Babaápolás

Miért rángatózik a baba, ez normális?

“Félek, hogy valami nincs rendben a gyerek idegrendszerével. Még alvás közben is rángatózik, mintha szó szerint ki akarna ugrani a bőréből.”

Az ok: Moro-reflex

A jelenség nem más, mint a csecsemők normális (bár furcsának tűnő) veleszü­letett reflexeinek egyike (mert a kávé­zást aligha vitte túlzásba a kis huncut). Az úgynevezett Moro-reflex egyes gye­rekeknél viszonylag gyakrabban fordul elő, sokszor láthatólag ok nélkül, de az esetek többségében erős hang, rázkódás vagy a leeséstől való félelem váltja ki, például ha nem érzi, hogy elég biztosan tartják, amikor fölveszik vagy leteszik.

Teljesen normális!

A csecsemőreflexek többségéhez hason­lóan a Moro-reflex is az életben maradást szolgálja, hiszen kezdetleges kísérletnek tekinthetjük az elvesztett egyensúly visszaszerzésére. Ilyenkor a baba testét meg­feszíti, karját szimmetrikusan föl- és szét­csapja, egyébként többnyire ökölbe szorí­tott kezét kitárja, térdét fölhúzza, majd karját ismét csukott öklökkel, ölelő moz­dulattal maga elé zárja. Mindez másod­percek alatt történik. Közben fel is ki­álthat.

Az idegrendszer helyes működése okozza

Bár a megrettent baba látványa a szü­lőkre is ijesztő hatást gyakorol, orvosi szempontból az volna aggasztó, ha a gye­reknek nem volna Moro-reflexe. Az új­szülötteken rutinszerűen ellenőrzik mint az idegrendszer normális működésének egyik bizonyítékát. Mint majd látni fog­juk, a reflex egyre ritkábban és enyhéb­ben fog jelentkezni, és 4-6 hónapos kor­ra megszűnik. (Természetesen egy gyerek – vagy felnőtt – bármilyen életkorban megijedhet, de akkor már nem így reagál.)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.