Babaápolás

Tejbelövellés jelei – hogyan tudok így szoptatni?

“Ma megjött a tejem, és azóta a mellem a háromszorosára nőtt, kőkemény, és borzalmasan fáj. Hogy fogok így szoptatni?”

Növekvő fájó mell

A kismama keble kilenc hónapon át nő, és mikor már azt hiszi, ennél nagyobb már nem is lehetne (plasztikai sebész köz­reműködése nélkül), a szülés utáni né­hány hétben mégis tovább nő. Ráadásul úgy fáj, hogy a kismamamelltartót alig bírja elviselni. Ennél is rosszabb, hogy mikor végre beindult a tej, jobban fél a szoptatástól, mint valaha: a mell fáj és érzékeny, kemény és duzzadt, ráadásul a mellbimbó is ellapul, ami megnehezí­ti a baba számára, hogy bekapja.

A tejbelövellés jelei és tünete

A tejelválasztás megindulásával járó (és a későn kezdett szoptatás miatt sú­lyosbodó) tejbelövellés néhány óra lefor­gásán belül, hirtelen és drámai módon jelenik meg. Többnyire a szülést követő harmadik-negyedik napon várható, de ritka esetben már a másodikon is elő­fordulhat, illetve elhalasztódhat a tizen­hetedik nap utánra. Bár a mell megna­gyobbodása annak a jele, hogy duzzad a tejtől, a fájdalmat, feszülést nem ez, ha­nem a teljes gőzzel működő tejüzem se­gítségére odatoluló vér okozza.

A nem minden nőnek egyforma kel­lemetlenséget okozó mellnagyobbodás főleg az első gyermek esetében súlyosab­ban és később jelentkezik (a többi gye­reknél már jobb lesz). Olyan szerencsés anyák is vannak (főként a második, har­madik gyerekesek között), akiknek anél­kül is van tejük, hogy ezt az árat megfi­zetnék érte, különösen ha kezdettől fog­va rendszeresen szoptatnak.

A mell feszülése idővel csökken!

Szerencsére a mell fájdalmas feszülé­se átmeneti jelenség, a tej kereslet és kí­nálat összehangolása után elmúlik. A fáj­dalom, feszülés rendszerint nem tart to­vább egy-két napnál, bár egyes esetekben egy hétig is elhúzódhat.

Addig is a következők módszerekkel lehet enyhíteni a kellemetlen tüneteket:

  • Szoptatás előtt a bimbóudvar rövid ideig tartó melegítése megkönnyíti a tejleadást. Tegyünk rá meleg (nem forró) vízbe mártott, kicsavart ruhát, vagy me­rítsük meg meleg vízben. Szoptatás köz­ben a mell masszírozása is megkönnyíti a tej leadást.
  • Szoptatás után a jeges borogatás csök­kenti a feszülést. Talán egy kissé furán hangzik, és még furábban néz ki, de a jéghideg káposztalevél csodásan hűsít (a külső leveleket le kell mosni, lecsö­pögtetni, majd a közepére lyukat vágni a mellbimbónak). Külön erre a célra hű­sítő melltartóbetét is kapható.
  • Vegyünk fel megfelelő méretű mell­tartót (széles vállpánttal és kizárólag természetes anyagból készült béléssel). A melltartó ne legyen szűkebb a kelleté­nél, mert a fájdalmasan duzzadt mell ne­hezen viseli a nyomást. Bő ruha kell, ami nem dörzsöli az érzékeny emlőt.
  • A fájdalmas mellfeszülés legjobb el­lenszere a gyakori szoptatás, úgyhogy nem szabad kihagyni csak azért, mert félünk a fájdalomtól. Minél kevesebbet szopik a baba, annál inkább duzzad a mell, és annál jobban fog fájni. Vagy meg­fordítva: ha többet szopik az újszülött, gyorsabban lelohad a mell duzzadása. Ha a baba nem szopik elég intenzí­ven, hogy mindkét duzzadt mellet le­lohassza, mellszívóval is segíthetünk ma­gunkon. A feszülés enyhítése érdekében nem szabad túl sok tejet leszívni, mert akkor az emlő több tejet fog termelni, mint amennyi a babának kell, felborul a kereslet-kínálat egyensúlya, és nem szű­nik meg a duzzadás.
  • Kis fejés. A duzzadás csökkentése érdekében szoptatás előtt kézzel fejjünk ki egy ke­vés tejet mind a két mellből. Így könnyebben fog kiürülni, és a mellbimbó is elég puha lesz ahhoz, hogy a baba könnyebben bekapja.
  • Etetésenként váltogatni kell a test­helyzetet. A testtartás változtatása elő­segíti az összes tej csatorna kiürítését, ezáltal hozzájárulhat a fájdalmas duzzadt­ság csökkentéséhez.
  • Komolyabb fájdalom esetén orvosi ja­vaslatra valamilyen enyhébb fájdalom­csillapító, pl. Paracetamolkészítmény is szóba jöhet. Fájdalomcsillapítót kizáró­lag szoptatás után szabad bevenni!

Kérdés:

“Most szültem másodszor, és a mellem sokkal kevésbé feszül, mint az első gyerekkel Ez azt jelenti, hogy nem lesz annyi tejem?”

Nem, ez a jó hír annyit jelent, hogy már kevesebb fájdalommal jár a szop­tatás!

Bár vannak veterán anyák, akik­nek a második gyereknél ugyanúgy (sőt még jobban) megduzzad a mel­lük, mint az elsőnél, a második és to­vábbi terhességek többségére nem ez a jellemző. Oka talán abban keresendő, hogy a gyakorlott emlő „magabizto­sabb”, hiszen egyszer már teljesítette a feladatot, így könnyebben állja a tej-áradatot. De az is lehet, hogy az anya szerezte meg azt a tapasztalatot, amivel már az első perctől jobban tud szoptat­ni (és könnyebben ürül a melle). Mind­ettől függetlenül a duzzadás akkor szo­kott lelohadni, amint a baba szopni kezd.

Nagyon ritkán előfordulhat, de csak első gyerekes anyáknál, hogy a mellnagyobbodás elmaradása és a tejleadás ér­zésének hiánya valóban az elégtelen tej­elválasztás jele. Többnyire azonban azok­nak az első gyerekes anyáknak is bőven van tejük, akiknek nem duzzadt fel a mellük. Attól tehát nem kell tartani, hogy egy anyának nem lesz elég teje, baj csak akkor van, ha a baba nem gya­rapszik!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.