Babaápolás

A mell elutasítása négy hónapos babáknál?

“A gyerek eddig remekül szopott, most meg már nyolc órája nem akar. Csak nem a tejemmel van valami baj?”

Valamivel tényleg baj lehet, de nem biz­tos, hogy az anyatej a hibás. A mell ideig­lenes elutasítása, vagy akár a szopási sztrájk, ami nem ismeretlen és többnyi­re nem is ok nélküli jelenség.

A legjellem­zőbb okai a következők:

Az anya táplálkozása

Ha az anya na­gyon fokhagymás, túl csípős ételt vagy például húsos káposztát evett, akkor egy­szerűen csak az a baj, hogy megérződik a tején, és ezért nem ízlik a babának. Fi­gyeljük meg, milyen étel veszi el a gye­rek kedvét a tejünktől, s az elválasztásig tartózkodjunk tőle. A csecsemők több­sége nem bánja, ha az anyatej egy kicsit csípős, sőt némelyik kifejezetten szereti, különösen ha már méhen belüli életében, a magzatvízen keresztül hozzászokott a fűszeres aromákhoz.

Megfázás

Ha a baba orra eldugult a náthától, szájon át kénytelen lélegezni; s ha választania kell, hogy szopjon-e vagy levegőt vegyen, érthető módon a léleg­zést választja. Orrszívóval óvatosan tisz­títsuk ki az orrocskáját, vagy írassunk fel orrcseppet.

Fogzás

Bár a csecsemők többsége öt vagy hat hónapos kora előtt nem kezd fogzani, van, aki korábban kezdi, és egy­két foga már négy hónapos korára ki­bújik. Duzzadt ínnyel nehéz és fájdal­mas szopni. Ha a baba mohón szopni kezd, de fájdalmában meggondolja ma­gát, a mell elutasítása a fogzásnak tulaj­donítható.

Fülfájás

Mivel a fülfájás az állkapocsra is kisugárzik, a szopassál járó szájmozgás még kínzóbbá teszi a fájdalmat.

Szájpenész

Ha a gyerek gombás fertő­zést kapott, szopás közben fáj a szája. A száj penészt feltétlenül kezelni kell, ne­hogy a baba más testrészére is átterjed­jen, vagy mellbimbósérülésen át az anya is elkapja.

Lassú tejleadás

Ha nem jön azonnal a tej (vannak nők, akiknek öt percbe is be­letelik, amíg megindul a tejelválasztásuk), nagyon éhes babának elfogyhat a türelme, és dühében elutasítja az emlőt, mielőtt megindult volna a tej leadás. Ezt megelő­zendő csak akkor vegyük fel a gyereket, ha egy kevés tejet már kinyomtunk, hogy amint szopni kezd, fáradozásának rögtön legyen valami jutalma.

Hormonális változások az anya szer­vezetében

Egy újabb terhesség miatt (ennek csekély a valószínűsége olyan anyánál, aki csak szoptat, de valamivel nagyobb, ha tápszert is ad) termelődő hormonok megváltoztatják a tej ízét, és ezért nem kéri a baba. A menstruációnak lehet hasonló hatása, de ennek sincs nagy valószínűsége, amíg a baba legalább rész­ben el nincs választva.

Az anya idegessége

Talán azért feszült, mert nemrég ment vissza dolgozni. Talán most kell fizetni a számlákat, vagy pont most romlott el a mosogatógép. De le­het, hogy csak bal lábbal kelt. Végered­ményben mindegy, mi az oka, ha a gye­rekre átragad, nyugtalanabb lesz, sem­hogy szopni tudna. Tehát szoptatás előtt meg kell próbálni lehiggadni.

Megérett az idő az elválasztásra

Ez még korai volna – majd ha lassan egy­éves lesz, akkor lesz itt az ideje, hogy a gyerek az emlő elutasításával a maga mód­ján ezt mondja: „Édesanyám, köszönöm, hogy eddig szoptattál, de most már to­vább tudnék lépni.” Ám fura módon az elválasztást a gyerekek nem akkor szok­ták kezdeményezni, mikor anyjuk jónak látja, hanem amikor eszébe sem jut.

Az emlő elutasításának néha nincs ké­zenfekvő magyarázata

A felnőttekhez hasonlóan a csecsemővel is előfordul­hat, hogy egy-egy étkezéshez nincs ked­ve. Szerencsére általában csak ideiglenes kihagyásról van szó.

Addig is, az alábbi módszerekkel próbáljuk megtörni a szo­pási sztrájkot:

  • Ne próbáljuk mással megetetni. Ha a cicit mellőző babának tápszert adunk, csak súlyosbítjuk a bajt, mert azt koc­káztatjuk, hogy kevesebb lesz a tejünk. A legkonokabb szopási sztrájk se szokott egy-két napnál tovább tartani.
  • Próbáljunk cumisüvegből itatni vele egy kis anyatejet. Töltsünk az üvegbe egy kevés lefejt tejet, s ha makacsul nem akar szopni, kínáljuk meg vele (ez ter­mészetesen csak akkor fog beválni, ha nem a tej ízével volt baja). Mint már említettük, egy-két napnál úgysem tart tovább a sztrájk, és ha véget ért, ismét visszatér a tej forrásához.
  • Próbálkozzunk. Ha már néhány étke­zést kihagyott, valószínűleg hamarosan azzal fog meglepetést szerezni, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta.
  • Lassabban a szilárd táplálékkal. Ha már elkezdtünk szilárdat etetni a babá­val, lehet, hogy túlságosan jóllakatjuk vele, és ezért az anyatejet nem kívánja. Ebben az életkorban az anyatej még sokkal fontosabb, mint bármilyen szilárd táplálék, úgyhogy az utóbbiból keveseb­bet adjunk, és mindig szoptatással kez­dődjön az etetés.
Jegyezzük meg! Ha a gyereknek hosszabb ideig nincs ked­ve szopni, vagy betegség jeleit is mutat­ja, hívjuk a gyerekorvost.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.