Cukorbetegség tanácsok

Mire ügyeljen cukorbetegként a fürdőszobában eltöltött idő alatt?

Igen, a cukorbetegségre még a fürdőszobában is tekintettel kell lenni. Nagyon fontosak az olyan, jelentéktelennek tűnő döntések, mint hogy milyen szappant használ, vagy mennyire legyen meleg a fürdővíz. Akár zuhanyozik, akár lábat ápol, szívlelje meg az alábbi tanácsokat. Mindenekelőtt fogadja meg, hogy soha, ele soha nem fog „fürdőszobai műtéteket” végezni a lábán. A tyúkszemek, bőrkeményedések és benőtt körmök kezelését bízza inkább szakemberre – könnyen lehet ugyanis, hogy a beavatkozással többet árt, mint használ.

Hidratálószappan

Naponta mossa meg a lábát meleg, de nem forró vízben. Kerülje a folyékony szappanokat, mivel azok jobban szárítják a bőrt, ami a bőr berepedéséhez vezethet, s így növelheti a fertőzésveszélyt. Hámlasztószappano­kat se használjon, mivel ezek túl agresszívek a bőrrel, az illatosított szappanok pedig egyeseknek allergiát okozhatnak.

Zuhanyozás előtt távolítsa el az inzulinpumpát!

Noha a pumpa vízálló, jobb, ha nem éri közvetlenül víz, ezért úszáskor vagy fürdéskor kapcsolja le a testéről. A lekapcsolt készüléket a gyártó utasításainak megfelelően helyezze el. Egyes pumpákhoz tok is kapható, amelyet a zuhany fülkében felakaszthat.

Legfeljebb 20 percig áztassa magát a forró fürdőben!

Ha egy kis lazításra készül gyógyfürdőben, szaunában vagy jacuzziban, legfeljebb 20 percet töltsön ott, és a hőmérséklet ne haladja meg a 40 °C-ot. (Előzőleg mindig kérdezze meg orvosát, megengedheti-e magának ezt a fajta kényeztetést.) A túlzott meleg ugyanis súlyosbíthatja a cukorbetegek körében gyakori keringési problémákat. Ha inzulint használ, a forró fürdő gyorsíthatja annak a szer­vezetbe való felszívódását, s emiatt felborulhat a gondosan beállított vércukorszint. A víz hőmérsékletét ne a lábával el­lenőrizze, mert idegi károsodás miatt esetleg nem észleli, ha a fürdő túl forró. Inkább a kezét vagy a könyökét használja, vagy esetleg szerezzen be egy vízhőmérőt.

Tyúkszemtapaszok

Ne alkalmazza a drogériákban bőrkeményedés és tyúkszem kezelésére kapható szereket. Érzés­csökkenés miatt az efféle kezelések során könnyen felsértheti a bőrt, amit talán észre sem vesz. Az ecsetelőfolyadékok és a tapaszok hatóanyaga egyaránt valamilyen sav, amely nemcsak az elhalt bőrt marja le, hanem az egészségeset is. Az ilyen, savmarás okozta seb gyógyulása nagyon sokáig el­tarthat. Reszelőt vagy habkövet se használjon a keményedések, illetve tyúkszemek eltávolítására, mert túl nagy a sérülés veszélye, és ezek az eszközök nem sterilek. Menjen gyógypedikűröshöz, ahol olyan kezelést kap, hogy a bőrkeményedésekből és tyúkszemekből nem lesznek nyílt sebek.

Benőtt lábkörmök

Az előbbiekhez hasonló okokból nem ajánlott a benőtt láb­körmök házilagos kezelése sem. Az erre szolgáló termékek is sav segítségével távolítják el a bőrt, s ez megnöveli a fertőzésveszélyt. A benőtt köröm kezelésé­ért is forduljon pedikűröshöz.

Lábgombásodás

Az egyszerű lábgombásodást a cukorbetegek is nyugodtan kezelhetik a gyógyszertárakban kapható készítményekkel. Ez a fajta gombás fer­tőzés a lábujjak között vagy a talpon okoz viszkető kivörösödést, és a bőr be is repedhet. Azonnali kezelés szükséges, mivel a berepedt bőr könnyen elfertőződ­het. A lábgombásodás elleni krémet naponta kétszer használja. Előtte mosson lábat szappannal és vízzel, majd alaposan szárítsa meg és dörzsölje be az érin­tett bőrfelületbe a krémet. Ha a tünetek nem múlnak el öt nap alatt, forduljon bőrgyógyászhoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.