Anyagcsere

Cukorbetegség a mindennapokban

Cukorbetegként másoknak átlagosnak tűnő dolgok is speciális odafigyelést igényelnek.

Lábaink ápolását bízzuk a profikra!

Ha valaki már régóta cukorbeteg, bízza inkább gyógypedikűrösre a lábápo­lást. Diabétesz esetén ugyanis még a kisebb sérülések is nehezen gyógyul­nak. Amennyiben a betegnek diabéteszes neuropátiája is van, nem érez fáj­dalmat, és nem veszi észre az apróbb sebeket. Ezért mindenkinek, aki már huzamosabb ideje cukorbeteg, naponta meg kell vizsgálnia a lábfejét. Ha berepedések, kipirosodott területek vagy bőrkeményedések vannak rajta, okvetlenül forduljon gyógypedikűröshöz, esetleg orvoshoz.

Nyugodt lelkiismerettel a volánnál

A cukorbetegség nem befolyásolja az autóvezetést, amennyiben sikerül ki­zárólag diétával, metforminnal, alfa-glukozidázgátlóval vagy glitazonokkal kordában tartani. Más orvosságok, illetve inzulinkezelés esetén azonban fennáll a vércukorszint hirtelen esése, a beteg szédülni kezd, így balesetet okozhat. Bár a frissen felfedezett cukorbetegségről nem kell értesíteni a jo­gosítványt kiállító hatóságot, jó, ha a beteg tudja, hogy amennyiben baleset történik, ő viseli a felelősséget, és elveszítheti a vezetői engedélyét. Érde­mesebb ebben az esetben is előre gondolkodni, és megkérdezni az orvost, hogy ilyenkor mire érdemes ügyelni.

Három praktikus ötlet  a problémamentes vakációért

Az állandó vércukorszint érdekében a legcélszerűbb megoldás az, ha nem lépjük át az adott időzónát. Természetesen nem kell okvetlenül lemondani az egzotikus vidékek meglátogatásáról, néhány dologra azonban érdemes ügyelni.

  1. Mivel a repülőtereken alapos biztonsági vizsgálaton esünk át, szerezzünk be orvosi igazolást, ha a kézitáskánkban inzulin, fecskendő vagy vércukor­mérő készülék és tűk vannak. Legjobb előre megérdeklődni a légitársaság­nál, hogy milyen rendszabályok vannak érvényben.
  2. Ha az utazás időeltolódással jár, ügyeljünk a megszokott napi ritmus be­tartására: jókor mérjük meg a vércukorszintet, jókor vegyük be a gyógyszert, és jókor adjuk be az inzulint. Vigyünk magunkkal egy második karórát, ami az otthoni időt mutatja. Természetesen senki sem akar hosszabb időn át minden éjjel háromkor felkelni, mert otthon akkor kellene beadni az inzulint. Ilyen esetben fokozatosan érdemes átállni az új időszámításra. Erre sajnos nem létezik mindenki számára megfelelő recept. Kérjünk tanácsot kezelő­orvosunktól vagy trópusi utazásokra szakosodott orvos szakértőtől.
  3. Csomagoljuk be az összes gyógyszert, valamint az orvos által összeírt listát a szükséges gyógyszerekről és segédeszközökről

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.