Babaápolás

Hat hónapos baba etetése – Gyári vagy otthoni bébiétel?

Mielőtt a kész bébiételek megjelentek a boltok polcain, nem volt más megol­dás: a baba etetése azt jelentette, hogy az anya maga csinálta a bébiételt. Ma már a szülők választhatnak, hogy maguk ké­szítik el (ami az ételkeverők és turmix­gépek idején esetleg csak egy gombnyo­másba kerül), vagy vásárolnak az óriási, fogyasztásra kész választékból.Mi kerül a baba szájába adott ka­nálra? Házi koszt vagy konzerv? A vá­lasztás a miénk.

Gyári bébiételek?

A kényelem és a tápérték kompromisszumra kényszerülhet a felnőttek éte­leiben (ahol a fogyasztásra kész ételek sokszor túl feldolgozottak, cukrozottak és sózottak), de nem a bébiételek köré­ben.

Itt nincs kompromisszum: megvan a kényelem is, de a minőségben nincs megalkuvás!

Az étel fogyasztásra kész, babaadag méretű üvegekben vásárol­ható, amelyek a maradék behűtéséhez új rázárhatóak. De a mai bébiételeknek más előnyei is vannak. A legtöbb válto­zat nem tartalmaz hozzáadott sót, az egy-komponensű ételekhez ritkán adnak cukrot vagy más töltőanyagot. Mivel a gyümölcsöket és zöldségeket röviddel a leszedésük után főzik és csomagolják, tápanyagaik viszonylag nagy részét meg­őrzik.

Az étel íze és állaga állandó, és mi­vel szigorú tisztasági előírások mellett készítik őket (amelyek hatását nehéz utá­nozni otthonunkban), megbízhatunk a biztonságosságukban. Viszonylag kifi­zetődőek, különösen ha az anya számára értékes a használatukkal megtakarított idő, és ha figyelembe vesszük, hogy ke­vesebb ételt pazarolunk el, mint amikor nagy mennyiségű ételt készítünk a baba számára.

A gyári bébiételek előnyei a szilárd étel első hónapjaiban a legnagyobbak

A pépesített változatok a kezdők számára ideális állagúak, és az egykomponensű kezdőételek egyszerűvé teszik az allergiák kiszűrését. Bár a nagy gyártók kínálnak darabos állagúakat is olyan babák szá­mára, akik erre készen állnak, de a leg­több család elhagyja a boltban beszerez­hető, előkészített ételeket, mihelyt a gyerek képes elfogyasztani a családi ét­kezések puhára főzött, összetört, apróra vágott vagy pelyhesített ételeit.

Ez azért van, mert ellentétben azzal, ha a bébi­ételekhez ragaszkodunk, a felnőttételek korábbi bevezetésétől jóval kevésbé lesz válogatós a gyerek (más szavakkal azt eszi, amit a család többi része). Az idő­sebb babák és tipegők számára készített, fogyasztásra kész étel még így is kényel­messé teheti a család utazásait, barát­ vagy vendéglőlátogatásait, vagy azokat az alkalmakat, amikor a családi étkezés nem bababarát vagy nem felel meg a babának.

Bár a kezdő étkezők számára készí­tett legtöbb bébiétel egészséges, mindig célszerű megnézni a címkét. Figyeljünk azokra az összetevőkre, amelyekre a ba­bának nincs szüksége, mint például cu­kor vagy kukoricaszirup, só, módosított keményítő vagy más sűrítőanyag.

Nézzük meg az összetevőket is!

Vizsgáljuk meg, hogy nincsenek-e benne olyan összetevők (például tojás, amely váratlan helyeken tud felbukkanni), amelyek a baba étrendjébe még nincsenek bevezetve. Ne feledjük, hogy a csecsemők – akiknek az ízlelőbimbói még nincsenek elkényeztetve – tel­jesen elégedettek az édesítetlen gabo­napelyhekkel, gyümölcsökkel és más desszertekkel, az ilyen termékekhez adott cukor nemcsak hogy felesleges, de megakadályozhatja, hogy a baba meg­kedvelje a sokkal kifinomultabb, ter­mészetes édes ízt.

Ugyanez igaz a hoz­záadott só esetében

Az erős fűszerezésű ételekhez szokott felnőttek számára az édesítetlen, só nélküli bébiételek ízet­lenek, a babák számára azonban pont megfelelőek.

Az egykor nagyon drága és nehezen hozzáférhető biobébiételek mára gyako­ribbak a boltokban. Válasszunk ezekből, amikor tudunk, de nyugodjunk meg, a gyári termékek – még azok is, amelyek nem biotermékek – általában hozzáadott anyagoktól és rovarirtó-maradványoktól mentesek.

Otthon készített bébiételek

Van időnk? Van kedvünk hozzá? Szeret­nénk magunk csinálni? Bár a gyári bébi­ételek jobbak, mint valaha, kiváló ötlet a baba ételeit – időnként vagy állandóan – házilag elkészíteni az alapanyagokból kiindulva.

A következő néhány tanácsot érde­mes megfogadni:

  • Amikor új ételt akarunk megkóstoltat­ni, készítsük el mindenféle hozzáadott összetevő – cukor, só, más fűszerek -nélkül. Ha a teljes család számára fő­zünk, vegyük ki a baba részét, mielőtt ezeket hozzáadjuk.
  • A baba ételét hozzáadott zsír nélkül főzzük.
  • A zöldségeket gőzöljük, kuktában vagy víz nélkül főzzük, és minimális mennyi­ségű fénnyel, levegővel, hővel és vízzel hagyjuk érintkezni.
  • A vitaminok megőrzése érdekében a krumplit főzzük, mikrózzuk vagy süssük héjában, és akkor hámozzuk meg, ha el­készült.
  • Ne főzzünk rézedényben, mivel az el­roncsolhatja a C-vitamint.
  • Savas ételeket (mint például paradi­csomot, ha már szabad) ne főzzünk alu­míniumedényben, mivel kis mennyisé­gű alumínium feloldódhat az ételben.
  • Ne adjunk az ételhez szódabikarbónát, mert lehet, hogy a színt megőrzi, de csökkenti a vitamin- és ásványianyag­ tartalmat.
  • A szárított hüvelyeseket (borsó vagy bab) egy éjszakán át áztassuk, vagy gyor­sabb megoldás, ha két percig forraljuk őket, majd egy óráig állni hagyjuk, és az áztató vízben főzzük meg.

Első szilárd ételek a baba életében

A szilárd étel első pár hetében, vagy amíg a baba hét hónapos nem lesz, a kínált ételt pürésítsük, utána törjük vagy szűr­jük át (bár a banánt villával is szét­nyomhatjuk, és egy kis folyadékkal hígíthatjuk). Kényelmi okokból elkészíthetünk egyszerre nagyobb adag ré­pát, borsót vagy más zöldséget, majd lefagyaszthatjuk jégkockatartóban.

Mi­után megfagyott, az egyes kockákat lég­mentesen záródó mélyhűtőtasakokban tároljuk. Használat előtt hűtőszekrény­ben, dupla vízmelegítőben, mikrohul­lámú sütőben (nem a „főzés”, hanem a „kiolvasztás” beállítás alatt) vagy hideg vízzel (a kocka a műanyag zacskóban marad) olvasszuk ki – ne szobahőmér­sékleten.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.