Babaápolás

A baba tápszerrel történő etetése, tápszer választása

Bármily furcsán hangzik, a cumisüveggel szinte természetesebben – de legalábbis könnyebben – el lehet boldogulni, mint a szoptatással. Az olyan anyáknak, akik a kom­binált táplálás mellett döntenek, addig nem érdemes üvegből etetniük, amíg a szoptatást jól be nem gyakorolták. A gyerek táplálásához azonban ennél valamivel több munka és még több szak­értelem szükségeltetik.

A  tápszert gondosan meg kell választani!

Végül is – a „ké­szen kapható” anyatejjel ellentétben -a tápszert gondosan meg kell választani, meg kell venni, esetleg el kell készíteni, és többnyire a tárolásáról is gondoskod­ni kell. Akár kizárólagosan, akár csak a szoptatás kiegészítése céljából adunk táp­szert a gyereknek, nem árt megjegyezni néhány tudnivalót.

Tápszervválasztás

A tápszerek nem képesek tökéletesen utá­nozni az anyatejet (például antitesteket nem tartalmaznak), de egyre jobban kö­zelítenek hozzájuk. A mai tápszerek lényegében az anyatejjel azonos arányban és minőségben tartalmaznak fehérje-, zsír-, szénhidrát­féléket, sókat, vitaminokat, ásványi anyagokat, vizet és egyéb tápanyagokat.

Magyarországon a Magyar Élelmiszer­-biztonsági Hivatal (Nebih) kötelező érvényű elő­írásainak hatálya alá esnek. A csecsemő­tápszerekkel szemben támasztható igé­nyeket minden olyan tápszer kielégíti, amely vasat is tartalmaz. Az üzletekben, patikában azonban annyiféle tápszer kapható, hogy a bőség zavarában nehéz köztük választani.

Mennyi tápszerrel lehet jóllakni?

Mennyi tápszerre van szüksége a gye­reknek?

A válasz attól függ, hány kilós, hány hónapos, és ha eljött már az ideje, mennyi szilárd ételt fogyaszt. Általános szabályként hat hónapos korig (amikor tehát még nem eszik mást) 24 óra alatt testsúlykilogrammonként 125-160 gramm tápszerre van szüksége. Ötkilós babára számítva ez napi 600-700 gram­mot jelent, azaz 24 órára elosztva négy­óránként kb. 85-115 grammot.

Mivel azonban a fentiek csak hoz­závetőleges, tájékoztató értékek, és a cse­csemők nem egyformák (még ugyanannak a babának sincs mindennap egy­forma étvágya), ne várjuk, hogy a gyermek mereven, matematikai pontossággal ra­gaszkodjék az előíráshoz.

Az életkor is meghatározó!

Tudnivaló, hogy a baba fogyasztá­sa nemcsak a testsúlyától függ, hanem az életkorától is. Egy nagy újszülöttbe nem fér bele annyi, mint egy kicsi, azo­nos súlyú három hónaposba. A mennyi­séget tehát szép lassan kell kikísérletez­ni. Az első héten három-négy óránként (vagy amikor enni kér) kapjon etetésen­ként 30-60 grammot. Az adag fokoza­tosan növelhető, de nem szabad többet beleerőltetni, mint amennyit szívesen elfogyaszt. Végül is a gyomra nem na­gyobb, mint az ökle (nem tévesztendő össze egy felnőtt ököllel). Ha túltöltik, a fölösleg úgyis kicsordul, a gyerek kény­telen kibukni.

Ami a legfontosabb:

Minden cse­csemő – akár üvegből etetik, akár szop­tatják – tudja, mikor evett eleget, jelzi, hogy mikor lakott jól. Ha jól akarjuk táplálni a babát, igazodjunk az étvágyá­hoz. Ha szépen gyarapszik, elég pelen­kát használ el, láthatólag elégedett és egészséges, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfe­lelően táplált. A még nagyobb bizton­ság érdekében a gyermekorvossal taná­csos konzultálni.

Döntés előtt meg­fontolandó szempontok:

A gyermekorvosok a tápszerek terén is jártasak

Aki gyermekének a legjob­bat szeretné felkutatni, annak első útja a gyermekorvoshoz vezessen. Elsősor­ban tőle várhatunk útmutatást afelől, hogy milyen tápszer összetétele hasonlít a legjobban az anyatejéhez, és melyik való a gyermekünknek.

A gyermek optimális tápszere legin­kább a tehéntejre hasonlít

Ezért a tápsze­rek többsége a csecsemők táplálkozási igényei szerint módosított tehéntejből készül. (Rendes tehéntejet egyéves ko­rig ne kapjon a gyerek, mert a tápszer­hez képest nehezebben emészthető, kevésbé jól hasznosul, és nem tartal­mazza a fejlődéséhez szükséges táp­anyagok teljes körét.) A csecsemőtáp­szer céljára feldolgozott tehéntej fehér­jetartalma könnyebben emészthető, laktóztartalma nagyobb (hogy jobban ha­sonlítson az anyatej összetételéhez), zsírtartalmát pedig vaj helyett növényi olajok adják.

Bizonyos esetekben a szójás készítmé­nyek a legcélszerűbbek

Ezeknél a szója­babot módosítják az anyatejnek megfe­lelő vitaminok, ásványi sók, tápanyagok hozzáadásával. Mivel azonban egyrészt tá­volabb állnak az anyatejtől, mint a tehén­tejes tápszerek, másrészt a szójás tápsze­ren nevelkedő gyerekeknél a későbbiek­ben fennáll a mogyoróallergia veszélye, csak orvosilag indokolt esetben, például a tehéntejre allergiás csecsemők számára szokták javasolni. Sok vegetáriánus or­vosi indok nélkül is a növényi eredetű tápszer mellett dönt.

Különleges babáknak különleges táp­szer való

Különféle speciális tápszerek léteznek koraszülötteknek, tehén- vagy szójatejre allergiás, anyagcserezavarokban, pl. phenylketonuriában szenvedő csecse­mőknek. Az allergiára hajlamosabbak számára laktózszegény és hipoallergén ké­szítmények is készülnek. Vannak csecse­mők, akiknek az emésztését megkönnyí­tik az ilyen tápszerek, de érthető módon ezek többe is kerülnek, mint a normál ké­szítmények. Orvosi javaslat nélkül nem kell speciális tápszert adni a gyereknek. Kapható biotápszer is, ezek növekedési hormonoktól, antibiotikumtól, rovarirtó szerektől mentes tejtermékből készülnek.

A kiegészítő tápszerek nem mindig tesznek jót

Ezek olyan, négy hónapos­nál nagyobb babáknak készülnek, akik már szilárd ételt is kapnak. Érdemes meg­beszélni a gyermekorvossal; alkalmazá­sukat egyesek kifejezetten ellenzik.

A vassal dúsított tápszer a legjobb

Az alacsony vastartalmú tápszereket egészségi szempontból nem tartják meg­felelőnek. Az Amerikai Gyermekorvosok Társasága, valamint a legtöbb gyermek­orvos álláspontja szerint a csecsemők­nek születéstől egyéves korig vassal dú­sított tápszert kell kapniuk.

Ha jó eredményt akarunk elérni, meg kell figyelni a gyereket, mert táplálkozá­si igényeinek különböző időszakokban különféle tápszerek felelnek meg. A meg­felelő tápszert úgy a legkönnyebb meg­találni, ha figyeljük, mit szól hozzá a gye­rek – és a gyermekorvos.

Miután a válogatást sikerült a tápszer faj­tájára leszűkíteni…

Következhet a kiszere­lés kiválasztása:

Üveges bébitápszer

A 120 vagy 250 grammos egy adagos üvegben kapható, kész tápszerre csak cumit kell rátenni, és máris „tálalható”. Ennél egyszerűbb megoldás nincs, viszont olcsóbb és ke­vésbé környezetszennyező annál inkább (az olcsóbb tápszert lásd lejjebb, az egy év alatt kidobott flakontömeget pedig el lehet képzelni).

Dobozos bébitápszer

A többféle nagy­ságú fém- vagy műanyag tartályban kap­ható kész tápszert csak át kell tölteni a megfelelő cumisüvegbe. Az egyadagos kiszereléshez képest kevesebbe kerül, de a dobozban maradó mennyiség megfe­lelő tárolást igényel.

Sűrítmény

A dobozosnál olcsóbb sűrít­ményt 1: 1 arányban vízzel kell hígítani, így a tápszer elkészítése kissé több időt vesz igénybe.

Tápszerpor

A leggazdaságosabb, de leg-időigényesebb és néha maszatos megol­dás. A dobozban vagy egyadagos csoma­golásban kapható tápszerport a megadott arányban vízzel kell keverni. Alacsonyabb árán kívül az is mellette szól (és pl. Nya­raláskor fontos szempont lehet), hogy el­készítés előtt nem kell hűtve tárolni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.