Veszélyes vagy biztonságos

Szénsavas üdítőitalok mennyire károsak?

Egy pohár hideg, frissítő szénsavas üdítő néha ugyancsak jólesik. A legtöbb ét­rendi „kicsapongáshoz” hasonlóan biz­tosan nem fog meg­ártani. Ám a túl sok üdítő felborít­hatja az étren­dünk egyensú­lyát – különösen akkor, ha emiatt nem iszunk vizet és más, táplálóbb italokat.

Üdítő helyett

  • Igyunk meg egy pohár vizet, és várjunk húsz percet: valószínűleg azt tapasztaljuk, hogy enyhült a szomjúságunk (sőt talán az éhségünk is).
  • A gyümölcslevekben igen sok a tápanyag – de az energia is. Legyünk mértéktartók.
  • A hideg vagy meleg gyógyteák remekül csilla­píthatják a szomjúságot.
  • Ha egy kis pezsgésre vágyunk, kóstoljunk meg egy gyümölcsös ízesítésű ásványvizet – de előbb ellenőrizzük a címkén az energiatartalmat.

Kortyok és kalóriák

Egy átlagos, 350 ml-es szén­savas üdítő 140 kcal (582 kJ) energiát és kb. három evőkanálnyi cukrot tartalmaz – egyéb tápértéke pedig gyakor­latilag nincs. Azoknál, akik na­ponta több pohár üdítőt fogyasz­tanak, ezek az „üres” kalóriák egészen komoly mennyiséggé adódhatnak össze. A kalóriamentes üdítőkre való áttérés segíthet. Ezek javarészt víz­ből állnak, s alig egy-két kcal energia van bennük. Már csak arra kell figyelnünk, hogy emellett táplálóbb italokat is fogyasszunk. A citrusfélék leve pl. sok C-vitamint és folsavat tartalmaz, a fölözött tej pedig ki­váló fehérje-, riboflavin-, kalcium- és (főként A- és D-) vitaminforrás.

A kalóriamentes üdítők nem feltétlenül segítik a fogyást. Ha valóban fogyni szeret­nénk, jobban járunk, ha vizet iszunk. Hogy miért? Jobban oltja a szomjat. Az „éhség­rohamok” gyakran az enyhe kiszáradás miatt törnek ránk. Ha ilyenkor üdítő helyett vizet iszunk, jobban csillapítjuk az étvágyunkat is.

A koffeines üdítőitalok – akár cukorral készültek, akár édesítőszerrel – vizet vonnak el a szervezettől. A koffein vizelethajtó tulaj­donságú, így folyadékot veszítünk, és egyre szomjasabbak leszünk. Emellett nyugtalanná is válhatunk tőle: 350 ml üdítőben 40-50 mg koffein van, ami ugyan kevesebb, mint amennyi a kávéban található, de arra elég,hogy túlságosan élénkítse a jóval kisebb súlyú gyermekeket – sőt egyes felnőtteket is.

Árt a csontoknak, a beleknek, a fognak

Míg a mérsékelt üdítőital-fogyasztás ártalmat­lan szokás, túlzott fogyasztás esetén jó okunk van az aggodalomra. A kólák sok foszfátot tartalmaznak, amely (ha túl sokat viszünk a szervezetbe) megindíthatja a csontokban lekötött kalcium elszállítását a véráram útján. Ez gyengíti a csontokat, és fokozza a csontrit­kulás kockázatát. Ám a mérsékelt fogyasztás biztonságosnak tűnik: egy tanulmány szerint nem mutatható ki, hogy napi legfeljebb egy pohár szénsavas üdítőital fokozná a csontrit­kulás veszélyét a 44 és 98 év közötti nőknél.

Az üdítők gyártásához használt mestersé­ges színezékek némelyikét lehetséges rákkeltő anyagnak tartják, és ez szintén mértékletes­ségre int; a magas fruktóztartalmú édesítő­szirupok pedig egyeseknél ún. irritábilis bél szindrómát válthatnak ki.

A cukros üdítőitalok a fogszuvasodást is elősegítik, különösen gyerekeknél. A káros hatást nem is annyira a cukortartalom okoz­za, hanem inkább az, ha az ital hosszú ideig érintkezik a fogakkal. Ha egy óra alatt kor­tyolgatunk el egy pohár üdítőt, az többet árt a fogaknak, mint ha öt perc alatt megennénk egy szelet csokoládét. Az üdítők emellett elősegítik a foglepedék képződését, amelyben baktériumok telepszenek meg, s az általuk termelt sav kikezdi a fogzománcot. Még a cukormentes üdítőitalok is tartalmaznak a fogzománcot károsító savakat.

Egy kis vigasztalás

A szénsavas üdítőknek azért előnyös oldalaik is vannak. A bennük lévő cukor kimondot­tan hasznos lehet: az orvosok pl. üdítőt java­solnak azoknak, akik átmenetileg nem tud­nak szilárd ételt enni (pl. gyomorrontásuk van). Az üdítők (főként a koffeinmentesek) segíthetnek pótolni a hányás vagy hasmenés során elveszített folyadékokat; a gyömbérsör és a kóla pedig – ha hagyják, hogy a buboré­kok eltávozzanak belőle – egyeseknél meg­szüntetheti az émelygést.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.