Bőrápolás

Ismerjük meg ellenségünket: narancsbőr

Bár a narancsbőrt (cellulitisz) általában a kövérek ellenségének vélik, valójában a nők 85-98 százalékának combján és fenekén vannak hullámok és gödröcskék. Egyeseken feltűnőbb, mint másokon, az illetők testsúlyától függetlenül. Azoknak a legrosszabb a helyzete, akiknek öröklött hajlama van a narancsbőrre.

Megszabadítanak a narancsbőr elleni krémek a túróra emlékeztető comboktól?

NEM Átmenetileg javulást lehet elérni velük, de nincs bi­zonyíték arra, hogy elmulasz­tanák a narancsbőrt.

A kutatók nem ismerik a na­rancsbőr kialakulásának okát, de léteznek elméletek, amelyek azt magyarázzák, a nőket mi­ért érinti, és a férfiakat miért nem. A nők bőr alatti kötő­szövetének más a szerkezete, és ettől olyan lesz, mint egy steppelt paplan. A zsírréteg gyarapodása mellett a kötő­szövet rostjai a helyükön maradnak, emiatt alakul ki a dimbes-dombos felszín.

Mitől alakul ki a narancsbőr?

A cellulit valójában inkább szépségápolási, semmint egész­ségügyi kérdés, bár jelenléte valamiféle méreganyag-felhalmozódást azért jelez szervezetünkben. A krémek, illet­ve testápolók használatával nem sokra megyünk, mivel a narancsbőr szervezetünk egészének problémája. Vagyis ma­gyarázatát belül kell keresni.

Mi idézi elő a narancsbőrt?
Mi idézi elő a narancsbőrt?

A tápanyag és a salakanyag sejtek közti cseréje a sejt­membrán szűrőfunkciójának hatékonyságától, illetva a vérkeringés és a nyirokkeringés működőképességétől függ. Ha szervezetünket túlzottan megterheli a helytelen táplálkozás, avagy testünk a mozgáshiány folytán restté válik, egyik fo­lyamat sem fog kielégítően működni. Az eredmény pedig az, hogy a sejtek közt felhalmozódnak a méreganyagok.

Minél jobban sikerül megőriznünk egészségünket, annál hatékonyabban leszünk képesek kiválasztani a méreganya­gokat és elégetni a zsírt. A sejtek közti folyadék a nyirok­áramba jut, és a nyirokcsomókban szűrődik meg. A nyirok­csomókat a méreganyagok túlterhelhetik, ez pedig jelentősen megnöveli a narancsbőr kialakulásának esélyét.

Az állandó narancsbőrtől szenvedő nők általában gyakran tapasztal­nak szorulást, amely szintén annak a jele, hogy a szervezet­ből nem ürül megfelelően a salakanyag, és méreganyag hal­mozódik fel. Ha időnként olyan étrendre térünk át, amely mentes a méreganyagoktól, jelentősen csökkenthetjük a szerveze­tünkre nehezedő terheket, és elősegíthetjük a hatékony tisz­tulási folyamatokat.

Nem csak a zsír következménye

A cellulit nem zsírfelhalmozódás. Sovány embereknél is megjelenhet a narancsbőr. A zsír és a narancsbőr közt csu­pán annyi az összefüggés, hogy a megnövekedett zsírsej­tek ránehezednek a zsír üregek közti kötőszövetre, ez pedig kihat a bőr simaságára és feszességére.

Elhízás esetén sok zsír rakódik le, az egész anyagcsere folyamat lelassul

Ez persze csupán egy az elhízás veszélyei közül. A cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a magas testsúly szintén növeli. Ha sikerül biztosítanunk a kötőszövet egészséges működését, alacso­nyabb lesz a narancsbőr kialakulásának kockázata is, mivel a kötőszövet még nagyobb zsírlerakódás esetén sem defor­málódik.

A narancsbőr tehát nem a túlzott zsírmennyiség miatt alakul ki!

Mozogjunk!
Mozogjunk!

Ugyanakkor minden cellulitkezelési program ma­gában foglalja a rendszeres testedzést, illetve a zsírlerakódás minimalizálását. A testmozgás azért fontos, mert az izmok mozgása serkenti a nyirokáramlási és a vérkeringést. Ha­tékony vérkeringés esetén javul a vérellátás, sejtjeink tehát több tápanyaghoz jutnak. Ilyenkor munkájukat is „rende­sebben” végzik, többek között hatékonyabban szabadulnak meg a salakanyagoktól is.

Azonban ha le szeretnénk fogyni, ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szabaduljunk meg a feles­leges kilóktól. A hirtelen testúlycsökkenésnek ugyanis az lesz a következménye, hogy bőrünk ráncossá és petyhüdtté válik. Ez főként az idősebb hölgyekre igaz, mert a hormonális vál­tozások hatására a kötőszövet elvékonyodik.

A narancsbőr leküzdése

Narancsbőr kezelése nem egyszerű!
Narancsbőr kezelése nem egyszerű!

Először is: a legjobb, ha megelőzzük a narancsbőr kialaku­lását. Könnyű azt mondani, de ez legtöbbünk számára már elszalasztott lehetőség. Ha tehát narancsbőrrel küszködünk, a leghelyesebb, ha több fronton vesszük fel a harcott: a mini­málisra csökkentjük a méreganyag-felhalmozódást és a feles­leges zsírlerakódást, serkentjük a vérkeringést, ügyelünk test­súlyunkra, valamint erősítjük a kötőszövetet.

Ami a fogyó­kúrát illeti, kérjük ki szakember segítségét. Fogyókúra helyett inkább törekedjünk arra, hogy egészséges táplálkozás folytán álljon helyre szervezetünk működési egyensúlya. Ezzel óriási lépést teszünk az ideális testsúly elérése felé is.

Mit tehetünk a bőrünk érdekében?

Nagyon fontos, hogy serkentsük a nyirok áramlását, így biz­tosíthatjuk ugyanis szervezetünk „szennycsatornájának” zökkenőmentes működését. Tornázzunk, mozogjunk rend­szeresen, és dörzsöljük át kefével rendszeresen bőrünket. Próbáljuk ki a nyirokmasszázst, de ehhez vegyük igénybe szakember segítségét.

Bőrünkhöz csak olyan kefével nyúljunk, amelynek sortéi természetes anyagból készültek. Bioboltban vagy gyógyszer­tárban kaphatunk ilyet. A dörzsölést mindig száraz bőrön végezzük, száraz kefe segítségével, a lábfejtől kiindulva folya­matosan haladjunk felfelé a lábszárakon, majd a karokon fel­felé haladva a mellkas felé, végül le a háton keresztbe. Óvato­sabban dörzsöljük az érzékenyebb területeket, pl. a mellkast, a nyakat és a hasat. Ezt a műveletet a legjobb a reggeli zuhanyozás előtt elvégezni.

A nyirokkeringés serkentésének másik módja, hogy a zu­hanyzási hideg vízzel fejezzük be – már ha képesek vagyunk rá. Ha lehetőségünk van szaunázni, tartózkodjunk a meleg­ben 5-10 percig, majd hideg vízzel zuhanyozzunk le. Ezt is­mételjük meg néhányszor. Ily módon kiválóan stimuláljuk a nyirokáramlást, ráadásul fel is frissülünk.

Hogyan harcoljunk a narancsbőr ellen a helyes táplálkozással?

Annak érdekében, hogy elkerüljük szervezetünkben a méreganyagok felhalmozódását, a leghelyesebb, ha igyekszünk meggátolni, hogy méreganyagok kerüljenek szervezetünkbe. Mit is jelent ez az étkezés szempontjából? Fogyasszunk friss, a lehető legkevésbé feldolgozott ételeket, és amennyire lehetőségeink engedik, alapanyagul használjunk bioélelmiszereket.

Ha meg tudjuk emészteni a nyers zöld­ségeket, fogyasszunk belőlük minél többet, hiszen fiatalító és tisztító hatásúak. Kerüljük azokat a feldolgozott, tar­tósított, készen forgalomba hozott ételeket, amelyeknek tápanyagtartalmuk alacsony, viszont sok adalékanyagot és zsírt tartalmaznak. Mindannyian tudjuk, mely ételek fekszik meg gyomrunkat – iktassunk tehát ki étrendünkből min­dent, ami zsíros, illetve nehéz.

 Változtassunk étrendünkön is!

Fogyasszunk minél több olyan élelmiszert, amely erősíti a kötőszöveteket, igen gazdag C-vitamin-forrás a paprika, a kivi, a brokkoli, a citrusfélék, a paradicsom, a feketeribizli, az eper és a bab. A cseresznye, az áfonya, a szeder, a piros szőlő és a hajdina pedig telis-tele van bioflavonoidokkal. Egyes gyógynövényekről bebizonyosodott, hogy – feltehető­en kötőszöveterősítő hatásuknak köszönhetően – hatéko­nyan csökkentik a narancsbőrt. Több kutatás során beigazo­lódott, hogy a gotu kola (Centella asiatica) szájon át történő alkalmazása jelentősen csökkenti a narancsbőrt.

Testmozgás és megfelelő étrend a kulcs!
Testmozgás és megfelelő étrend a kulcs!

Az ilyen növényi eredetű táplálékok kedvező hatása a jelek szerint abból ered, hogy serkentik a bőr mélyén elhelyezkedő struktúrák működését. A bőralja biztosítja ugyanis a kollagénros­tok tápanyagellátását. A gotu kola hatóanyaga az ázsiai sav és az aziatikozid. Az optimális eredmény elérése érdekében olyan készítményt használjunk, melynek hatóanyag tartal­ma megfelel a 70%-os szabványnak. Ebből napi háromszor 30 mg-ot fogyasszunk.

Ha már kialakult a narancsbőr, nincs varázsszer, melynek segítségével egyszerűen megszabadulhatnánk tőle. A helyzet romlását azonban mindenképpen megállítja, sőt, némi kitartással még javíthatja is a rendszeres testmozgás, amivel fenn­tarthatjuk erőnlétünket és karbantarthatjuk vérkeringésünket, továbbá a méreganyagok kerülése, az ideális testsúly elérése, a bőr rendszeres, naponkénti átdörzsölése, valamint a tápanyagokban gazdag étrend.

Összegezve a következőket tehetjük a narancsbőr megelőzése, illetve enyhítése érdekében:

  • Fogyasszunk sok friss, színes zöldséget és gyümölcsöt.
  • Kerüljük az adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket.
  • Kerüljük a hozzáadott cukrot, illetve az állati zsiradékot tartal­mazó ételeket.
  • Végezzünk legalább hetente háromszor testmozgást.
  • Naponta dörzsöljük át bőrünket.
  • Szedjünk gotu kola tartalmú étrend-kiegészítőt (naponta há­romszor 30 mg-ot).
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.