Babaápolás

Egy hónapos baba – Tüsszentés és csuklás

Tüsszentés

„A gyerekem állandóan tüsszög. Nem látszik betegnek, de attól félek, megfázott.”

Ne vonjunk le elhamarkodott következ­tetéseket. A baba valószínűleg nem beteg­séget kapott el, hanem egy kis magzatvíz és nyálka van a légutaiban, ami teljesen általános jelenség fiatal csecsemőknél. Ennek kitisztítására a természet a tüsszentés védekezőrendszerével látta el a babákat.

A gyakori tüsszentés (és a köhö­gés, egy másik védekezőmechanizmus) segít az újszülötteknek megszabadulni a környezetből származó idegen részecskék­től, amelyek utat találnak az orrukba -mint ahogy a bors beszippantása sok fel­nőttet tüsszentésre késztet. A kisbaba fény, különösen napfény hatására is tüsszenthet.

Csuklás

„A kisbabámat minden látható ok nélkül állandóan elfogja a csuklás. Ugyanúgy zavarja ez őt, mint ahogy engem?”

Egyes babák nem a születés után kez­denek el csuklani, hanem már azelőtt csuklottak, hogy megszülettek volna. Nagy a valószínűsége, hogy ha a baba sokat csuklott az anyaméhben, akkor sokat fog csuklani a születése utáni el­ső néhány hónapban is. Az újszülöttek csuklásának oka a felnőttekétől elté­rően nem ismert, bár elméletek vannak. Az egyik szerint ez reflex, bár később gyakran a nevetés váltja ki.

Egy másik elmélet szerint a kisbabák akkor kez­denek csuklani, amikor habzsolják a táp­szerüket vagy az anyatejet, és a gyom­ruk megtelik levegővel. A felnőttek csuklásától eltérően a baba számára a csuklás nem okoz kellemetlenséget. Ha azonban az anyukát zavarja, meg lehet kísérelni szoptatni vagy (ha cumisüvegből etetjük) cumiztatni, amely kiolthat­ja a rohamot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.