Babaápolás

Torna és szoptatás (megsavanyodik az anyatej?)

„Most, hogy a kisbabám már hathetes, szeretnék újra mozogni, de úgy hallom, megsavanyodhat tőle a tejem.”

Amit a torna és az anyatej viszonyáról hallhatott (miszerint a testmozgás eme­li a tejsavszintet és megsavanyítja a te­jet), már a múlté. Szerencsére az újabb kutatások azt igazolták, hogy az erősebb testmozgás (például heti 4-5 aerobik­program) következtében sem lesz sava­nyúbb az anyatej, és a baba sem húzza fel az orrocskáját a jól megdolgoztatott anyuka mellétől.

Tehát járjon nyugodtan futni (má­szó falazni, úszni)

Csak eltúlozni nem szabad (mert túlzott kimerültség esetén a tejsav már tényleg felmehet arra a szint­re, hogy megsavanyítsa a tejet). Jobb a békesség alapon ossza be az edzést etetés utáni időpontokra, hogy az esetleges savanyító hatás a következő etetésig el­múlhasson. A közvetlenül szoptatás utá­ni edzés azért is előnyös, mert a mell ekkor a legkönnyebb.

Ha egy keményebb testgyakorlás előtt nem áll módjában szoptatni, előre fejje le és tegye el a tejet, amit aztán edzés után, etetési idő­ben cumisüvegből oda lehet adni a ba­bának. Mivel pedig a sós tej sem jobb, mint a savanyú, edzés után rögtön men­jen zuhanyozni (de legalább a melléről mossa le a sós verejtéket).

A túlhajszolás kihat a tejelválasztásra?

Ám ha valaki rendszeresen túlhajtja magát, azt a tejelválasztása bánhatja. Ez valószínűleg nem is a fárasztó gyakorla­toknak tulajdonítható, hanem inkább a mell folyamatos ugráltatásának és a ruha súrolásának. Tehát jó erős, pamutból ké­szült sportmelltartó nélkül ne eddzen. A súlyzóval legyen óvatos, az erős kargya­korlatoktól eldugulhatnak a tej csatornák.

Végül edzés előtt és után ne felejt­sen el inni egy-egy pohár vizet (vagy ha­sonlót) a folyadékveszteség pótlására, különösen melegben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.