Egészségmegőrzés

7 hétköznapi élelmiszer, ami jót tesz a fogaknak

Az ember étrendje kulcsfontosságú szerepet játszik szája egészségében. Ez azért van, mert evés közben nem csak saját testét, hanem a szájában élő jótékony és káros baktériumokat is táplálja a bevitt élelmiszerekkel.

Egy 2017-es, a Nutrients tudományos táplálkozási lapban publikált tanulmány szerint azok az idősebb felnőttek, akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, jobb orális egészség jellemző, mint azokra, akik kevesebbet (amennyiben minden egyéb tényező megegyezik).

Egy ilyen kevés cukrot, de nagy mennyiségű rostot kínáló étrend fontos szerepet játszik a fogszuvasodás elleni küzdelemben, annak megelőzésében, illetve a fogak és a fogíny megerősítésében. Ideális esetben egy étkezés felét csak ilyen élelmiszerek teszik ki, míg a tányér másik felére teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejtermékek és zsírmentes fehérjék kerülnek.

Amennyiben szeretne olyan étrendet követni, amivel nem csak kíméli, hanem meg is erősítheti fogait és fogínyét, akkor igyekezzen többet fogyasztani alábbi élelmiszerekből!

Víz

A víz a legjobb folyadék a szervezet számára, ezért próbáljon meg minél többet fogyasztani belőle, amikor megszomjazik. Kerülje a boltban kapható, palackozott termékeket, ezekből ugyanis általában hiányzik a fogak számára fontos fluorid. Ez az anyag megerősíti a fogzománcot, és ellenállóbá teszi a fogakat a szuvasodással szemben.

Mi több, a víz segít kitakarítani az ételmaradékokat és savakat az ember szájából, amelyek szintén problémákat okozhatnak.

Óvakodjon továbbá a cukros üdítőitaloktól és a gyümölcslevektől is. Ezekben általában rengeteg a cukor (ami a káros baktériumokat táplálja szájában) ráadásul savasok is, tehát közvetlenül is károsítják a fogzománcot. A koffeintartalmú sportitalok továbbá kiszáríthatják a száját, ami szintén a káros baktériumoknak kedvez.

Sajt

A sajt, a joghurt és más tejtermékek tele vannak kalciummal és foszfátokkal, amelyek segítenek „utántölteni” a fogból elveszett ásványi anyagokat. Mindemellett elősegítik a fogzománc visszanyerését is, illetve semlegesítik a más élelmiszerekből származó káros savakat.

A sajt különösen jót tesz a fogaknak, ugyanis egy kaszein nevű fehérjét tartalmaz. Ez a tápanyag az eddigi kutatások szerint segíthet stabilizálni és helyreállítani a fogzománcot.

Fontos azonban észben tartani, hogy a joghurtok a gyermekeknél fogszuvasodást idézhetnek elő. Ez nem feltétlenül a joghurtok hibája, mindinkább a nagy mennyiségű cukoré, amit a gyártók hozzáadnak termékeikhez. Válasszon tehát olyan termékeket magának és gyermekeinek, amik adagonként 10 vagy kevesebb gramm cukrot tartalmaznak.

Zöldségek és gyümölcsök

Itt bármi szóba jöhet. A zöldségek és gyümölcsök lényegében kivétel nélkül jót tesznek az ember fogainak.

Ez többek között annak köszönhető, hogy tele vannak vízzel, ami segt elmosni az szájban maradt káros savakat és ételmaradékokat. Mindemellett sok bennük a rost is, ami remekül ellensúlyozza a zöldségek és gyümölcsök természetes cukortartalmát, illetve segít a fogak tisztán tartásában is.

Az olyan ropogós, keményebb zöldségek mint a sárgarépa vagy a zeller sok vizet tartalmaznak, és rágásuk remekül serkenti a nyáltermelést, ami szintén hozzájárul a száj tisztán tartásához.

Érdemes azonban óvatosabban fogyasztani a különböző citrusféléket citrusféléket (pl. narancs, grapefruit stb.) és egyes zöldségeket (pl. paradicsom) is. Az ilyen savas zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása kárt tehet a fogzománcban. Erre különösen az idősebb korosztálynak fontos odafigyelnie, ugyanis a kor előrehaladtával az ember szája nehezebben képes semlegesíteni a savakat, így azok nagyobb veszélyt jelentenek a fogakra.

Az aszalt gyümölcsökkel szintén vigyázni kell, mert ragadós jellegükből adódóan könnyebben megtapadnak a fogakon. Amennyiben mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt fogyaszt, utána alaposan öblítse ki a száját, és mosson fogat.

Zsírmentes fehérjék

A szárnyashúsok, a halak, a tojások és a marha zsírmentes részei mind tele vannak foszforral, ami megerősíti a fogzománcot, ezzel fokozva a fogak védelmét.

A fehérje szintén fontos tápanyag a szervezet számára, különösen, ha a fogínyszövetek illetve a száj nyálkahártyájának helyreállításáról van szó. A száj ezen részei a kor előrehaladtával elgyengülnek, és sok idős éveit élő felnőtt nem fogyaszt elegendő fehérjét étrendje részeként.

A problémát tovább fokozza, hogy az idősebb korúak számára a rágás is kihívást okozhat a fogak elvesztése és elgyengülése miatt, így a húsok és más fehérjeforrások fogyasztása is nehézkesebbé válhat.

Legyen óvatos a feldolgozott húsokkal. Egy 2021 januárjában publikált tanulmány szerint az olyan szájproblémák, mint a fogak elvesztése, illetve a fogínybetegség gyakoribb volt az olyan időskorú résztvevőknél, akik sok telített zsírt fogyasztottak, beleértve a feldolgozott húsokat is.

Cukormentes rágógumik

A cukormentes rágógumi jelentősen serkenti a nyáltermelést, ami segíthet a fogak remineralizációjában. Ez annak köszönhető, hogy a nyáltermelés fellendülésével több kalcium és foszfát kerül a nyálba, amik megerősíthetik a fogzománcot. Érdemes tehát minden nagyobb étkezés után 20 percig cukormentes rágógumit rágni.

Óvakodjon azonban a kemény cukorkáktól. Ezek az édességek tele vannak cukrokkal, amik a fogakra káros baktériumokat táplálják szájában, ráadásul keménységükből adódóan könnyedén fogtörést vagy -repedést okozhatnak.

Diófélék

A diófélék nem csak fehérjéket tartalmaznak, hanem megtalálható bennük az arginin nevű aminosav is, amiről megállapították, hogy képes csökkenteni a lyukas fogak kialakulásának kockázatát.

A diófélék sajátos tulajdonsága, hogy akár hasznos is lehet, ha egy ideig az ember fogai közé szorulnak, ugyanis remek táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumok számára. Mi több, a különböző dióféléket rágni is kell, tehát serkentik a nyáltermelést.

Legyen viszont óvatos a ropogós nassolnivalókkal. Habár kellemes érzés ráharapni az olyan finomságokra, mint a chips, ezek a készítmények tele vannak keményítővel, ami könnyedén hozzátapad az ember fogaihoz. Ezek a keményítők gyorsan cukrokká bomlanak le, és táplálni kezdik a káros baktériumokat szájában.

Zöld tea

A zöld teák tele vannak antioxidánsokkal. Ilyen például a katechin is, amely segíthet megelőzni a fogínybetegség kialakulását. Egy, a Journal of Periodontology nevű tudományos fogászati lapban megjelent tanulmány közel 1000 férfi fogínyének egészségének vizsgálatáról számol be. Mint kiderült, a rendszeresen zöld teát fogyasztók fogínye egészségesebb olt, mint azoké, akik nem ittak zöld teát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fekete tea és a kávé elszínezhetik a fogakat, ráadásul koffeintartalmuk kiszáríthatják az ember száját. Az ilyen problémák elkerülése érdekében öblítse ki száját egy nagy adag vízzel, miután elfogyasztott egy csésze fekete teát vagy kávét, illetve próbálja meg minél kevesebb cukorral fogyasztani őket.

Nem mindegy, hogy milyen gyakran eszik

Próbálja meg elkerülni a rendszeres nassolásokat. Ha csak teheti, egyen naponta három alkalommal.

A főétkezések közben fogyasztott élelmiszerek kevésbé károsítják a fogakat, mint a folyamatos nassolás, mert a nagyobb étkezések során több nyál termelődik, ami segít a száj tisztán tartásában.

Amennyiben mindenképpen szeretne harapni valamit két nagyobb étkezés között, válasszon inkábba fent felsorolt élelmiszerek (diófélék, sajt, zöldségek, gyümölcsök) közül, hiszen ezek (a többi felsorolt jótékony hatásaik mellett) mind elősegítik a nyáltermelést.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.