Sav-bázis egyensúly

Számoljuk fel a zavaró tényezőket a testben és a lélekben – Mindig legyen meg az egyensúly

Jegyezzük meg! Szervezetünk az enyhébb „nyavalyákkal” és a súlyos panaszokkal azt mutatja meg nekünk, hogy valami nincs rendjén és változtatnunk kell bizonyos dolgokon. Túl gyakran hagyjuk figyelmen kívül vagy nyomjuk el gyógyszerrel ezeket a jeleket.

Ezzel a magatartással azonban teljesen semmibe vesszük rosszullétünk okát és azt érjük el, hogy a panaszaink egyre gyakrabban és erősebben jelentkeznek – végül aztán olyan hosszú ideig nem múlnak el vagy olyan intenzív formában lépnek fel, hogy komolyan vesszük őket és elmegyünk orvoshoz.

A test mint útmutató

Ha több figyelmet szentelünk testünknek és lelkünknek, tudatosan érzékeljük jelzéseiket, ki tudjuk elégíteni velünk született szükségleteinket. Gyakran ugyanis azért fáj a fejünk, mert egy problémán „törjük a fejünket”, melynek megoldásától talán húzódozunk. Ennek az oknak a megszüntetése talán bátorságot követel tőlünk vagy változást jelent, de a tablettával ellentétben tartós megkönnyebbülést hozna.

Senkit nem szabad azzal vádolni, hogy ő maga okozta a panaszait vagy a betegségét, mert nem oldotta meg egyik-másik nehézséget az életében. Az élet nem ilyen egyszerű, és természetesen biológiai vagy genetikai faktorok és környezeti tényezők is hozzájárulnak a betegségek kialakulásához.

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha a teszt és a vizelet pH-értékének mérése enyhe túlsavasodásra utal, viszont testileg és lelkileg összességében véve jól érezzük magunkat, terápiás támogatás nélkül is megpróbálhatjuk harmonizálni sav-bázis háztartásunkat.

orvoshoz-kell-menni
Időben menjünk orvoshoz

Az egészséges bélrendszer mint alap

A működő emésztés és az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen az egészséghez és a jó közérzethez: a belekben több millió mikroorganizmus él, melyek valamennyien fontos szerepet töltenek be, részt vesznek a táplálék emésztésében és felbontásában.

Figyelem! Az emésztés és a bélflóra zavarai gyakran olyan területeken vezetnek egészségi problémákhoz, melyeket nem kapcsolunk össze a belekkel, ilyen zavar lehet az immungyengeség, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, a bőrproblémák, a köröm-és hajnövekedési problémák, az alvászavarok, a fejfájás.

Bélregenerálás kontra túlsavasodás

A bélbaktériumoknak bizonyos pH-ra van szükségük. Ha túl savas lesz a környezetük, elpusztulnak. Kevésbé érzékeny élősködők, élesztőgombák foglalhatják el a helyüket. A gombák mérgező anyagokat, mikotoxinokat termelnek, melyek árthatnak a testünknek.

A „gombás betegnek” többnyire gyenge az immunrendszere, ezért folyamatosan fertőzésekkel küzd. Ezen kívül a gombás fertőzés hatására állandóan édességet kíván a beteg, ami fokozza a túlsavasodást. Az antibiotikum árt a bélflórának és az immunrendszernek, ami újabb fertőzésekhez, még több gombához és még erősebb stresszhez vezet.

Az emésztési zavarok fő okai

Az emésztési problémák elsődleges kiváltó okai a bélbetegségek, az allergiák, bizonyos gyógyszerek (elsősorban antibiotikumok), az élesztőgombák (például Candida albicans) és az erősen savképző táplálék.

Bázikus táplálkozás gyakori akut betegségek esetén – Mindenre van megoldás!

A testnek kiegyenlítő bázisokra van szüksége a táplálékból a gyógyuláshoz. Ha ép az immunrendszerünk, és adott esetben természetgyógyászati támogatást is nyújtunk szervezetünknek, annak minden lehetősége megvan az öngyógyításhoz. Segítsünk neki bázikus táplálkozással is! A betegeknek kerülniük kell azokat az élelmiszereket, melyektől viszolyognak. Ellenben melyekre gusztusuk van, gyakran kedvező hatásúak.

Következzék néhány hasznos élelmiszer:

  • Húgyhólyag gyulladás: ananász, áfonya, vízitorma, petrezselyem, tökmag, borókabogyó, vöröshagyma, fokhagyma, citromos kamilla-borsmentatea. Igyunk nagyon sokat, hogy kimossuk szervezetünkből a kórokozókat!
  • Hasmenés: burgonya, sárgarépa, zöldségleves, zöldséglevek,bázisleves, banán, reszelt alma, paradicsomvelő. Igyunk nagyon sokat, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékot. Keringési problémák esetén rágcsáljunk sós pálcikát. Ne fogyasszunk zsírt, állati fehérjét, cukrot!
  • Hányás: Igyunk sok szénsavmentes ásványvizet. Ne fogyasszunk zsírt és tejtermékeket! Főleg kisgyermekek esetén áll fenn a veszély, hogy erős hányás esetén tejet lélegeznek be, ami problémákat okozhat a tüdőben!
  • Láz: Igyunk sokat: a hőmérséklet-emelkedés minden foka a megszokott mennyiségnél egy literrel több folyadék fogyasztását követeli meg! Bázisleves, házi tyúkhúsleves sok sárgarépával, zeller, póréhagyma, petrezselyem, homoktövises zöldséglé.
  • Köszvényroham: Igyunk sokat, leginkább zöld mateteát és bikarbonátban gazdag, szénsavmentes ásványvizet. Ne fogyasszunk állati zsiradékot, állati fehérjét, hüvelyeseket, spenótot, kávét, teát, kakaót.
  • Migrénroham: Igyunk sokat (bikarbonátban gazdag, szénsavmentes ásványvizet). Étkezzünk bázis orientáltan. Ne fogyasszunk állati zsiradékot és fehérjét!
  • Nátha, orrmelléküreg-gyulladás: ananász, zsázsa, retek, torma, kakukkfű, zsálya, mustár, fehérkáposzta-saláta, vöröshagyma, metélőhagyma, homoktövises zöldséglé.
  • Gyomorégés: burgonya, burgonyáié, kamillatea, bázisleves. Tartózkodjunk a cukortól, a koffeintől és a borsmentától, a gyümölcssavaktól (déligyümölcsök, friss paradicsom, paprika) és az állati zsiradékoktól.
Nő
Minél bázikusabban táplálkozzunk, annál jobbat teszünk egészségünkért!
Vigyázat! Ha nem csillapulnak a panaszaink, feltétlenül forduljunk orvoshoz!
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.