Babaápolás

Szülés után vissza a munkába -vagy mégsem?

“Ahányszor valamelyik barátnőm­mel beszélgetek vagy elolvasok egy idevágó cikket, mindig meg­változtatom a véleményemet, hogy visszamenjek-e dolgozni röviddel a baba születése után.”

Egy mai várandós nőnek, aki dolgozik, mindene megvan: elégedettséget okoz ne­ki a karrierje, örömet a családi élete – va­lamint aggódást, bűntudatot és zavart az a döntés, hogy a szülés után a kettő kö­zül melyiket tekintse fontosabbnak.

Ne döntsük el előre!

Bár úgy tűnhet, mintha most kellene elhatároznunk magunkat, ez tévedés. Ha valaki már a terhessége alatt el akarja dön­teni, hogy a gyerek születése után otthon marad-e, vagy visszamegy (és mikor megy vissza) dolgozni, az egy ismerős dolog (a munka) és egy ismeretlen (az anya­ság) között próbál választani. Ha van rá módunk, inkább várjuk ki az ítélet meg­hozatalával azt az időt, amelyet így is, úgy is otthon töltünk a csecsemőnkkel.

Az egyik nő rájön, hogy a hivatását is beleértve soha semmiben nem lelt akko­ra örömöt, mint az újszülött gondozásá­ban, ezért határozatlan időre elhalasztja a munkába állást.

A másik meg arra jön rá: bármekkora élvezet is az anyaság, a teljes állású szülőséget nem neki talál­ták ki, a pályája nélkül nem teljes az élete. Akadnak olyanok, akik szeretnék mindkettőből a legjobbat, így részmun­kaidős állást vállalnak, vagy megosztják a feladatokat egy másik szülővel, esetleg részben vagy egészben otthonról dolgoz­nak.

Egy ennyire személyes kérdésben nincs általában vett „jó” döntés, csak olyan döntés van, amely az adott sze­mélynek jó. Mint minden kismama, mi is mindig meggondolhatjuk magun­kat, ha rossznak bizonyult a döntés, amelyet eredetileg jónak hittünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.