Babaápolás

Melyek a pelenkakiütés okai?

“Sűrűn teszem tisztába a gyereket, mégis piros a popsija, és nehezen jön rendbe.”

A babák 35 százalékának nem ok nélkül pirul a popsija

A bőr a nyirkos, fülledt pelenkában különféle irritáló kémiai ha­tásoknak, a vizeletben, székletben lévő baktériumoknak is ki van téve, nemrit­kán kidörzsöli a pelenka vagy egy szűk ruhadarab, egyszóval könnyű célpont a különféle bőrproblémáknak.

A pelenka­kiütés csak addig áll fenn, amíg a gye­rek pelenkát hord, de rendszerint hét és kilenc hónapos kor között a legsúlyosabb, amikor a vegyesebb táplálkozás miatt több irritáló anyag kerül a székletbe, majd ahogy a bőr megerősödik és ellenállóbbá válik, lassan elmúlik.

Sajnos a tünetek egyes gyerekeknél ismételten előfordulhatnak, talán mert születéstől kényesebbek, hajlamosabbak az allergiára, nincs rendben a székletük pH-értéke (sav-bázis aránya), vizeletük­ben túl sok az ammónia, vagy egysze­rűen a bőr az első gyulladás után érzé­kenyebbé válik.

A pontos okok nem ismertek?

Bár a pelenkakiütésért felelős mecha­nizmust egyelőre nem ismerjük, valószí­nűleg azzal kezdődik, hogy a bőrt csípi az állandó nedvesség. Ha ráadásul a pe­lenka vagy ruha horzsolása, vagy a szék­let, a vizelet irritáló anyagai is legyengítik, készen áll a támadási felület a bőrön vagy a székletben, vizeletben lévő bak­tériumok számára. A fertőtlenítőszerrel vagy szappannal történő túl erős vagy túl gyakori tisztogatás rontja a bőr véde­kezőképességét, csakúgy, mint a túl szo­ros pelenka.

Ammónia

Az elsőrendű gyanúsított, a pisiben lévő ammónia csak a már sé­rült bőrfelszínt csípi, de önmagában nem tartozik a főbűnösök közé. Végül, a pír általában azon a ponton kezdődik, ahol a pelenkában a vizelet összegyűlik, vagy­is lányoknál alul, fiúknál elöl.

A pelenkakiütés elnevezés a pelenkás bőrfelület többféle elváltozását takarja. Bár a különböző típusok osztályozásában a szakemberek még nem jutottak meg­egyezésre (talán mert a téma nem váltott ki akkora érdeklődést, hogy behatóbban tanulmányozzák, és külön nevet adjanak nekik), szokásos leírásuk a következő.

Kidörzsölésből eredő bőrgyulladás

A bőrgyulladás leggyakoribb formája, ekkor a bőrön csak ott látszik a pír, ahol a legjobban dörzsöli a pelenka, de a haj­latokban nem. Általában ahogy jött, úgy el is múlik, és ha nem súlyosbítja járu­lékos fertőzés, nem okoz nagyobb kelle­metlenséget.

Vágásszéli bőrgyulladás

A pelenka szé­lénél kidörzsölődött bőr.

Végbéltáji bőrgyulladás

A végbél kör­nyékének kipirulását általában a táp­szertől lúgos széklet okozza; anyatejjel táplált csecsemőknél csak a szilárd étel bevezetése után fordul elő.

Gombás (candida okozta) bőrgyul­ladás

Ez a kellemetlen, élénk pírral és irritációval járó bőrgyulladás a lágyékhaj-latban (az alhas és a combok között) kezdődik, és onnan terjed tovább. A 72 órá­nál tovább tartó tünetek esetén gyakori a száj penészért is felelős Candida albicans gombás fertőzés. Antibiotikumos keze­lés során is előfordulhat.

Atopiás dermatitisz (bőrgyulladás)

Ez a viszkető bőrpír először más testré­szeken jelentkezik. Általában 6-12 hóna­pos korban kezd átterjedni a pelenkás bőrfelületre.

Szeborreás bőrgyulladás

A rendsze­rint a fejbőrön sapkaszerűen jelentkező, néha sárgás szélű, élénkpiros kiütés néha a pelenkás bőrfelületen kezdődik, és onnan terjed tovább. A pelenkakiüté­sekhez hasonlóan ez sem olyan kellemet­len a gyereknek, mint a szülőnek.

Otvar (impetigo)

Bakteriális (streptococcus vagy staphylococcus) fertőzés okozza. A pelenkás bőrfelületen két válto­zatban fordulhat elő: vagy hólyagos, ek­kor a vékony falú, nagy hólyagok kifakadás után vékony, sárgásbarna vart hagynak maguk után, vagy nem hólyagos, ekkor a bőrön terjedelmes vörös udvarban vas­tag, sárga varas sebek keletkeznek. A comb­ra, fenékre, alhasra, sőt a többi testrészre is átterjedhet.

Intertrigo

Kidörzsölés miatt keletkező, egyébként jellegtelen bőrpír. Csecsemők­nél rendszerint a comb és az alhas között, a lágyékhajlatban és esetenként a hónalj­ban jelentkezik. Néha fehéres-sárgás vá­ladék szivárog belőle. A vizelet irritálja, ez lehet az oka, ha a baba sír.

A pelenkakiütés legjobb ellenszere a meg­előzés!

Bár erre nem mindig van lehető­ség. A megelőzés lényege, hogy a pelenkás területet szárazon és tisztán kell tartani. Arra az esetre, ha mégis bekö­vetkezne a baj, az egyszerű pelenkakiütés elmulasztását és megismétlődésének kivé­dését szolgáló módszerek segíthetnek.

Megelőzésre tippek

Kevesebb nedvességet

Gyakori pe­lenkacserével előzzük meg az átázást: éjjel se mulasszuk el tisztába rakni a ba­bát, ha ébren van és tele a pelenka. Ne is gondoljunk arra, hogy átaltassuk vele az éjszakát, amíg el nem múlnak a tünetek. Makacsabb gyulladás esetén amint pisilt vagy kakilt, azonnal tisztába kell tenni.

Ha az anyatejen vagy tápszeren kí­vül már más folyadékot is kap, nem sza­bad túlitatni (ami bement, annak ki is kell jönnie). Ha üvegszám kapja a gyü­mölcslevet, a sok pisiléstől még jobban begyullad a bőre. A túladagolás megelő­zése érdekében üveg helyett adjuk pohár­ból a gyümölcslevet.

Több levegőt

Időnként hagyjuk pucé­ron szellőzni a popsit: fektessük a gyere­ket vízhatlan anyagra terített, összehaj­tott textilpelenkákra vagy nedvszívó taka­róra. Makacs gyulladás esetén nem árt, ha így is alszik, feltéve hogy elég meleg van a szobában, különben megfázhat.

Ha textilpelenkát használunk, ne csomagol­juk vízhatlan anyagba vagy gumibugyiba; esetleg egyáltalán ne adjunk rá bugyit, de tegyünk alá vízhatlan matracot. Eldob­ható pelenka esetén a vízhatlan külső réteget néhány helyen ki kell lyukasztani. Egyrészt így jobban szellőzik, másrészt kicsit ereszt, ezzel is ösztönözve a minél gyakoribb pelenkacserét.

Kevesebb irritációt

A természetes – azaz a széklettől, vizelettől – származó irritáció ellen csak sűrű pelenkázással lehet vé­dekezni, ám a gyerek popsijára kent anya­gokkal jobb óvatosnak lenni. Mosda­táshoz szappant – irritáló hatása miatt -naponta csak egyszer szabad használni. Csecsemőknek általában a Dove vagy Johnson márka ajánlható (de az úgyne­vezett pipereszappanok nem), ezenkívül a gyerekorvostól is lehet tanácsot kérni. Ha a babának széklete volt, meleg vízzel és popsitörlő helyett vattacsomók segítsé­gével gondosan le kell mosni (időigény: 30-60 s).

Az impregnált törlőkendő­ket olyan szerekkel itatják át, amelyek némelyike irritáló lehet (a különböző gyerekek különböző szerekre érzékenyek), az alkoholos kendőknek pedig erős szá­rító hatásuk van. Ha az eddig használt gyártmány észrevehető problémát okoz, másra kell cserélni, amíg azonban a baba bőre gyulladt, semmilyen törlőkendővel nem szabad tisztogatni. Ha nagyon ma­szatos, mossuk le a kádban vagy a mos­dóban; ha ragacsos, töröljük le baba­olajjal. Mosdatás után teljesen szárazra kell itatni.

Másféle pelenkát

Ismétlődő pelenka­kiütés esetén próbáljuk ki, nem hasz­nál-e, ha másképp pelenkázzuk (textil helyett eldobhatóval, vagy megfordítva). Ha magunk mossuk a pelenkát, öntsünk az öblítővízbe fél csésze ecetet vagy pelen­kaöblítőt, s ha kell, főzzük ki egy nagy mosófazékban úgy, hogy 10 percet forrjon.

Szigetelés

A pelenka feladása előtt a tisz­ta bőrre vastagon felkent gyógyszertári popsikenőcs vagy orvos által javasolt ké­szítmény elzárja a vizeletet a baba bőrétől. Kenőcsöt, krémet csak teljesen száraz bőrre szabad kenni, különben éppen a krém alá zárt víztől lesz pelenkakiütése a gyereknek. Kenőcsöt nagyobb kisze­relésben érdemes venni, egyrészt mert így olcsóbb, másrészt hogy ne kelljen ve­le spórolni. Levegőztetéshez a popsit nem szabad bekrémezni.

Búzakeményítőből készült babahin­tőpor is segít szárazon tartani a babát, mert felszívja a vizet, talkumos hintőport azonban nem szabad használni. Ugyan­csak tiltottak az olyan gyógyszerek, ame­lyek csak éppen kéznél vannak, mert valaki másnak felírták őket, valamint bizonyos összetételű gyógykenőcsök, mivel (főleg a szteroidot, baktérium- vagy gombaölő hatóanyagot tartalmazó ké­szítmények) súlyos allergiás bőrreakciót okozhatnak, és használatuk gyógyszerérzé­kenységet válthat ki a babánál. Az ilyen készítményeket eredetileg sem kisbabák kényes bőrére szánták.

Mit tegyek, ha a kiütés csak nem múlik  el?

Ha a pelenkakiütés egy-két napon belül nem múlik el, vagy legalább nem javul, illetve ha felhólyagosodik vagy kifekélyesedik, ki kell hívni az orvost, hogy megállapítsa az okot és a megfelelő kezelés módját. Szeborreás bőrgyulladás kezeléséhez szteroidos kenőcsre lehet szükség (de csak rövid ideig használható), ótvarhoz szájon át adott antibiotikumra, intertrigo esetén gondos mosdatás mel­lett hidrokortizon krémre és védőkenőcs­re, a leggyakoribbnak számító gombás fertőzésre pedig valamilyen bevált fungicid (gombaölő) krémet vagy folyadé­kot szoktak rendelni.

Kérdezzük meg, mennyi időn belül várható javulás, s ha addig nem múlna el a baj, vagy a keze­léstől láthatólag rosszabbodna, szóljunk megint az orvosnak. Elhúzódó gyulladás esetén az orvos az étrenden kívül más lehetséges ténye­zőket is számításba vesz. Ritka esetben előfordulhat, hogy a pelenkakiütés okát csak gyerekbőrgyógyász szakorvos tudja kideríteni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.