Babaápolás

A szoptatott baba visszautasítja a cumis­üveget? (Hat hónapos baba)

“Szeretnék időnként egy cumisüveg lefejt anyatejet adni a babámnak, hogy kicsit egyszerűbb legyen az életem, de nem hajlandó meginni. Mit tehetek?”

A baba nem ma született

Ellentétben egy új jövevénnyel, már képes eldönte­ni (hat hónapos babáról van szó), hogy mit kíván és mit nem kíván, és mi a legjobb módja céljának elérésére. Amit akar: a mama kellemes, puha, me­leg melle. Amit nem akar: egy gyárban készült gumi- vagy műanyag cumi. Mi a legjobb módja, hogy célját elérje? Az el­sőért sír, a másodikat visszautasítja.

Ön ellen dolgozik, hogy ilyen sokáig várt a cumisüveg megismertetésével, leg­jobb lett volna hathetes kor előtt megis­merteti vele.

De még lehetséges, hogy megnyerheti őt a következő tanácsok segítségével:

Etessük éhgyomorra

A legtöbb baba jobban elfogadja a cumisüveget, amikor valami táplálóra vágyik. Próbáljuk tehát az éhes babának felkínálni a cumisüveget.

Vagy etessük akkor, amikor tele a po­cakja

Amikor a mellet keresi, némelyik baba a felkínált cumisüvegtől ellenséges lesz, úgy érzi, elárulták, becsapták. Ha nálunk is ez az eset (és csak próbálkozás és visszautasítás révén tudunk rájönni), ne akkor kínáljuk a cumisüveget, ami­kor a legéhesebb, hanem csak úgy, la­zán, két szoptatás között. Lehet, hogy jobb hangulatban lesz a kísérletezéshez, és szeretne egy kicsit nassolni.

Mutassuk magunkat közömbösnek

Ne viselkedjünk úgy, mintha nagyon fontos lenne (még ha igenis az), visel­kedjünk úgy, mintha nem számítana, hogyan dönt a cumisüveggel kapcso­latban.

Engedjük, hogy evés előtt játsszon

Mielőtt elkezdjük a cumisüvegből etet­ni, engedjük, hogy megfoghassa. Ha volt rá lehetősége, hogy önállóan felfedezze, esetleg hajlamosabb lesz beengedni az életébe, és remélhetőleg a szájába is. Esetleg saját maga rakhatja a szájába – mint minden mást.

Ne legyen szem előtt a mellünk

És az anya sem, amikor elkezdődik a cumisüvegezés. A szoptatott baba nagyobb eséllyel fogadja el a cumisüveget az apá­tól, a nagymamától vagy más gondozótól, amikor az anya nincs szaglótávolságon belül. Amíg meg nem szokta a cumisüveges etetést, már a mama hangja képes elvenni a kedvét a cumisüvegtől.

Próbáljunk ki egy kedvenc italt

Lehet, hogy a baba nem a cumisüveget, hanem a benne található italt utasítja vissza. Némelyik csecsemő jobban fogadja a cu­misüveget, ha ismerős anyatej van ben­ne, mások az anyatej eredeti forrására emlékezve más italt sokkal jobban fo­gadnak. Próbáljunk ki helyette tápszert vagy hígított alma- vagy szőlőlevet.

Lopjuk oda álmában

Aki a cumisüve­get adja, vegye fel az alvó babát, és ak­kor próbálja megkínálni vele. Lehet, hogy pár hét után már ébren is elfogadja a cumisüveget.

Néha fel kell adni – ideiglenesen

Ne engedjük, hogy a cumisüveg veszeke­dés középpontja legyen, mert akkor esé­lyünk sem lesz a győzelemre. Mihelyt a baba tiltakozni kezd a cumisüveg ellen, vegyük el, és próbálkozzunk másik na­pon. Az állhatatosság – miközben meg­őrizzük semleges viselkedésünket – lehet, hogy elég lesz. Legalább pár hétig pró­báljuk pár naponként egyszer felkínál­ni a cumisüveget, mielőtt beismerjük a vereséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.