Babaápolás

Kismamáknak: milyen gyógyszert szabad szedni?

A gyógyszerek többségének – akár re­ceptre, akár a nélkül is kaphatók – nincs hatása sem arra, mennyi teje lesz a kis­mamának, sem a gyerek közérzetére. Bár tény és való, hogy ami az anya szerveze­tébe kerül, az az anyatejbe is megtalálja az utat, a bevett gyógyszernek a csecse­mő táplálékába csak egy töredéke jut.

Óvatosság

Úgy látszik, a csecsszopó babákra sok gyógyszernek egyáltalán nincs hatása, mások csak átmenetileg hatnak rájuk, de van néhány gyógyszer, amely súlyos ártalmakat okozhat. Mivel azonban a csecsemőkorban (az anyatejjel) kapott gyógyszerek későbbi következményeiről még nem tudunk eleget, a szoptató kis­mamának rendkívül óvatosnak kell len­nie, amikor recept nélkül kapható or­vosságot vesz be.

Minden olyan gyógyszer, amely cse­csemőkre akár csak elméletileg is veszé­lyes lehet, a címkén, a csomagoláson vagy mindkettőn figyelmeztető jelöléssel van ellátva. Ha a készítmény előnyei megérik az esetleges kockázatot, egyes (pl. meg­fázás elleni vagy fejfájás csillapító) gyógy­szerek fogyasztását az orvos többnyire külön megkérdezés nélkül is engedélyezi, másokat viszont csak akkor ír fel, ha va­lóban szükségesek.

Jegyezzük meg! A várandóshoz hason­lóan a szoptatós kismama se használ se önmagának, se gyermekének azzal, ha nem veszi be a felírt gyógyszert. Az orvossal azonban feltétlenül tudatni kell, hogy szoptató anyáról van szó.

Sok gyógyszer szoptatás közben is szedhető

Ha tudni szeretnénk, melyek azok a gyógyszerek, amelyeket a szoptatás köz­ben szedhetőnek, illetve nem szedhetőnek tartanak, kérdezzük meg a gyerek­orvost vagy a védőnőt. A legújabb kutatások szerint szop­tatás közben is szedhető a gyógyszerek többsége (mint pl. paracetamol, ibuprofen, a legtöbb nyugtató, antihisztamin, hashajtó, többféle antibiotikum, vérnyomáscsökkentő, pajzsmirigymű­ködésre ható szer, sőt még néhány dep­resszió elleni készítmény is).

De vannak veszélyesek is!

Bizonyos gyógyszerek azonban egyértelműen ve­szélyesek (pl. tumor kezelésére használt gyógyszerek, lítium, migrén elleni erős fejfájás csillapítók stb.). Más gyógysze­rekkel kapcsolatban gyanú merült fel. A gyógyszeres kezelést egyes esetekben szoptatás alatt minden további nélkül abba lehet hagyni, más esetekben vala­milyen kíméletesebb készítménnyel kell helyettesíteni.

Ha a szoptatás közben nem javallható gyógyszeres kezelésre csak rö­vid ideig van szükség, a szoptatást ideiglenesen fel lehet függeszteni (ekkor a te­jet le kell fejni és ki kell önteni). A ke­zelést vagy szedést is lehet úgy időzíteni, hogy közvetlenül szoptatás után vagy akkor történjék, mikor a baba hosszabb ideig aludni fog.

Összegzés:  mint mindig, gyógyszert kizárólag az orvos engedé­lyével szedjünk! Ez a gyógynövényekre és táplálékkiegészítőkre is kötelező sza­bálynak tekintendő.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.