Babaápolás

Kéretlen tanácsok gyerekneveléssel?

„Valahányszor sétálni megyek a fiammal, meg kell hallgatnom legalább egy tucat idegent, akik szerint nincs elég melegen öltözve, akik megmondják, hogy mit csináljak a fogzásával vagy miképp tudnám a sírását lecsen­desíteni Hogy kellene fogadnom ezeket a kéretlen tanácsokat?”

Amikor a baba neveléséről van szó, min­denki azt hiszi, ő tudja a legjobban – leg­alábbis jobban, mint a baba anyja vagy apja. És ebbe beletartoznak a tapaszta­lat korholó megnyilvánulásai, amelyek felhangzanak a babakocsi körül, valahány­szor elmegyünk otthonról.

Kéretlen javaslatok

Ha elég alaposan megrostáljuk az összes tudálékos által kínált javaslatot, esetleg találhatunk pár valóban hasznos ötletet, de a legtöbbet, amit hallunk, eresszük csak el a fülünk mellett. Természetesen udvariasan figyelmen kívül hagyni a tanácsokat művészet. Visszavághatnánk csípősen („Nem gondolja, hogy a babám a tudomásomra hozná, ha nem volna elég melegen öltöztetve?”), vagy eltölt­hetünk tíz percet nevelési álláspontunk kifejtésével („A kutatások szerint a ba­bákat nem kell melegebben öltöztetni, mint a felnőtteket!”).

Megköszönni….

A legokosabb vi­selkedés a legtöbb esetben mosolyogva bólintani, majd megköszönni a tanácsot, és továbbmenni, amilyen gyorsan csak lehet. Így a tanácsadók folytathatják út­jukat azzal a tudattal, hogy segítettek („Újabb babát mentettem meg a hideg­től!”), mi pedig meg lehetünk győződve a saját nézetünk helyességéről. Nem sza­bad felidegesíteni magunkat, ha az ide­genek kritizálnak.

Ha az a véleményünk, hogy a tanács esetleg hasznos lehet, de nem vagyunk biztosak benne, érdeklődjük meg a ba­ba orvosánál, vagy tájékozódjunk más megbízható forrásból.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.