Babaápolás

Zöldségek a baba étrendjében

Sok ásványi anyagot, oligoelemet, enzimet, vitamint, vizet, szénhidrátot, pektint és cellulózt tartalmaznak. A pektinek építik fel azokat a rostokat amelyek.a bélműködéshez elengedhetetlenek. Ha homogenizált zöldséget adunk a babának, az összezúzott rostok a legfontosabb tulajdonságaikat veszítik el: azaz nem növelik a széklet mennyiségét, és nem segítenek a székrekedésen.

Aprított zöldségek

Ezért a baba étrendjét mindig egészítsük ki főtt, aprított zöldséggel. Ha lehet, szennyeződéstől és kemikáliáktól mentes biozöldséget vásároljunk.

A zöldségeknek különféle részeit fogyasztjuk:

  • A virágát: mint például a brokkoli, a karfiol, a kel­bimbó. Sajnos a kisbaba étrendjében méltatlanul keveset szerepelnek
  • A levelét: mely cellulózban, ásványi sókban, víz­ben, vitaminokban gazdag: bazsalikom, mángold, zöldsaláta, római saláta, póréhagyma, petrezselyem (C-vitaminban és oligoelemekben gazdag), zeller, spenót (kis mennyiségben)
  • A termését: vízben, ásványi sókban, A- és C-vitamin. Ilyen az uborka, a paradicsom (csak idényben adjuk, a szép érett, jól megfőtt paradicsomot), a tök, a cukkini
  • A csíráját: rostokban és enzimekben gazdag: pl. spárga, édeskömény.
  • A gyökerét/föld alatti szárát: amidokban, cukrokban gazdag, ilyen például a fokhagyma, a cékla (vörös gyökér), a sárgarépa, a hagyma (jódban, kénben, foszforban és szilíciumban gazdag), a burgonya.
  • A magját: fontos fehérjékben gazdagok. Például a csicseriborsó, a bab, a lencse, a borsó.
  • A gombák – habár nem a zöldségek közé tartoznak – csak kétéves kor után adhatók. Gazdagok C-, D- és B-vitaminban, sok bennük az ásványi só és a fehérje.

A hüvelyesek

  • Ásványi anyagokban, lassan felszívódó összetett szénhidrátokban (amidok), vitaminokban, olajokban és fehérjékben gazdagok, koleszterinben szegények
  • A csecsemők számára nehezen emészthetőek elsősorban a héjukban lévő cellulóz miatt, ami gázokat termel, és hasfájást okoz. Borsót, babot, lencsét, csicseriborsót vagy szóját szabadítsuk meg a héjától, passzírozzunk át, s ezt a pürét kínálhatjuk húsok mellé, vagy önállóan is. Hűtőszekrényben tárolva néhány napig megőrzik frissességüket.

A zöldségekre vonatkozó első szabály: mindig legyenek frissek

Tartósításuk csökkenti a vitamin-, ásványianyag- és oligoelem tartalmukat. Az ideális az lenne, ha nyersen adnánk őket, de ez csak kétéves kortól vezessük be az étrendbe. Ame­lyiket lehet, reszeljük finomra, de még így is előfordulhat intolerancia (hasfájás, hányás, kiütés), ilyen esetekben hagyjuk el a bevezetni kívánt zöldséget, és próbálkozzunk vele később kis mennyiségben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.