Babaápolás

Anyatej: minél tovább kapja a baba, annál jobb?

Ideális  táplálék!

Közismert tény, hogy a csecsemőnek az anyatej a legideálisabb táplálék, és a gyerek egészséges indítása szempont­jából még a kevés anyatej is sokat ér. Már hathetes szoptatás is óriási előnyök­kel jár. Ám szenzációt hoztak azok a kutatások, amelyek igazolták, hogy minél tovább tart a szoptatás, annál többet használ, továbbá hogy ezek az előnyök három hónapot meghaladó szoptatás esetén még sokkal kifejezet­tebbek.

Ezért tanácsol a legtöbb orvos lehetőleg egyéves korig tartó szopta­tást. A szoptatás számos előnyéből néz­zük a legfontosabbakat:

  • Az elhízás megelőzése: minél tovább szopik a gyerek, annál kisebb a való­színűsége, hogy csatlakozni fog az elhí­zott gyerekek és felnőttek gyarapodó táborához.
  • Kevesebb hasfájás: közismert tény, hogy az anyatej könnyebben emészt­hető, mint a tápszer. Kutatások azt is kimutatták, hogy az olyan csecsemők, akiket az első hat hónapban kizárólag anyatejjel tápláltak, kevésbé vannak kitéve a bélfertőzés veszélyének, mint akik 3-4 hónapos kortól tápszert is kaptak. A szoptatással táplált nagyobb gyerekek emésztése szempontjából to­vábbi előnyt jelent, hogy akiket a szilárd étel (rendszerint 5-6 hónapos korban szokásos) bevezetése után is szoptatnak, kevésbé hajlamosak lisztérzékenységre, a tápanyagok felszívódását érintő emész­tési zavarra.
  • Sőt, kevesebb fülfájás: kutatási ered­mények szerint a legalább négy hóna­pos korig kizárólag szoptatott gyerekek közül alig feleannyian kapnak fülgyul­ladást, mint a tápszeresek.
  • Kevesebb szipogás: a fél éven át szop­tatott gyerekeket sokkal kevésbé fenye­getik a különféle allergiák.
  • Intelligencia: a huzamosabb szopta­tás és a magasabb IQ összefüggését több elemzés is kimutatta. Kutatók szerint a kis súlyú (másfél kiló alatti) koraszü­löttek is intelligensebbek lesznek, ha az első hat hónapban csak szoptatással táplálják őket.
  • Kisebb a bölcsőhalál veszélye: minél tovább szopik egy csecsemő, annál ke­vésbé van kitéve a bölcsőhalál veszé­lyének.

Természetesen bármilyen meggyőzőek a szoptatás elnyújtásával járó előnyök, nem minden anya és nem minden cse­csemő képes addig folytatni, ameddig újabban javasolják. Végeredményben az a lényeg, hogy minél tovább, annál jobb, de a kevés is többet ér, mint a semmi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.