Babaápolás

A baba hatása a partnerkapcsolatra

“A férjem és én sokat sírtunk együtt, amikor a kisfiunk fogya­tékosan jött a világra, és ez a kapcsolatunkra is kihatott. Attól félek, soha nem lesz többé érzelmi energiánk, amit egymásra tudnánk fordítani.”

Valamennyi újdonsült szülő tapasztalja, hogy amint baba van a házban, megle­hetősen nehézzé válik meghitt kettes­ben tölteni az időt. Azoknál a szülőknél, akiknek a kicsinye fogyatékosan szüle­tett, ez még nagyobb próbatétel. A kis­baba gondozása nemcsak a fizikai erő­ket tépázza meg, hanem az érzelmi tar­talékokat is. Az érintettek nemcsak azt tanulják meg, milyen szülőnek lenni (nehéz dolog azok számára, akiknek még nincsenek tapasztalataik), hanem azt is, hogy milyen speciális igényű gyerek szülőjének lenni.

A nappalaik és az éj­szakáik nemcsak egy újszülött körüli normál szervezési dolgokkal telnek el, amilyen az etetés és a pelenkázás, hanem vég nélküli orvosi problémák megoldá­sával, az állandó kérdéseket, félelmeket, aggodalmakat nem is említve.

A párkapcsolatuk a kisfiú születése miatt most kétségkívül háttérbe szorult, de ez nem fog így maradni. Sok pár tapasztalja, hogy egy speciális igényű gye­rek nem ássa alá a kapcsolatukat, sokan felfedezik, hogy ez az élmény csak meg­erősíti a kötődésüket. Néhány szempont a párkapcsolat ápolásához:

Munkamegosztás

Senki sem képes fél kézzel ellátni egy speciális igényű gyere­ket, hogy közben még arra is maradjon energiája, hogy a férjének szerető part­nere legyen. Ha a férje egész nap dolgo­zik, míg ön otthon van, esténként enged­jen át neki valamit a gyerek gondozásá­nak felelősségéből, míg ön pihenhet.

Ha másodállás vállalását fontolgatja, hogy az ön fizetése kiesésének anyagi követ­kezményeit enyhíteni tudja, lehet, hogy jobb, ha részmunkaidőben ön is munkába áll, és a férje többet vállal a gyerek­gondozás terhéből. Szintén enyhítheti a terheket, ha hetente legalább néhány órára van alkalmazott vagy önkéntes segítség a gyerekgondozásban és/vagy a háztartásban. Ez felszabadíthat valamennyi időt és energiát a pár számára.

Belátás, szeretet

Mindkettejüknek megvannak a maga sebei, amelyeknek gyógyulniuk kell; mindkettejüknek vál­toztatniuk kell életük folyásán. (Sokan nem veszik észre, hogy egy fogyatékos gyerek édesapjának ugyanannyi érzelmi igénye lehet, mint az édesanyjának.) A jö­vővel szembenézni párban sokkal-sokkal hasznosabb és megnyugtatóbb, mint magányosan. Osszák meg a problémákat és az aggodalmakat, és védjék meg egy­mást a külső támadásoktól (például a túlságosan kritikus nagyszülőktől).

Idő egymásra

Valamennyi szülőnek törekednie kell arra, hogy kiharcoljon pár órát, amit csak a társával tölt – ma­gától ilyen idő nem adódik. És bár az önök számára ez különösen nehéz, ugyan­ezt kell tenniük.

Idő a gyöngédségre

A romantika most valószínűleg a lehető legtávolabb áll ön­től, és néhány hónapba beletelhet, míg a vágy visszatér. Ez így van minden új­szülött szüleinél, de az önök helyzetére ez fokozottan igaz. Ahelyett tehát, hogy lesújtott lelkiállapotban szexuális telje­sítményre kényszerítenek magukat, vár­janak addig, amíg a vágy visszatér. Nem kell szerelmeskedni a szerelem kifejezé­séhez. Most egy ölelésre vagy kézfogás­ra – néha egy jó kis közös sírásra – van a legnagyobb szükség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.