Babaápolás

A kismama táplálkozá­sának kilenc alapelve

A táplálkozás akkor jó, ha a szülés utá­ni gyors felépülésen kívül az anyai fel­adatokhoz szükséges jó erőnlétet, egész­séget is szolgálja. A szoptatás sikere is ezen múlik. Attól, ha a szoptató anya nem kapja meg a szükséges tápanyago­kat, a teje legalábbis néhány hónapig nem lesz kevesebb (egy darabig a súlyo­san alultáplált anyák is képesek szoptat­ni a gyereküket), viszont kisebb lesz tejé­nek a tápértéke, és a saját szervezetét is kizsarolja. A táplálkozás alább felsorolt kilenc alapelve kismamákra általánosan érvényes, függetlenül attól, szoptatnak-e vagy sem.

1. Minden falat számítson

Bár az egyes falatokon nem annyira közvetlenül oszto­zunk a babával (természetesen a szoptatás kivételével), mint mikor még a szívünk alatt hordtuk, a tápértéknek továbbra is nagy fontosságot kell tulajdonítani. Gon­dosan megválogatott ételek segítségével biztosítható, hogy az anyának több és jobb teje legyen, rendelkezzék a véget nem érő nappalok és az álmatlan éjsza­kák átvészeléséhez szükséges erőnléttel, emellett minél előbb visszanyerje a régi alakját.

Természetesen most egy kis nas­solást is megengedhetünk magunknak, hisz épp eléggé megszolgáltuk – de csak azzal a feltétellel, hogy nem a szükséges tápanyagok helyett, és csak annyit eszünk, hogy önmagunk lefogyasztására is marad­jon némi remény.

2. A kalóriák sem egyformák

A csa­lád minden tagjára érvényes, hogy az a 2000 kalória, amit egyetlen fogás tartal­maz – mint általában a gyorsételekben -, nem ér fel azzal a 2000 kalóriával, ami­vel egy jól összeállított háromfogásos ét­kezés szolgál. Ki tagadná, hogy a mire­lit boszorkánykonyhán készült, 235 kalóriás parfészelet finom, de egy érett, behűtött, csokoládés joghurttal megpú­pozott fél sárgadinnye se rossz.

Mind­kettőben 235 kalória van – nem nehéz kitalálni, hogy a kettő közül melyiknek van tápértéke, és melyiknek nincs semmi haszna. Ugyanez áll arra a 160 kalóriá­ra, amit tíz darab olajban sült rósejbni, illetve egy egész darab, héjában főtt, re­szelt sajttal megszórt és párolt brokkoli­val körített krumpli tartalmaz.

3. Nem szabad a baba rovására koplalni:

A terhességgel ellentétben most már nem baj, ha kihagyunk egy-egy étkezést, a rendszertelen evéstől azonban jobb óva­kodni, különben kimerülnek a tartalé­kaink és lassabban tér vissza az erőnk. Kivált egy szoptató anyának nem sza­bad olyan fogyókúrát (pl. Léböjtkúrát) tartania, amely megfosztja a fontos táp­anyagoktól, mert elapadhat a teje.

4. Célszerűség

Ha elégséges táplálkozás mellett fogyni is szeretnénk, továbbra is a tápértéket részesítsük előnyben a ka­lóriával szemben: ebédre inkább pulykát, mint sertéshúst, vacsorára inkább zöld­séges, mint kalóriadús tejszínes spaget­tit. Ezzel szemben ha jobban fogyunk a kelleténél, igyekezzünk tápanyagban és kalóriában gazdag, tömény dolgokat enni (pl. Körte, dió), az olyanoktól pe­dig tartózkodjunk, amivel csak levegőt lehet nyelni anélkül, hogy tápláló és va­lóban laktató lenne (pl. Puffasztott ku­korica).

5. A szénhidrát összetett dolog

Pont ez kell nekünk! Különösen szülés után lehe­tőleg összetett, finomítatlan szénhidrá­tot kell fogyasztani (de a későbbiekben és az egész családnak is egészségesebb). A teljes kiőrlésű kenyér, a liszt, a tészta­félék, a barna rizs, a szárazbab, a borsó stb. Nemcsak rostokban gazdag (a rend­szeres széklet továbbra is ugyanolyan fontos, mint állapotos korunkban volt), hanem sokféle vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Energianövelő hatásuk is tar­tósabb, mint a finomított szénhidrátoké.

6. Az édesség szó szerint semmiség

A nyugati világban egy átlagember egy év leforgása alatt 70 kilónyi cukorhegyet képes elfogyasztani. Ennek egy része köz­vetlenül a cukorszóróból kerül a süte­ményre, a gyümölcsre, a kávéba, teába. Természetesen a különféle sütemények, édességek, édes tészták is tetemes mennyiséget tartalmaznak. Nem is hinnénk, mennyi cukorhoz jutunk olyan valószí­nűtlen forrásokból, mint a levespor, a sa­látaöntet, a müzli, a kenyér, a hot dog, a löncshús, a konzerv vagy a mélyhűtött félkész ételek és köretek.

Ha a cukorfogyasztásunk átlagos­nak mondható, akkor naponta legalább 800 értéktelen, „üres”, fölösleges kaló­riát eszünk meg. Egy kismama, aki a tucatszabály szerint akar táplálkozni, de közben nem szeretne tizenkét kilót föl­szedni, azzal még nem borítja fel a diétát, ha egyszer-egyszer elengedi magát, de a mindennapos fölösleges kalóriafogyasz­tással igen.

7. Olyan eledelt fogyasszunk, ami még nem felejtette el, miből lett

Minél in­kább feldolgoznak egy tápanyagot, annál többet veszít az értékéből. Az ilyen étel azért is egészségtelen, mert általában túl sok telítetlen zsírt, sót és cukrot tartal­maz, ráadásul mesterséges színezők és egyéb kémiai adalékok is lehetnek ben­nük, a diétának pedig egyikük se hasz­nál, sőt az utóbbi az anyatejbe is bekerül­het. Minél közelebb van az ennivaló a természetes állapotához, an­nál jobbat tesz a babának, de nekünk is.

8. Az egész család táplálkozzon egész­ségesen

Mindenkinek ugyanazt adjuk enni, mint magunknak, így a gyerek olyan családban fog felnőni, ahol az egészséges táplálkozás a természetes. Ezzel a sajátunkon kívül a férjünk és a gyerekeink tartósabb jó egészségét (és hosszabb várható élettartamát) is szolgáljuk.

9. Ne rontsa el étrendjét

Ha néha jóles­ne, szoptatós anya létünkre is megiha­tunk egy-egy pohárka sört, egyébként azonban az alkoholtól tartózkodni kell, mert az anya ivása a gyereknek is meg­árt, csakúgy, mint a cigaretta és a kábí­tószer.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.