Sav-bázis egyensúly

A sav-bázis egyensúly megteremtését szolgáló tíznapos kúra – Nincs kockázat!

Aktívan harmonizálni szeretné sav-bázis háztartását, csak nem tudja, hogyan kezdhetné el hatékonyan? A tíznapos programmal könnyen át tud majd állni a bázikus életre.

Test, szellem és lélek harmonizálása

A tíznapos kúra segítségével egyszerűen harmonizálhatjuk saját sav-bázis háztartásunkat. A tíznapos kúrában mindenki örömét leli, mert nagyon változatos. Kedvenc receptjeinket vagy gyakorlatainkat természetesen több alkalommal is beiktathatjuk!

harmonia-test-ezellem
Test, szellem és lélek harmonizálása

Miért szükséges a kúra?

A legtöbb ember könnyebben megbarátkozik az újításokkal, ha megadott menetrendet követhet, és nem kell minden egyes elemet magának összeválogatnia. Ezért könnyebbséget jelent az olyan kiegyensúlyozott bázisorientált program, amilyen a következő oldalakon kerül bemutatásra. A kúra segít abban, hogy a sav-bázis egyensúlyhoz vezető úton valóban figyelembe vegyünk minden szempontot.

Könnyebben sikerül az átállás

A program másik, éppilyen fontos előnye, hogy a segítségével könnyebben tudunk változtatni a szokásainkon. Ha tíz napig bázikusan éltünk, gond nélkül folytatni tudjuk majd. A tíz nap folyamán megismerjük és megtanuljuk megbecsülni a bázikus élet sokoldalúságát. Meg fogjuk állapítani, hogy semmiről nem kell lemondanunk, csak változtatnunk kell egyen s máson – és közben egyre inkább javul majd a közérzetünk.

Hogyan működik a tíznapos kúra?

Bár a táplálkozás fontos tényező a túlsavasodás szempontjából, mint azt már tudjuk, nem az egyetlen tényező. Aki bázis orientáltan étkezik, de nem szán időt a lazításra, mozgásra és szellemének ösztönzésére, egyoldalú életstílusával savasítja a testét. Hogy ezek a fontos testi, szellemi és lelki szempontok ne szoruljanak a háttérbe a táplálkozással szemben, a kúra minden napja így kezdődik, a receptek pedig az egyes napok megkoronázásaként a programleírások végén következnek.

A kúra elemei

 • Mudrák: Ez a mindennapos ujjgyakorlat támogatja a testfunkciókat és a szellemi célkitűzéseket, alkalmat ad arra, hogy szünetet tartsunk és összpontosítsunk.
 • Szellemi gyakorlat: A szellemi gyakorlatok támogatnak minket a harmóniához vezető belső utunkon, továbbá céljaink felülvizsgálásában és a lazításban.
 • Egészségmegőrző módszer: Ezekkel a módszerekkel jót teszünk a testünkkel, mert segítjük a méregtelenítésben, élénkítjük az anyagcseréjét vagy ápoljuk és kényeztetjük.
 • Testgyakorlat: A mozgás segíti a savtalanítást és támogatja a test valamennyi funkcióját. Az lenne az ideális, ha ezek a gyakorlatok több mozgásra és intenzívebb sporttevékenységre ösztönöznének mindenkit!
 • Receptek: A receptek ötletekkel szolgálnak a bázikus táplálkozás témájában.

Bárki alkalmazhatja

A kúra minden szempontját úgy választottuk meg, hogy azok is elvégezhessék a tíznapos programot külön időráfordítás nélkül, akik nagyon elfoglaltak. A legtöbb gyakorlatot akkor végezhetjük el, amikor csak akarjuk – beiktathatunk a napunkba egy-egy gyakorlatot jutalomként vagy rövid szünetként, vagy elvégezhetünk munka után több gyakorlatot is bázikus lazításként.

Ami a kúra során fontos

A receptek mennyiségadatai két adagra vonatkoznak. Magukat a recepteket is átalakíthatjuk ízlésünk szerint. Fogyasszuk el az ételeket nyugodtan és ülve, ha kedvünk van rá, kellemes társaságban. Együnk lassan és rágjuk meg jól az ételt, hogy támogassuk az emésztésünket. Ha már elég, hagyjuk abba az evést akkor is, ha még van valami a tányérunkon. A kúra minden napja három főétkezést foglal magában. Ha napközben megéhezünk, harapnivalóként megteszi a friss gyümölcs, dió, mogyoró és a bioboltokban kapható szárított gyümölcs, valamint a 100 százalékos zöldség- és gyümölcslé.

Ne feledkezzünk meg az ivásról! – Szinte már mindennapi rutinunkká vált!

Nagyon fontos, hogy sokat igyunk a nap folyamán. A választható italok között a szénsavmentes ásványvíz áll az első helyen. Reggelire és kávé időben nagyon jó a zöld tea: gazdag ásványi anyagokban és felfrissít. Ha a kávét szeretjük, készítsük el szűréses eljárással, ne kávéfőzőben, így bázikus és jobban kíméli a gyomrot. A homoktövises zöldséglé mellett a zöldségleves is kitűnő bázikus ital.

Jó jel: a gyógyulási krízis

A tíznapos kúra során a testünk már néhány nap elteltével megkezdi a savraktárak lebontását. Kezdeti rosszabbodás, úgynevezett gyógyulási krízis léphet fel, mert a lerakódott salakanyagok mobilizálódnak és szerencsés esetben leépülnek. Ebben az időszakban olyan panaszok léphetnek fel mint levertség, kimerültség, kedvetlenség vagy fejfájás. Ilyenkor ne mondjuk azt magunknak, hogy „ennek úgysincs semmi értelme”, és vigasztalásképpen ne nyúljunk a csokoládéhoz. Vigasztaljuk magunkat azzal, hogy ez a jelenség normális, és már másnapra el fog múlni.

Tipp: Kezeljük el úgy a kúrát, hogy az esetleges gyógyulási krízis szabad napokra essen: tehát lássunk neki pénteken, ha szabad a hétvégénk.

Első nap – Le a méreganyagokkal!

„Az ember nem ébresztheti fel magában élete során elégszer a kezdet érzését, olyan kevés külső változásra van szükség hozzá, hiszen szívünkből kiindulva változtatunk a világon, amikor csak a szív új és mérhetetlen akar lenni, a világ azonnal olyan, mint a teremtése napján és végtelen.” Rainer Maria Rilke

Mudra: megkönnyebbülés

Az apan-mudra salaktalanít, kivezeti a méreganyagokat, feloldja az energiablokádokat. A gyűrűs- és a középső ujjunk hegyével érintsük meg a hüvelykujjunk hegyét, és közben nyújtsuk ki a mutatóujjunkat és a kisujjunkat. Naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

apan-mudra-hatasa
Apan-mudra

Szellemi gyakorlat: a forgatókönyv

Célunk a sav-bázis egyensúly elérése. Képzeljük el, hogy filmet készítünk és mi írhatjuk meg a forgatókönyvét. A családunk, a barátaink, a munkatársaink lesznek a színészek. A főszerepet mi magunk játsszuk.

Írjunk vidám forgatókönyvet és próbáljuk meg úgy ábrázolni magunkat, hogy mindenki szívesen megnézze a filmünket. A filmben minden lehetséges.

Testgyakorlat: összegöngyölt levél

A hatha-jógából származó gyakorlat javítja az agy vérellátását, és energiával tölti meg, ugyanakkor ellazítja a testet. Üljünk a sarkunkra, dőljünk könnyedén előre és tegyük a kezünket tenyérrel felfelé a testünk mellé úgy, hogy hátrafelé mutasson.

Bodzavirágos izzasztókúra: A program kezdetén serkentsük izzasztókúrával az immunrendszerünket, hogy kiszoruljanak a kórokozók és kivezessük a savakat a bőrünkön keresztül. Forrázzunk le négy púpozott teáskanál bodzavirágot fél liter vízzel, és hagyjuk állni a teát tíz percig. Azután szűrjük le és igyuk meg lehetőleg forrón.

bodzavirgos-izzasztokura
Bodzavirágos izzasztókúra

Most bugyoláljuk be magunkat nagy fürdőlepedőbe és feküdjünk be a meleg ágyba. Feküdjünk addig, amíg teljesen el nem múlik a tea okozta izzadás. Utána zuhanyozzunk le, vagy vegyünk rövid, nem túl forró fürdőt. Utána megint irány az ágy, pihenjük ki magunkat, sőt legjobb, ha mindjárt el is alszunk. Fontos: Kérdezzük meg orvosunktól, hogy nem szólnak-e orvosi okok a bodzavirágos izzasztókúra ellen.

 • Reggeli: Datolyás-mogyorós püré amarántkenyéren: 8 datolya, ½ a csésze darált mogyoró és mandula, amarántkenyér
 • Ebéd: Zöldséges sütik, fejes saláta metélőhagymás-vöröshagymás öntettel
 • Vacsora Zöldségleves
Tipp: Főzzünk a levesből nyugodtan egy kicsit többet. így másnapra van egy kis „harapnivalónk”, ha napközben megéhezünk.

Második nap – Töltődjünk fel energiával!

Az atmandzsali-mudra segít az tájékozódásban: Mi fontos számomra? Hogyan lesz könnyebb és örömtelibb az életem?

Mudra: megfontoltság

Az atmandzsali-mudra szabaddá teszi az utat a felismeréshez. Segít választ adnunk arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb számunkra most és mi lesz az a jövőben, mi könnyíti meg az életet, és hogyan találhatunk barátokra.

 • Tegyük egymáshoz a két tenyerünket, és emeljük a mellkasunk elé a karunkat.
 • Tartsuk a mudrát körülbelül 15 lélegzetvételen keresztül és naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Szellemi gyakorlat: a tündér

Képzeljük el, hogy eljön hozzánk egy jó tündér és arra kér minket, hogy álmodjunk úgy, mint a gyerekek, fogalmazzuk meg és jegyezzük fel a legtitkosabb vágyainkat és kívánságain-kat. A tündér megígéri, hogy teljesíti három kívánságunkat. Ma és az elkövetkezendő napokban gyűjtsünk képeket, újságkivágásokat és jegyzeteket a három kívánságunkhoz.

Az anyagot ragasszuk fel egy nagy papírlapra. Mi történik? A tündér válaszol: hirtelen felbukkannak a megfelelő ötletek, könyvek, tippek, kapcsolatok és esélyek. Ezen a módon választ tudunk adni arra a kérdésre is, hogy reálisak-e a célkitűzéseink, hogy tényleg érdemes-e törekedni rájuk, és hogy mennyire szeretnénk megdolgozni értük.

Egészségmegőrző módszer: orröblítés

Szükségünk van orröblítő kannára (gyógyszertárban kapható). Ez a módszer az indiai egészségtanból, az ajurvédából származik és három síkon hat: Testi sík: megtisztul az orr és bázikus irányba tolódik el a nyálkahártya pH-ja – erősödik az immunrendszer.

Lelki sík: élénkül a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer, azaz az aktivitásért és a lazításért felelős idegrendszer kölcsönhatása. Szellemi sík: a légzés koordinálása meditációs gyakorlatként hat, nyugalmat és kiegyensúlyozottságot eredményez. Fontos! Mielőtt kipróbáljuk az orröblítést, kérdezzük meg az orvosunktól vagy a terapeutánktól, hogy nincs-e olyan betegségünk, amely az orrzuhany alkalmazása ellen szól.

Ne felejtsük!

 1. Ne feledkezzünk meg arról, hogy eleget igyunk
 2. Továbbra is folytassuk a pH-méréseket

Testgyakorlat: energiaébresztő

Álljunk egyenesen kis terpeszbe, és egészen könnyedén hajlítsuk be a térdünket. Lélegezzünk jó mélyeket. Azután egészen lassan emeljük fel kinyújtott karunkat. Amikor kinyújtott karunk a fejünk fölé ért, nyújtózkodjunk fel az egész testünkkel annyira, hogy egészen megnyúljunk. Maradjunk így egy pillanatig. Ne feledkezzünk meg a mély, nyugodt légzésről! Néhány lélegzetvétel után lazuljunk el, és lassan engedjük le kinyújtva a karunkat. Engedjük le a felsőtestünket olyan mélyre, hogy a kezünk a lábfejünket érintse.

energia-testunknek
Energia a testnek és a szellemnek
Fontos! Akinek gerincproblémái vannak, csak annyira hajoljon le, amennyire kellemes.
 • Reggeli: Friss sajt gyümölcsökkel: banán, 1 narancs, 1 körte, 2 szelet rozskenyér, 80 g friss sajt, egy kevés akácméz ízlés szerint
 • Ebéd: Csirkemellfilé zöldfűszeres szószban
 • Vacsora: Tonhalas céklasaláta

Harmadik nap – Koncentráljunk és valósítsuk meg céljainkat!

Mudra: célkitűzés

Az akarat-mudra erősíti az egész szervezetet és élénkíti a vérkeringést. A célok elérhetők, néha még az egészen nagyok is – lépésről lépésre. Kulcsoljuk össze a kezünket, a két hüvelykujj ujjbegye egymáshoz ér. Most nyújtsuk ki a két középső ujjúnkat és támasszuk egymáshoz őket. Tartsuk a mudrát körülbelül 15 nyugodt és mély lélegzetvételen keresztül, miközben gondolataink vágyaink és céljaink körül keringenek. Naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Szellemi gyakorlat: kezdjük pozitívan a napot!

Ha felkelés után összpontosítunk, tudatosan élünk át minden történést és figyelmesen végzünk minden cselekvést és mozdulatot, azzal fokozzuk az éberségünket, és nagyon jól kezdjük el az új napot. Ezek a rövid reggeli összpontosítási gyakorlatok rendkívül pozitív hatással vannak az egész napra, mert gyarapítják a test és a szellem energiáját.

Egészségmegőrző módszer: váltott vizes zuhanyozás

Zuhanyozásnál a víz hőmérséklete és a vízsugár nyomása élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. A hideg és a meleg víz váltogatása még inkább fokozza ezt a hatást, egyúttal jótékonyan hat ellenálló képességünkre is. Először zuhanyozzunk és mosakodjunk úgy, ahogy szoktunk.

 1. Most zárjuk el a meleg csapot. Szívjuk be jó mélyen a levegőt és tíz másodpercre nyissuk meg erősen a hideg csapot. Amikor a hidegvíz először érintkezik a bőrünkkel, hosszan fújjuk ki a levegőt.
 2. Most zuhanyozzunk egy-három percen át minél melegebb vízzel, hogy megint teljesen átmelegedjen a testünk. Váltogassuk háromszor a vízhőfokot, majd hideg vízzel fejezzük be a zuhanyozást.
vizes-meleg-zuhnyozas
A hideg és meleg víz váltakozása élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést.

Fontos: Mivel a zuhanyozás után frissek és élénkek leszünk, ne alkalmazzuk ezt a módszert lefekvés előtt.

Íme a háterősítő testgyakorlat:

A hát edzése révén megőrizhetjük gerincoszlopunk mozgékonyságát és erősíthetjük az izomzatot. Ezt a három rövid mozgássort az íróasztalnál ülve bármikor elvégezhetjük. Közben üljünk egyenesen a széken, a két lábfejünk legyen párhuzamos egymással. Szívjuk be és fújjuk ki mélyen és tudatosan a levegőt, hogy a mozgások automatikusan lassan menjenek végbe.

 • Nyújtás: Tegyük rá az alkarunkat a combunkra. Nyúljunk meg ülve egyre jobban, egyenesedjünk ki, nyújtsuk meg a gerincoszlopunkat, és csigolyáról csigolyára haladva nyújtózkodjunk egyre feljebb. Közben hajtsuk kissé előre a fejünket. Maradjunk ebben a testhelyzetben tíz percig.
 • Előre és hátra: Alkarunk a combunkon nyugszik. Hajlítsuk lassan előre a hátunk csigolyáról csigolyára haladva annyira, hogy púpos legyen a hátunk. Egy-két percig lógassuk lazán a vállunk és a fejünk, hogy megnyúljon a hátunk. Azután egyenesítsünk fel minden egyes csigolyát, végül üljünk gerincoszlopunkat megfeszítve, kissé hátrahajolva a széken.
 • Jobbra és balra: Lazán lógó karral és vállal helyezzük át a testsúlyunkat a fenekünk bal felére és csigolyáról csigolyára haladva hajlítsuk ívben balra a gerincoszlopunkat. Lélegezzünk mélyen és nyugodtan. Most ismételjük meg a gyakorlatot a másik oldalon.

Egészséges élvezetek

Nassoltunk ma már valamit? Egy-egy darab friss, bázikus gyümölcs feltölti ásványi anyag- és vitaminraktárainkat. Ne feledkezzünk meg a táncról: hagyjunk félbe mindent, tegyük be a kedvenc CD-nket és táncoljuk körbe a lakást! Épp rá akartunk gyújtani? – Hagyjuk inkább ki!

 • Reggeli Bázis-müzli: 1 darabka gyümölcs szezontól függően, ízlés szerint, 2 teáskanál mogyoró, 2 evőkanál zabpehely, tejsavó tetszés szerint
 • Ebéd: Vöröskáposzta-tekercsek. Tipp: Aki túl időigényesnek találja ezt az ételt, választhat gyorsabb megoldást is. Ezen a napon ehetünk példáid bió boltban beszerezhető panírozott zöldségeket, héjában főtt burgonyát és salátát is.
 • Vacsora: Kukoricás bruschetta 2 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 4 szelet glutén mentes kukoricás kenyér

Negyedik nap – Igen! Meg tudjuk csinálni!

Mudra: az élet értelmének megtalálása

A panava-mudra támogat minket önmagunk és az élet értelmének keresésében. Azt mondja nekünk: Ha soha nem is tudjuk megfejteni az élet mélyebb értelmét, értelmet adhatunk a saját életünknek azzal, hogy feladatokat tűzünk magunk elé és ezáltal gyarapodunk.

 1. Tegyük egymáshoz a két kezünket, az ujjak hegye puhán összeér, a kezek előre mutatnak, tehát nem felfelé vagy lefelé.
 2. Hajlítsuk be a két hüvelykujjunkat és formázzunk kelyhet a kezeinkből.
 3. Tartsuk a mudrát a hasunk előtt körülbelül 15 lélegzetvételen keresztül, és naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Egészségmegőrző módszer: hasmasszázs

Ez a masszázs ellazítja a beleket, és nemcsak az emésztést segíti, de az ellazulást és az elbocsátás képességét is.

 1. Üljünk le egy székre egy kellemesen meleg helyiségben és tegyük szabaddá a hasunkat.
 2. Melegítsünk meg a tenyerünkben egy kevés testápolót vagy masszázsolajat.
 3. Tegyük a kezünket a köldökünkre, majd írjunk le vele egyre nagyobb köröket a köldökünk körül. A nyugodt, lágy spirálmozgást kezdjük az óramutató járásával megegyező irányban.
 4. Ha leértünk, kezdjük szűkíteni a spirált, és most körözzünk óvatosan a középpont, a köldökünk felé.
Masszázs
Hasmasszázs jót tesz a beleknek

A külső és a belső egyensúly megszilárdítását szolgáló testgyakorlat

Álljunk egyenesen körülbelül vállszélességű terpeszbe. A hátunk egyenes, tehát a gerincoszlopunk nem homorú és nem is domború; a medencénket billentsük enyhén hátra. A fejünk a gerincoszlopunk meghosszabbítása, a szemünk egyenesen előrenéz.

Tegyük egymáshoz a két tenyerünket és emeljük a mellkasunk elé a karunkat. Az ujjaink felfelé mutatnak. Vegyünk mély levegőt. A következő kilégzésnél hajlítsuk be a jobb lábunkat, és a jobb talpunkat tegyük a bal térdünk belső oldalára. Osszuk el egyenletesen a súlyunkat a bal talpunkon, mintha gyökeret akarnánk ereszteni. Maradjunk ebben a testhelyzetben. Utána tegyük vissza a jobb lábunkat a föléje, és belégzés közben teljünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Egészséges élvezetek

Az oxigén nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a test egész nap megőrizze teljesítőképességét. Nyissuk ki többször is az ablakot és szívjuk be jó mélyen a levegőt a hasunkba. Utána felfrissülten térünk majd vissza a munkához. Ha egy kicsivel több időnk van, lepjük meg magunkat egy sétával a parkban.

 • Reggeli: Zöldfűszeres friss sajt: friss zöldfűszerek ízlés szerint
 • Ebéd: Tofu rudacskák, vöröskáposzta
 • Vacsora: Zöldségtál

Holnapi előkészületek: A reggeli müzlihez áztassunk be egy kevés vízbe 4 evőkanál amarántos-gyümölcsös müzlit (bió bolt), 1 evőkanál tökmagot és 2 szem kis darabokra vágott datolyát.

Ötödik nap – A belső hang

Mudra: az alkalom

A hakini-mudra segíti a tüdő működését. Ezen kívül élénkíti az agyat és összhangot teremt a bal és a jobb agyféltekénk között, melyek az értelemnek és az érzelemnek adnak otthont, így jobban halljuk a belső hangunkat.

Testi és szellemi gyakorlat: gyógyító lélegzet

Ez a gyakorlat hatékonyan lazít és harmonizálóan hat a hétköznapi stresszben.

Üljünk le kényelmesen, egyenes testtartással egy zsámolyra, székre vagy a padlóra. Szívjuk be a levegőt lazán a hasunkba, egészen mélyre, amely közben annyira kitágul, amennyire csak tud. Belégzéskor számoljunk: „egy”, rövid ideig tartsuk vissza a lélegzetünket, közben számoljunk: „kettő”, azután az orrunkon keresztül fújjuk ki a levegőt, miközben továbbszámolunk hatig. Ismételjük meg ezt tízszer.

Egészségmegőrző módszer: algás kilúgozó fürdő

Az algaterápiának ez a fürdője nemcsak megtisztítja, de hatékonyan méregteleníti is a bőrt. Ezen kívül jótékonyan ellazítja a merev izmokat is. A fürdőadalék beszerezhető gyógyszertárakban.

 • Készítsük elő a fürdőt a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően, és feküdjünk bele körülbelül fél órára. A víz ne legyen melegebb 37 °C-nál. Ha fázni kezdünk, engedjünk forró vizet a fürdőhöz.
 • Dörzsöljük vagy keféljük végig a testünket körülbelül tíz percenként. Végül zuhanyozzunk le, törülközzünk meg és pihenésképpen feküdjünk le egy kicsit.
Fontos! Kérdezzük meg az orvosunktól, hogy valamilyen esetleges egészségi probléma, például pajzsmirigy-túlműködés nem szól-e a kilúgozó fürdő ellen.

Mozogtunk ma már?

Szabaduljunk meg a túl sok savtól – mozgással: Sétáljunk vagy kerékpározzunk egyet. Izzadás közben a testünk savaktól „szabadít meg” minket a bőrön keresztül. A mozgás a beleket is élénkíti. Inni, inni, inni: a vesék megszűrik a vért és kihajtják a savakat. Mozgás közben fokozott mennyiségű savat lélegzünk ki a tüdőnkön keresztül.

Mozogjunk eleget
Mozogjunk minél többet!
 • Reggeli: Amarántos-gyümölcsös müzli: Az előző nap beáztatott müzli szezonális gyümölcsök, például V-i körte, 2 szem eper és 2 evőkanál áfonya, körteszirup, gyümölcscukor vagy agávészirup, tejszín, joghurt
 • Ebéd: Köles krokett, káposztasaláta
 • Vacsora: Édes-savanyú serpenyős gomba

Hatodik nap – Az egyensúly

Mudra: egyensúly

A föld-mundra ellensúlyozza a kedélyállapot ingadozásait és lehetővé teszi számunkra, hogy ajándéknak tekintsük az életet, tiszteljük és megpróbáljuk a legjobbat kihozni belőle. Hajlítsuk be a könyökünket és fordítsuk felfelé a tenyerünket. Mindkét kéz hüvelykujjának és gyűrűsujjának hegye lágyan összeér, a többi ujj kinyújtva. Tartsuk a mudrát körülbelül 15 lélegzetvételen keresztül, és naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Szellemi gyakorlat: a belső kert

Képzeljünk magunk elé egy darabka földet, ahol teljesen friss a talaj. Minden készen áll az ültetéshez és mi munkához láthatunk. Kerítsük körbe a kertünket vagy hagyjuk szabadon, alakítsunk ki ágyásokat, különálló ültetvényeket, engedjünk szabad folyást a képzeletünknek. Azokból a növényekből, melyeket már nem használunk, trágya lesz, így visszajutnak az élet körforgásába. Egyszerűen hagyjuk fejlődni a növényeket és térjünk vissza, amikor csak akarunk.

Egészségmegőrző módszer: sós fürdő vagy részleges fürdő

Egy kád vízhez 1 kg tengeri vagy kristályos sóra van szükségünk. Szórjuk bele a sót a kádba és engedjünk rá egy kevés forró vizet. A fürdővíz hőmérséklete ne haladja meg a 37 °C-ot. Húszperces fürdés után zuhanyozzunk le, óvatosan törülközzünk meg és pihenjünk egy fél órát.

tengeri-so
Tengeri sós fürdő otthon

A medence alsó részét erősítő testgyakorlat

A medence alsó részét megmozgató gyakorlatok erősítik az izomzatot és segítenek az inkontinencia megelőzésében. De fokozzák a szexuális örömérző képességet is.

 1. Feküdjünk le a hátunkra, a lábunkat enyhén hajlítsuk be, a karunk a testünk mellett pihen, a tenyér lefelé néz.
 2. Szívjuk be a levegőt és közben homorítsunk. Kilégzéskor szorítsuk le a hátunkat tudatosan a padlóra. Belégzéskor homorítsunk újra, kilégzéskor ernyesszük el az izmokat és szorítsuk le a hátunkat megint a földre
 • Reggeli: Gyümölcsös müzli
 • Ebéd: Rántott zeller friss babbal, sárgarépás burgonya
 • Vacsora: Burgonya hajócskák

Hetedik nap – a bázikus kúrából!

Mudra: a könnyedség

A vajra-mudra aktivizálja a vérkeringést és élénkíti az érzékeket.

 1. Álljunk egyenesen és belégzéskor lendítsük fel a karunkat. Kilégzéskor lendületesen eresszük le a karokat.
 2. Tizedik alkalommal tartsuk a fejünk fölött a karunkat és tartsuk a mudrát tíz másodpercig: érintsük egymáshoz az ujjaink hegyét, azután nyújtsuk ki a mutatóujjunkat.
 3. Miközben továbbra is tartjuk a mudrát, engedjük le lassan a karunkat, üljünk le egy székre és ülve tartsuk így az ujjainkat még további öt percig, hogy érezzük az energia utórezgését.

Szellemi gyakorlat: termékeny hozzáállás a hétköznapokhoz

Az embernek annyi a gondja, ahány csillag az égen – ha pozitívan gondolkodunk és feltöltődünk energiával a természetben, megtaláljuk a megoldásukat.

Csak két alapvető tényezőt kell beépítenünk a hozzáállásunkba ahhoz, hogy kielégítők legyenek a hétköznapjaink: a pozitív és konstruktív gondolkodást, valamint a hálát. Aki minden miatt zsörtölődik, semmivel nem elégedett, minden jó dolgot magától értetődőnek tekint és belső szerénység nélkül éli az életét, negatív energiát sugároz.

Aki azon igyekszik, hogy pozitív, konstruktív gondolkodással megoldást találjon, akinek van szeme a hétköznap apró csodáira, az megtalálja a módját annak, hogy kilábaljon a problémából. Tartsuk távol magunkat ezektől az energiavámpíroktól – vagy ajándékozzuk meg őket egy öntudatos mosollyal.

Egészségmegőrző módszer: cickafark-borogatás

A meleg cickafarkteás hasborogatás javítja a vérellátást, ellazítja a gyomrot és a beleket, megszünteti a görcsöket, tehát támogatja az emésztést, ugyanakkor megszünteti a menstruációs görcsöket is. Előkészítésképpen tegyünk az ágyra összehajtott törülközőt, hogy ne legyen vizes, vegyünk elő egy melegítőpalackot és készítsünk 2 liter cickafarkteát a csomagoláson feltüntetett utasításoknak meg-felelően.

Utána itassunk át a teával egy pamut- vagy vászontörülközőt, feküdjünk le az ágyra, takarjuk be a hasunkat a cickafarkteás törülközővel és tegyük rá a melegítőpalackot a törülközőre. Rakjunk rá a palackra még egy törülközőt és rögzítsük az alsóhoz, nehogy elcsússzon a palack, majd takarózzunk be. Feküdjünk fél-egy órát, vegyük le a borogatást.

 • Reggeli: Édes rizssaláta
 • Ebéd: Burgonyás pizza
 • Vacsora: Zellerleves sügérfilével

Nyolcadik nap – Szépüljünk kívülről, belülről!

Szorítsuk lazán ökölbe a két kezünket és érintsük egymáshoz őket az ujjperceknél. Nyújtsuk ki a hüvelyk- és a mutatóujjunkat úgy, hogy ujjbegyeink összeérjenek.

Meleg csalogató szellemi és testgyakorlat

Vegyünk fel laza testtartást és képzeljük el, hogy a tengerparton fekszünk és süt ránk a nap. Érezzük, ahogy a meleg átjárja a bőrünket és az egész testünket, érezzük, ahogy a karunk és a lábunk egyre inkább elnehezül és belesüpped a homokba, amitől kellemes érzés járja át a testünket. Teljesen ellazulunk. Körülbelül 10 perc elteltével számoljunk vissza háromtól: háromra visszatér az erő a tagjainkba, a hőmérséklet a környezetéhez idomul és a fejünk megint tiszta és friss.

Egészségmegőrző módszer: kamillás maszk

A gyulladásgátló hatású kamilla a bőrproblémák bevált ellenszere. A tisztító és méregtelenítő hatású gyógyiszappal kombinálva csodálatos arcmaszkot készíthetünk belőle érzékeny bőrre.

Készítsünk egy bögre kamillateát és hagyjuk annyira kihűlni, hogy testhőmérsékletű legyen. Most keverjünk hozzá a teához 2 teáskanál mézet és annyi gyógyiszapot (gyógyszertár vagy bió bolt), hogy sűrű pépet kapjunk, melyet jól fel lehet kenni a bőrre. Osszuk el egyenletesen a pépet a megmosott és megszárított arcunkon. Hagyjuk ki a szem, a száj és az orrlyukak környékét. Hagyjuk hatni a maszkot szűk fél órát, azután mossuk le hideg vízzel. Óvatosan töröljük meg, majd krémezzük be a bőrünket.

kamilla
Kamilla
 • Reggeli: Avokádókrémes szendvics teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel
 • Ebéd: Tavaszi tekercs káposztasalátával
 • Vacsora: Zöldségkocsonya. A kocsonyát már előző nap elkészítettük.

Külső és belső tisztítás

Most következzék három kitűnő lehetőség a salakanyagok eltávolítására:

 • Gyógyiszap: tisztít és ellazít, kívülről és belülről egyaránt jótékonyan hat a testre. Használati utasítással ellátva kapható a drogériákban.
 • Beöntés: A bélöblítés támogatja a méregtelenítést.

Kilencedik nap – Lelkesedés, akarat!

A tíznapos bázikus kúránk a végéhez közeledik, ezért mára valami különlegeset terveztünk: piknikkel egybekötött kirándulást. Magunk dönthetjük el, hogy néhány gyakorlatot útközben végzünk-e el vagy a kirándulás előtt, illetve utána.

A narayana-mudra erősíti az akaratot, hogy megint és ismét új dolgokba kezdjünk, türelemmel és bizakodással végezzük a dolgunk, örömmel összpontosítsunk a lényegre.

Feszítsük szét kinyújtott ujjainkat. A jobb hüvelykujj hegye puhán a jobb gyűrűsujj hegyét érinti. A bal hüvelykujj hegye puhán a bal középső ujj hegyét érinti. Tartsuk a mudrát körülbelül 15 lélegzetvételen keresztül, és naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Szellemi gyakorlat: a fa-meditáció

 1. Képzeljünk el egy szép vidéken egy csodás, terebélyes fát.
 2. Lépjünk közelebb hozzá és öleljük át.
 3. A fa erejét a tápanyagok adják, melyeket gyökerein keresztül a talajból és levelein keresztül a levegőből és a napfényből vesz fel. Tudatosítsuk magunkban, milyen fajtájú táplálékra van szükségünk ahhoz, hogy testi, szellemi, spirituális és érzelmi síkon gyarapodjunk.
 4. Nevezzük meg ezt a „táplálékot” (például bázikus élelmiszer, vitaminok, ásványi anyagok, illatok, ízek, bizalom, értelem, nyugalom, szeretet, közösségérzet)
 5. Engedjük el a fát és határozzuk el, hogy majd megint eljövünk hozzá. Ezt a gyakorlatot a valóságban is elvégezhetjük egy igazi fával. Meg fogunk lepődni, hogy milyen jót tesz!
Öleljünk át egy fát
Fa meditáció

Egészségmegőrző módszer: lábfürdő

Töltsünk meg egy tálat testhőmérsékletű vízzel, tegyünk bele szódabikarbónát, lábápolót vagy kamillát. Áztassuk a lábunkat körülbelül fél órát. Azután töröljük meg, krémezzük be és vegyünk fel vastag zoknit, hogy melegen tartsuk.

labfurdo
A lábfürdő jót tesz a vérkeringésünknek is.

Testgyakorlat: a szem ellazítása

Hunyjuk le a szemünket és kényelmesen ülve lassan emeljük a szemünk fölé a behajlított tenyerünket. A bal és a jobb kéz ujjai a homlokon keresztezik egymást. A szemünkhöz ne érjünk hozzá. Lélegezzünk jó mélyen, lazítsuk el teljesen a szemizmainkat és érezzük az energiacserét, amely a kezünk és a szemünk közt zajlik. Végezzük a gyakorlatot naponta kétszer öt-tíz percig.

Újuljunk meg!

Új receptek: Kutassunk könyvesboltokban vagy bió boltokban olyan könyvek után, melyek az egészséges táplálkozás témájával foglalkoznak. Ajándékozzuk meg magunkat egy különösen szép könyvvel, például olyannal, mely az ázsiai konyhát mutatja be.

Új higgadtság: Ha rendszeresen hasonló érdeklődésű emberek körében szeretnénk meditálni, keressünk megfelelő tanfolyamot a városban!

Új életkedv: Nevessünk, amennyit csak tudunk. Ne feledjük: három perc nevetés annyit ér, mint tíz perc kocogás!.

 • Reggeli: Parasztreggeli: 4 szem héjában főtt burgonya előző napról, 1 fej vöröshagyma, Vz tömb füstölt tofu, olaj, 2 tojás, 50 g reszelt sajt
 • Ebéd: piknik: Burgonyás-zöldfűszeres sütemény, burgonyasaláta
 • Vacsora: Meghitt teázás!

Ma sok mindent csináltunk és éltünk át, ezért az lenne a legjobb, ha nem terhelnénk túl az emésztésünket: lehetőleg igyunk csak egy csésze forró gyógy teát, olyan fajtát, amire kedvünk van, vagy együnk egy adag forró zöldséglevest. így arra koncentrálhatunk, hogy végiggondoljuk az élmény dús napot.

Aki mégis éhes, egye meg a piknik maradékát vagy kapjon be egy szelet friss sajtos amarántkenyeret retekkel vagy uborkával.

Tizedik nap – Test és lélek egybeforr!

Mudra: egyesülés a mindenséggel

A jnana-csin mudra a világgal és a világegyetemmel köt össze minket, ilyenkor egyek vagyunk mindennel. Erősíti az egész testet és megvilágítja a szellemet.

Jnana-chin-mudra
Jnana-csin mudra

Terpesszük szét az ujjainkat és a hüvelykujjunk hegyével puhán érintsük meg a mutatóujjunk hegyét. A két kezünk a testünk előtt van, a jobb kéz ujjai felfelé, a nap felé néznek, a bal kézé lefelé, a föld felé. Tartsuk a mudrát körülbelül 15 nyugodt lélegzetvételen keresztül, és naponta többször ismételjük meg a gyakorlatot.

Szellemi gyakorlat: videózás

 • Képzeljük el, hogy meghívtak minket videofilm-vetítésre. A film egy emberről szól – rólunk -, aki megpróbálja bázikusabban alakítani az életét.
 • Vonultassuk el lelki szemeink előtt az elmúlt kilenc napot, nézzük meg újból az egészet, pörgessük előre vagy hátra a filmet, mintha távirányító lenne a kezünkben.
 • Vegyünk észre apróbb gondokat és visszaeséseket, de örüljünk minden előrelépésnek a sav-bázis egyensúlyhoz vezető úton.
 • Végezetül gondoljuk végig, hogy át szeretnénk-e írni a történetet és inkább elölről szeretnénk kezdeni az egészet vagy egyszerűen folytatjuk a második résszel.

Újuljunk meg!

 • Szabaduljunk meg a régi terhektől és merítsünk friss erőt:
 • Gondoljunk egy macskára, mely épp most ébredt fel: azonnal jólesően nyújtózkodnunk kell egyet nekünk is!
 • Lepjük meg magunkat egy kis szaunázással!
 • Eddzük lazán és könnyedén az állóképességünket, például a parkban sétálva.

Egészségmegőrző módszer: só pakolás

A tegnapi gyalogtúra, evezés vagy biciklitúra miatti esetleges izomláz hatékony ellenszere a só pakolás. Javítja a vérellátást és egyenletesen ellazítja az izomzatot.

Keverjünk sűrű pépet tengeri sóból (bió bolt vagy reformbolt) és vízből, azután kenjük rá azt a fájó testrészekre – de csak a sértetlen bőrre, ne hólyagokra, sebekre vagy ekcémás bőrfelületekre! Hagyjuk hatni a pakolást 10 percig, azután alaposan mossuk le a sót langyos vízzel és ápoljuk a bőrünket tápláló krémmel.

Testgyakorlat: a vádli és a láb nyújtása

Ez a gyakorlat lazítja és nyújtja a láb, a fenék, a hát és a vállak izomzatát, például sportolás vagy hosszabb ülés után. A láb kíméletes nyújtása vádli görcs esetén is segít.

 • Álljunk mezítláb vagy zokniban kis terpeszállásban fal elé, a faltól körülbelül fél méteres távolságban. Forduljunk arccal a fal felé.
 • Most hajlítsuk be a bal karunkat és tegyük a falra a tenyerünket körülbelül vállmagasságban. Tenyerünket enyhén szorítsuk a falhoz, mintha le akarnánk küzdeni az ellenállását. Közben álljunk egyenesen, ne hajoljunk se előre, se hátra.
 • Most hajlítsuk lassan hátra a jobb lábszárunkat és fogjuk meg a lábfejünket a jobb kezünkkel. Közben a bal tenyerünket mindvégig szorítsuk enyhén a falhoz. Maradjunk ebben a testhelyzetben körülbelül 10 lélegzet-vételen keresztül.
 • Most lazuljunk el, térjünk vissza a kiinduló helyzetbe, és ismételjük meg a mozgássort. Ne feledkezzünk meg a mély légzésről!
Vádli nyújtás
A vádli és a láb nyújtása
 • Reggeli: Sárgadinnye-saláta bogyós gyümölcsökkel
 • Ebéd: Töltött padlizsán
 • Programzáró ünnepi vacsora Füstölt lazactekercsek

1 csokor kapor, 1 evőkanál édes mustár, 1 evőkanál dijoni mustár, 1 evőkanál akácméz, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, tengeri só és frissen őrült feketebors, 6 levél tölgylevél saláta, 6 szelet füstölt lazac, díszítéshez: 2 nagyon vékony zöldcitromszelet.

Egyenként kenjük meg a lazacszeleteket a kapros szósszal és göngyöljük össze őket. Béleljünk ki tányérokat a salátalevelekkel és rendezzük el rajtuk a lazactekercseket. Kaporágakkal és egy-egy zöld citromkarikával díszítsük az ételt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.