Babaápolás

Mikor kezdődik a cumisüveg korszak?

Mikor érdemes elkezdeni?

Néhány babának már a kezdetekkor sem okoz semmilyen gondot, hogy a szopásról átváltson a cumisüvegre, illetve ismét visszaszokjon a szopásra. A legtöbben azonban inkább három- vagy öthetes ko­ruk körül mutatnak erre hajlandóságot. Ha az említett kornál korábban próbál­kozunk, megzavarhatjuk a szoptatás meg­felelő rendjének kialakulását.

Azért is megzavarhatja a babát a mellbimbóról a cuclira történő átváltás, mert e kétféle táplálkozás más és más szopási techni­kát igényel. Még később is előfordul, hogy a baba visszautasítja a gumiból ké­szült cumit, és előnyben részesíti szere­tett mamája jól megszokott és sokkal kel­lemesebb mellbimbóját.

Mennyi anyatejet vagy tápszert lehet adni?

A szoptatás egyik előnye éppen az, hogy a baba az étvágyának megfelelő mennyiséget ehet, nem pedig annyi gram­mot, amennyit mi igyekszünk beleeről­tetni. Amint elkezdjük a cumisüveggel való etetést, nem tudjuk megállni, hogy ne kerüljünk a grammok bűvöletébe. Pedig nem szabad. Tudatosítsuk magunk­ban és mondjuk meg a gyerekre felügye­lő személynek, hogy csak annyi ételt kapjon a gyerek, amennyit ő akar, nem szabad arra unszolni, hogy a maradé­kot is megegye. Egy átlagosan 4 kg kö­rüli csecsemő egy étkezés során maxi­mum 170 grammot eszik, de lehet, hogy 60 grammnál kevesebbel is beéri.

Kiegészítés nem gyarapodó babának

Esetenként ki kell egészíteni tápszerrel a szopást, mert csupán anyatejen a ba­ba nem fejlődik kellőképpen. Ez gyak­ran ellentmondásos érzéseket kelt az anyában. Egyrészt folyamatosan azt hallja, hogy egy ilyen helyzetben a cu­misüveg használatával a sikeres szopta­tás esélyei teljesen megszűnnek, más­részt viszont az orvosától tudja, hogy a baba egészségét veszélyezteti, ha ét­rendjét nem egészíti ki tápszerekkel.

Szoktatás a cumisüveghez

Amennyi­ben az anya időbeosztása megköveteli, hogy a nap folyamán két szoptatást cu­misüveggel helyettesítsen, az átálláshoz érdemes fokozatosan hozzákezdeni. Elő­ször csak egy alkalommal használjunk üveget. Legalább két héttel a munkába állás előtt kezdjük úgy, hogy a babá­nak egy teljes hét álljon rendelkezésére a napi egyszeri, majd még egy teljes hét a napi kétszeri cumisüvegezés megszo­kására.

Ez nemcsak a babának segít az átállásban, hanem így az anya szervezete is könnyebben alkalmazkodik a kétszeri szoptatás kihagyásából adódó új helyzet­hez. A csodálatos kereslet-kínálat mecha­nizmus, amely irányítja az anyatej ter­melődését, az anya akarata szerint csök­kenteni fogja az anyatej mennyiségét, ezzel kényelmesebbé teszi a helyzetét, és így megkönnyíti számára a munkába történő visszaállást.

Teremtsünk önmagunknak megfe­lelő körülményeket

Ha csupán alkal­milag tervezünk cumisüveget használni, akkor úgy kerülhető el az esetleges mell­feszülés vagy tejcsorgás, hogy otthonról való távozás előtt mindkét mellből meg­szoptatjuk a babát (vagy kifejjük a tejet). Intézzük úgy, hogy a gyerek ne étkezzen közvetlenül a hazatérésünk előtt (vagyis az utolsó étkezésétől számítva több mint két óra teljen el), hogy azonnal meg tud­juk szoptatni feszülő mellünkből.

Akár anyatejjel, akár tápszerekkel egészítjük ki a szoptatást, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kifejjük a tejet, ha előreláthatólag több mint három vagy négy órán keresztül távol leszünk gyerekünktől. Így megakadályozhatjuk a tej vezetékek eldugulását, a tejcsorgást, valamint a tej termelődés csökkenését.

Az anyatejet a kifej és után összegyűjthetjük és tartalékolhatjuk későbbre, vagy kiönthetjük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.