Babaápolás

Bezárva érzem magam, mert szoptatok!

“Eleinte örültem neki, hogy egyáltalán nem adok tápszert a gyereknek, csakhogy így este képtelenség kimozdulni.”

Semmi nem tökéletes, a kizárólagos szop­tatás melletti elkötelezettség vállalását is ideértve. Minden előnye mellett ennek is lehetnek hátrányos következményei: ha például a vacsora és utána a mozi to­vább tart, mint a két szoptatás közt ren­delkezésre álló szabad idő, a mama a fér­jével vagy barátnőivel egyetlen tisztességes programot se tud szervezni.

Oda a társasági élet

Most, hogy a gyerek gyakran eszik, még nehezebb a társasági élet. Ha néhány órányi alvást feláldozunk, és este 8 – 9 körül lefektet­jük a babát, késő este el lehet menni otthonról (hacsak nem szokott a gyerek éjféltájt felébredni). Vagy egyelőre válasszunk a vacsora és a mozi között.

Valamivel könnyebb lesz a helyzet, ha a gyerek már szilárd ételt is kap (kb. Fél­éves kortól), és éjjel tovább bírja evés nélkül. Ha már megismertettük a bögré­vel (kb. 5-6 hónapos kortól), remélhető­leg cumisüveg nélkül is tud inni, ha meg­szomjazik.

Addig is néhány tipp pár órás esti program esetére:

  • Vigyük magunkkal a gyereket és a bébiszittert, ha van hol tartózkodniuk. Amíg mi benn vagyunk az étteremben, a gye­rek a babakocsiban alhat, és ha meg kell szoptatni, ki tudunk hozzá szaladni.
  • Ha a program távolabbi helyre szólít, menjünk családostul. Vigyük magunk­kal a bébiszittert, vagy helyben szerezzünk valakit. Ha a szállás a program helyszí­nének közelében van, szoptatás idején át tudunk szaladni.
  • Igazítsuk a programhoz a fektetést. Ha hétkor el kell menni, de a baba csak kilenc után szokott lefeküdni, délután próbáljuk meg rövidebb ideig altatni, majd este korábban ágyba tenni. Indu­lás előtt szoptassuk meg rendesen, és úgy készüljünk, hogy szükség esetén haza­érés után is meg kell szoptatni.
  • Készítsünk elő egy üveg lefejt tejet, és reménykedjünk. Ha felébred, és való­ban éhes, talán üvegből is elfogadja. Ha nem fogadja el, egy darabig talán sírni fog, de előbb-utóbb elalszik, és majd kap enni, ha a mamája hazaért. Minden­esetre legyen kéznél a mobil, hogy a bébiszitter jelezhesse, ha a babának sür­gős szüksége van szoptatásra; természe­tesen ebben az esetben feltétlenül haza kell menni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.