Babaápolás

Az anyaság elfogadása

“Minden készen áll a baba számára, csak én nem. Egyszerűen nem tudom elképzelni magamat anyának.”

Az álmok valóra válásakor sokszor még azok is elbizonytalanodnak elhivatott­ságukban, akik első játék babájukat rin­gatva anyának képzelték magukat. Azok pedig, akik baba helyett autóval és lab­dával játszottak, gyerekpesztrálás helyett füvet nyírtak, és a pozitív terhességi teszt­jük pillanatáig rá se hederítettek a mel­lettük elhaladó babakocsikra, a szülés napját talán még nagyobb aggodalom­mal várják.

Mindenkinél meginog az önbizalom

Nemcsak normális, hanem egészsé­ges is, hogy a kilencedik hónapban összeomlik az önbizalmunk. Aki az anyaságba (vagy a szülőségbe) túlzott ma­gabiztossággal vág bele, azt sokkal na­gyobb kudarc érheti, ha a feladat megterhelőbbnek bizonyul, mint képzelte – és ez szinte mindig így van, legalábbis kezdetben.

Ha tehát nem érezzük magunkat ké­szen az anyaságra, nem aggódnunk kell, hanem felkészülnünk. Tanácsos elolvasni e cikksorozatnak az oldalait, és minél jobban elmélyülni az új­szülött- és csecsemőirodalomban. (De vigyázat! A babák nem mindig viselkednek úgy, ahogy a nagykönyvben meg van ír­va!) Jó ötlet újszülöttekkel vagy kisbabák­kal időzni, ölbe venni, pelenkázni őket, meghallgatni szülői beszámolókat a cse­csemőgondozás örömeiről és nehézségei­ről (a kaki-pisi meséktől sem riadva vissza).

Egy gyermekgondozási tanfolyam szin­tén segíthet a legnehezebb és legöröm­telibb munka előtt – amelyet végül min­denki imádni fog. (Mindezek a tanácsok azoknak a leendő apáknak is szólnak, akik aggodalommal tekintenek az új sze­repre.)

Senki sem születik anyának

Vegyük nyugodtan tudomásul, hogy senki nem születik anyának (vagy apá­nak), hanem a feladat során lesz azzá. Az olyan nő, aki mások csecsemőivel már szerzett valamennyi tapasztalatot, kezdet­ben esetleg bátrabb, mint a tapasztalat­lan anya, de a hathetes ellenőrző vizsgá­lat idejére már nem lehet megkülönböz­tetni őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.