Babaápolás

Csomó a mellben? Lehet a szoptatás az oka?

„Hirtelen csomót vettem észre a mellemben. Érzékeny és egy kicsit piros. A szoptatás az oka, vagy valami rosszabb?”

Minden nőt megijeszt, ha csomót talál a mellében

Szerencsére azonban ezek a tü­netek szinte biztosan a szoptatással állnak kapcsolatban: feltehetőleg eldugult egy tej csatorna, és nem tud kiürülni belőle a tej. Az eldugult terület rendszerint olyan, mint egy érzékeny, pirosas csomó. Az el­dugulás önmagában nem veszélyes, de fertőzésre hajlamos, ezért a problémát nem szabad elhanyagolni.

Kezelésének alapja lényegében az, hogy a tejnek sza­bad utat kell adni:

  • Az érintett mellet minden etetés al­kalmával alaposan ki kell üríteni. Elő­ször azt kell odaadni a babának, és rá­venni, hogy minél jobban kiszívja. Ha a szoptatás után nyomásra nem szivárog, hanem folyik belőle a tej, láthatólag nem ürült ki. Ilyenkor a maradékot kézzel vagy mellszívóval le kell fejni.
  • Az eldugult tej csatornát semmi nem nyomhatja. Ellenőrizni kell, hogy nem szűk-e a melltartó, nem szorítja-e le vala­melyik ruhadarab. Váltogatni kell a szop­tatási testhelyzeteket, hogy a nyomás ete­tésenként más-más tej csatornára kerüljön.
  • A baba masszíroz. Ha úgy helyezi el az állacskáját, hogy szopás közben az el­dugult járatot masszírozza, könnyebben kitisztul a tej csatorna.
  • Minden etetés előtt kerüljön meleg bo­rogatás az eldugult tej csatornára. Etetés előtt és alatt óvatosan tanácsos masszírozgatni.
  • Vajon nem tömi-e el a mellbimbót a rá­száradt tej? Ajánlott meleg vízzel lemosni.
  • Nem szabad feladni a szoptatást! Ez az időpont a legkevésbé sem alkalmas a baba elválasztására vagy a szoptatás csök­kentésére, mert ettől csak rosszabbodna a helyzet.
  • Ritkán előfordulhat, hogy az emlő min­den óvintézkedés ellenére gyulladásba jön. Ha az érzékeny terület egyre fájdal­masabbá, keményebbé, pirosabbá válik, láz jelenik meg, orvoshoz kell fordulni!
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.