Babaápolás

Szabad szoptatni nyilvánosan?

“Legalább féléves koráig szoptatni szeretném a kislányomat, bár nem maradhatok végig otthon. Kérdés, tudok-e mások előtt szoptatni.”

A világ nagyobb részén a gyermekét szop­tató anya nem feltűnőbb jelenség, mint ha üvegből adna neki inni. Magyaror­szágon viszont majdnem illetlenségnek számít a nyilvános szoptatás. Képtelen­ség, hogy a női mellet csak a moziban, színes magazinokban vagy az országút mentén szabad megbámultatni, és a lát­ványa akkor már nem ildomos, ha egy gyerek táplálkozik belőle.

Terjedőben van

Szerencsére a nyilvános szoptatás mégis terjedőben van, és egyre több he­lyen meg is könnyítik. Amerika néhány államában törvény biztosítja a nyilvános szoptatás jogát, és kimondja, hogy a munkahelyeken ki kell jelölni egy helyet, ahol az anyák szoptathatnak vagy kifej­hetik a tejüket. Úgyhogy a szoptatás nem jelenti azt, hogy be kell zárkózni. Némi gyakorlattal meg lehet tanulni diszkréten szoptatni, és az érintetteken kívül senki nem fogja észrevenni, hogy ebédidő van.

A nyilvános szoptatásból a következő fogásokkal lehet magánügyet csinálni:

  • Ruha leple alatt. Megfelelő ruhában (lásd az előző kérdésnél) tömegben is lehet szoptatni anélkül, hogy a bőr ki­látszana. Alul ki kell gombolni a blúzt vagy fölhúzni a pólót. A mell feltárt ré­szét eltakarja a baba feje.
  • Előgyakorlat. A fellépésre tükör előtt tanácsos felkészülni. Ki fog derülni, hogy ügyes stratégiával tökéletes fede­zékbe lehet vonulni. Az első néhány al­kalommal a partner vagy egy barátnő nézze végig a nyilvános szoptatást, és mondja meg, hol kell javítani.
  • A vállra terített lepelből vagy sálból remek sátrat lehet redőzni a babának, persze vigyázva, hogy kapjon levegőt. A sátornak tehát nyi­tottnak, jól szellőzőnek kell lennie. Há­zon kívüli étkezéskor egy nagyobb asz­talkendő is megteszi.
  • Testen hordás. A kenguruban tartott baba diszkrét etetése annyira egyszerű feladat, hogy az anya szoptatás közben ehet, nézhet filmet, járhat. Mindenki azt fogja hinni, hogy a gyerek alszik.
  • Privát övezet. Keressen egy padot a fa alatt, foglalja le a könyvesbolt sarká­ban álló kényelmes fotelt, üljön be egy bokszba az étteremben. A mellbimbót háttal az embereknek adja oda a babá­nak, s ha bekapta, már vissza is lehet fordulni.
  • Kijelölt helyiségek. Ma már a nagyobb áruházakban, bevásárlóutcákban és rep­tereken is vannak kényelmes karosszé­kekkel, pelenkázóasztalokkal felszerelt kismamaszobák. Mosdó is szóba jöhet, ha olyan külön előtere van, ahol az éhes babát meg lehet etetni. Ha végképp nincs megfelelő hely, és tényleg nem akar mások előtt szoptatni, etesse meg babáját kiszállás előtt a parkoló kocsi­ban. Persze csak ha a hőmérséklet meg­engedi.
  • Etesse meg, mielőtt a gyerek dühbe gurulna. Nem szabad megvárni, hogy ordítson az éhségtől. A bömbölő baba feltűnést kelt, pedig nyilván éppen ezt szeretné elkerülni. Tehát figyelni kell az éhség jeleire, és lehetőleg megelőzni a sírást.
  • Ismerje a jogait, és ne szégyellje gya­korolni. Ma már több mint húsz ame­rikai államban törvény mondja ki, hogy az anyának joga van közterületen szop­tatni, és mellének ilyen célból történő felfedése nem büntetendő cselekmény. Egy 1999-es szövetségi törvény szerint az anya a szövetség tulajdonában álló minden ingatlanon jogosult szoptatni. De az éhes csecsemőt megetetni vitatha­tatlan jog az olyan államokban is, ahol nincs rá törvény, és az sincs sehol betilt­va, hogy az anya a saját melléből etessen (ez alól a mozgó jármű képez kivételt, mert ott a nyugodt babát is kötelező biz­tonsági ülésben tartani). Magyarorszá­gon semmiféle ilyen törvény nincs.
  • Vissza a természethez. Aki a nyilvános szoptatást természetesnek érzi, csinálja. Ha néhány próbálkozás után sem szere­ti, akkor bátran vonuljon el.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.