyszereket szedjünk). Az egyik legfontosabb teendő az, hogy leszokjunk a dohányzásról. A dohányzás gyulladást okoz az artériákban és növeli a CRP-szintet.

A program a következő módokon segít a CRP-szint csökkentésében.

Az  étrend-kiegészítők  csökkentik a gyulladást a szervezetben.
Az étrend-kiegészítők csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Étrendi kiegészítők. A halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők segítenek csökkenteni a szervezetben kialakult gyulladásokat. Ez lehet az egyik oka annak, hogy az ilyen kiegészítőket fogyasztó személyek kisebb valószínűséggel halnak meg szívinfarktusban, mint azok, akik nem szednek halolaj készítményeket.

Az aszpirin jó hatással van a szívbetegségekre!Gondoltuk volna?
Az aszpirin jó hatással van a szívbetegségekre!Gondoltuk volna?

Aszpirin. A program naponta egy aszpirintablettát javasol azoknak, akiknél nagyobb a szívbetegség kockázata. Dr. Paul M. Ridker és munkatársai 1998-ban megjelent úttörő jellegű, a CRP és a szívbetegség kockázatának összefüggését elemző tanulmánya szerint a legmagasabb CRP-szintű személyeknél bizonyult a leghasznosabbnak az aszpirin szedése.

A fogyás is jó hatással van a gyulladás csökkentését illetően.
A fogyás is jó hatással van a gyulladás csökkentését illetően.

Fogyás. A testsúly és a CRP közötti összefüggést vizsgálva dr. Ridker azt találta, hogy a túlsúlyos egyéneknél a testsúllyal egyenes arányban nő a CRP-szint. Ez nem meglepő, hiszen a zsírsejtek az interleukin-6 fő forrásai közé tartoznak: ez a fehérje kulcsszerepet játszik a gyulladásokban. Ha több az interleukin-6, akkor a CRP-szint is magasabb. A program az egészséges táplálkozás és a több testmozgás révén segít a fogyásban.

Több mozgás, alacsony a CRP-szint!
Több mozgás, alacsony a CRP-szint!

Testmozgás. Kimutatták, hogy minél aktívabb valaki, annál alacsonyabb a CRP-szintje. A kutatást egy csaknem 14 000 személyre kiterjedő egészségügyi és táplálkozástani felmérés alapján végezték, s az eredmény azt mutatta, hogy a kifejezetten sokat mozgók mindössze 8 százalékánál volt a normálisát meghaladó a CRP-szint, míg ugyanez az érték a mérsékelten aktív felnőtteknél 13 százalék, az ülő életmódúaknál pedig 21 százalék volt. Az Életmódjavító Program hetente legalább négyszeri közepes intenzitású testmozgást javasol.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.