Babaápolás

Mennyit igyon a szoptatós kismama?

Milyen sokat kell inni ahhoz, hogy a ba­ba elég folyadékhoz jusson?

Tulajdon­képpen csak annyit, amennyit felnőtt­életünkben általában iszunk. A szoptató kismamának annál a bizonyos napi nyolc pohárnál (ami lehet víz, tej vagy bármi­lyen más folyadék) nem kell többet innia ahhoz, hogy elég teje legyen. Sőt a túl sok folyadéktól kevesebb lehet a teje.

Elégséges folyadékbevitel

Sajnos a felnőttek többsége nem issza meg naponta a szükséges mennyisé­get, és ez alól a kismamák sem képeznek kivételt. Az elégséges folyadékbevitelt úgy biztosíthatjuk, hogy szoptatáshoz (amire eleinte legalább napi nyolc alka­lommal sor fog kerülni) odakészítünk magunknak egy üveg (vagy pohár) vizet, s a baba itatása közben magunk is iszo­gatunk.

A tej mennyiségéből nem fog kiderülni, hogy nem iszunk-e keveset (ahhoz, hogy a tej elapadjon, kórosan ki kellene száradnunk), de a vizelet sö­tétebb színe és erősebb szaga elárulja.

Általános szabály, hogy ha addig várunk, míg megszomjazunk, akkor a kelleténél hosszabb ideje nélkülözzük a folyadékot.

A szülés utáni szomjúság a folyadékvesz­teség, valamint a vajúdás ivás nélkül töl­tött óráinak a következménye; természe­tesen a folyadékhiányt az anya egészsége érdekében feltétlenül pótolni kell.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.