Babaápolás

Könnyes szem? (Egy hónapos babáknál)

„Eleinte nem jöttek könnyek a gyerekem szeméből, amikor sírt. Most pedig akkor is tele van könnyel a szeme, amikor nem sír, és néha kicsordulnak a könnycseppek.”

Az apró könnyek csak az első hónap vé­ge felé folynak az apró szemekből

Ez az az időpont, amikor a szemet fürdető fo­lyadék (amit könnynek nevezünk) elkezd elegendő mennyiségben termelődni a könnymirigyekben. A folyadék normális esetben a belső szemzugban lévő vékony csatornán keresztül elvezetődik, és az orr­ba kerül (ezért kezd el folyni az orrunk erős sírás után). A csatornák az újszülötteknél nagyon vékonyak, és a babák körülbelül egy százalékánál, mint ebben az esetben is, az egyik vagy mindkét csa­torna el van záródva születéskor.

Eldugult csatornák

Mivel az elzáródott könnycsatorna nem vezeti el megfelelően a folyadékot, könnyes lesz a szem, a könnycseppek túlcsordulnak, és még a boldog babák is állandóan könnyes tekintettel néznek a világba. Az eldugult csatorna miatt nem kell aggódni, az esetek többségében ma­gától, kezelés nélkül megoldódik az első év végére.

Az orvos esetleg megmutat­hatja, hogyan kell gyengéden masszíroz­ni a csatornákat, hogy segítsük az átjárhatóságukat. (Mindig alaposan mossunk kezet, mielőtt elkezdjük a masszázst; ha a baba szeme megdagad vagy kivörösö­dik, hagyjuk abba a masszírozást, és be­széljünk az orvossal.)

Összeragadó szemhéjjak

Néha az eldugult könnycsatornájú szemnél kis mennyiségű sárgásfehér vá­ladék gyűlhet össze a belső szemzugban, és reggel, a baba ébredésekor a szemhé­jak összeragadhatnak. A nyálka és a csipa vízzel és steril nedvszívó vattacsomóval lemosható. Erősebb, sötétebb sárga lera­kódás és/vagy a szemfehérje bepirosodása fertőzést vagy más, orvosi ellátást igénylő állapotot jelezhet.

Az orvos antibiotikum-­tartalmú kenőcsöt vagy cseppeket írhat fel, és ha a könnycsatorna krónikusan fer­tőzöttnek tűnik, gyerekszemészhez küld. Hívjuk azonnal az orvost, ha a könnyes szem fényre érzékeny, vagy ha alakja vagy mérete eltér a másik szemétől.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.