Babaápolás

Csecsemőkori reflexek

Újszülöttek esetében természet anyánk nem ismer lehetetlent: beléjük plántál­ja a kiszolgáltatott kis teremtések meg­óvásához szükséges reflexeket, és ezekkel kiharcolják, hogy már akkor is gondos­kodjanak róluk és törődjenek velük, ami­kor a szülői ösztönök még nem ébredtek fel teljesen.

Reflexek

A kezdetleges viselkedési formák egyik fele spontán, a másik fele valamivel ki­váltott reakció. Reflex szolgálja a baba vé­delmét (fulladástól véd például, amikor önkéntelenül lesöpri, ami az arcára kerül) vagy a táplálkozását (pl. a kereső­reflex). Bár a csecsemőreflexek többsége nyilvánvalóan az életben maradás esz­köztárába tartozik, a természet másra is gondol. Vegyük például a vívóreflexet: újszülötteket nem szokás párbajra hívni – a háton fekvő csecsemők állítólag azért vesznek fel „támadóállást”, hogy ne gu­ruljanak el az anyjuktól.

Átkaroló avagy Moro-reflex

Várat­lan vagy erős hangtól vagy leeséstől meg­ijedő csecsemő a Moro-reflex hatására vég­tagjait és ujjait kinyújtja, hátát homo­rítja, fejét hátrahúzza, majd karját be­hajlítva összezárt öklét a mellére teszi.

Időtartam: 4-6 hónapig működő reflex.

Talp- avagy Babinski-talpreflex

Ha a baba talpát a sarkától az ujjak felé vé­gigsimítják, lábujjait felfelé görbíti, láb­fejét befelé fordítja.

Időtartam: a reflex 6-24 hónapig működik, azután a lábujjak lefelé gör­bülnek.

Keresőreflex

Ha a csecsemő arcát meg­simogatják, szopásra készen, kitátott száj­jal az inger felé fordul. A reflex a mell vagy cumisüveg megtalálását és a táplál­kozást szolgálja.

Időtartam: 3-4 hónapig tart, bár a gyerek álmában tovább is működhet.

Elemi járás

Ha a hónaljánál megfogott csecsemőt asztalra vagy más sima felületre állítják, felváltva emelgeti a lábait, mint­ha lépkedne. A “járógyakorlat” reflexe a negyedik naptól megerősödik.

Időtartam: tartóssága változó, de jel­lemzően kb. két hónap. (A reflexből nem lehet arra következtetni, hogy a gyerek hamar járni kezd.)

Szopóreflex

Ha a csecsemő szájpad­lásához hozzáér valami (pl. A szájába adott mellbimbó), reflexszerűen szop­ni kezd.

Időtartam: a reflex a születéstől kezd­ve 2-4 hónapig, az akaratlagos szopás belépéséig működik.

A tenyér fogóreflexe

Ha a csecsemő tenyeréhez hozzáérünk az ujjunkkal vagy egy tárggyal, azt ujjait begörbítve megmarkolja. Fogása olyan erős, hogy a saját súlyát is képes megtartani. (Ezt csak az érdekesség kedvéért említjük, kipróbálását sem otthon, sem máshol nem javasoljuk!) További érdekesség, hogy a csecsemők lábának is van fogó­reflexe.

Időtartam: a reflex 3-6 hónapig működik.

Vívóreflex

A hátára fektetett csecsemő „vívóállásba” helyezkedik: fejét oldalt for­dítja, végtagjait ezen az oldalán kinyújt­ja, a másik oldalán behajlítja.

Időtartam: a reflex tartama erősen változó. Van olyan baba, aki már születé­sétől fogva rendelkezik vele, másoknál csak két hónappal később jelentkezik, és nagy általánosságban 4 – 6 hónapig mű­ködik.

A gyerek reflexeit mókából vagy kíván­csiságból is ki szabad próbálni

Bár olyan megbízható eredményre nem lehet szá­mítani, mint ha orvos vagy szakképzett személy vizsgálná. Az éhes, fáradt baba reflexei kevésbé erősek, úgyhogy más­nap is érdemes kísérletet tenni. Ha akkor sem váltható ki a reflex, meg kell emlí­teni a gyermekorvosnak – aki egyébként már minden bizonnyal eredményesen megvizsgálta, és a következő viziten szí­vesen tart újabb bemutatót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.