Élj egészségesen

Garantált a fogyás zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával?

Zöldségek és gyümölcsök

Ha megpróbáltak már fogyni, bizonyára épp elégszer hallották a tanácsot, hogy egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt. Márpedig a paraszti józan ész többnyire nem téved. A gyümölcsök és zöldségek több okból is hozzásegítenek a fogyáshoz. Kezdjük mindjárt a legegyszerűbbel és leglogikusabbal, amely, hogy, hogy nem, mégis elkerüli a többség figyelmét!

A zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet fogyni!
A zöldségekkel és gyümölcsökkel lehet fogyni!

 A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával megőrizhetjük alakunkat!

Az ok egyetlen találó szakkifejezés: „energiadenzitás”. Mértéke az a kalóriamennyiség, amelyet adott mennyiségű élelem tartalmaz. Nevezzük ezt egységnyi adagnak. A hús „energiasűrűsége” nagy, mert kis adag is nagy mennyiségű energiát raktároz el. A zsíros ételek energiasűrűsége ennél is nagyobb. A legkisebb a zöldségeké és gyümölcsöké.

Ennek oka az, hogy sok bennük a víz. Rostokban is fölöttébb gazdagok, márpedig sem a víznek, sem a rostoknak nincs kalóriatartalmuk. Ez azt jelenti, hogy jóval több gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztanunk, amennyiben kalóriát kívánunk belőlük kinyerni.

Egy adag húst ugyanennyi zöldséggel összevetve, látnivaló, hogy az utóbbi sokkalta kevesebb kalóriát foglal magában. Azt gondolhatják ezek után, hogy akkor több zöldséget kell magukhoz venniük. Logikus, nem? Hát nem. Az ember rendszerint ugyanakkora adagokat fogyaszt el táplálkozáskor. Egy adag hús azonban több kalória felvételével jár.

A zöldség kevesebb kalória árán okoz teltségérzetet! Van még egy további ok, ami miatt a gyümölcsök és zöldségek elősegítik a fogyást. Megszüntetik az éhségérzetet. A feldolgozott élelmiszerek, kivált azok, amelyek bővelkednek finomított cukrokban és szénhidrátokban, még éhesebbé tesznek bennünket. A gyümölcsök és zöldségek viszont a maguk részéről rövidre zárják az ételfüggőség ördögi körét.

Mikro tápanyagok az egészség szolgálatában

Ráadásul tele vannak értékes tápanyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, rostokkal, antioxidánsokkal és fehérjékkel. Azaz csupa olyasmivel, amire a szervezetnek szüksége van. A feldolgozott élelmiszerekkel szemben, amelyek elhitetik a szervezettel, hogy jóllakott, holott nem kapta meg a szükséges tápanyagokat, a gyümölcsök és zöldségek nem csapnak be bennünket. Beváltják ígéretüket, és ellátnak minket mindennel, ami egészséges. Fontos azonban, hogy változatosan válogassunk közülük.

Térjenek át fokozatosan az egészséges táplálkozásra, apránként növeljék meg étrendjük gyümölcs- és zöldségtartalmát. Kezdjék salátákkal, levesekkel és főzelékekkel, majd fokonként szorítsák ki a húst és a feldolgozott élelmiszereket az étkeik közül.

Hamarosan látni fogják a különbséget erőnlétükben és derékbőségükben!

A megszokott chipszek helyett inkább együnk szárított gyümölcsöt!
A megszokott chipszek helyett inkább együnk szárított gyümölcsöt!

 Számoljon le a rágcsálnivalókkal!

Mi legyen azonban az időnkénti nassolással?

Ki nem szeret ezt-azt elrágicsálni? Azt ajánlom a fogyni vágyóknak, hogy mondjanak le a hasábburgonyáról, a pulykás szendvicsekről és a nachókról, mivel tápláló falatokat is magukhoz vehetnek napközben.

Ott vannak mindjárt a szárított gyümölcsök, amelyek hihetetlenül egészségesek. Édesek, táplálóak, s energiatartalmuk  nagyobb, mint a friss gyümölcsöké. Csökkentik emellett a rák és a keringési betegségek kockázatát, a magas vérnyomást, szabályozzák a koleszterinszintet, elejét veszik a cukorbajnak. Mi több, antioxidáns-tartalmuknak hála az öregedés folyamatát is lelassítják.

A mandula E-vitamint tartalmaz.
A mandula E-vitamint tartalmaz.

 Fogyasszon mandulát minden nap!

Kivált a mangula ajánlott, több okból is. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően (ez a vitamin antioxidáns hatású) csökkenti a keringési panaszok kockázatát. Mivel egyszeresen telített zsírsavakban is bővelkedik, lejjebb viszi az LDL koleszterin szintjét.

Tartalmaz emellett magnéziumot és káliumot is. A magnézium ellazítja a vérereket, azaz élénkíti a keringést. A kálium az ingerületvezetésben vesz részt, s a szív egészségében is fontos szerepet játszik.

A mandula a vércukorszintet is szabályozza, s elejét veszi az inzulinszint hirtelen megugrásának. így az éhségrohamok is elmaradnak, és mi nem szedünk magunkra fölösleges kilókat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.