Babaápolás

Tej fejése a koraszülött gyerek számára

A koraszülött baba szoptatásáról való döntés nem könnyű, még azoknak a kismamáknak sem, akik szoptatást terveztek. A szoptatás legfőbb vonzereje, a közeli anya-gyerek kapcsolat általában hiányzik, legalábbis eleinte. Ehelyett egy hideg, személytelen pumpa áll egy ben­sőséges élmény útjában, és a szoptatás­ból anya-gép-gyerek folyamat lesz.

Bár csaknem minden kismama kimerítőnek és időpocsékolásnak tartja a mellszívást, a legtöbben kitartanak, mivel tudják, hogy ez az egyetlen mód, amivel a gyerek jóllétéhez hozzájárulhatnak, hiszen a gondozásból kizárva érzik magukat.

A következő ötletek segíthetnek a koraszülött baba optimális etetésében:

 • Érdeklődjünk a kórházban, hogy milyen készülékek állnak a rendelkezésükre a mellszívás­hoz. A legtöbb kórházban speciális szo­bát alakítottak ki (kényelmes székekkel és elektromos mellszívóval) a kismamák számára.
 • Kezdjük meg a tej fejesét a szülés után a lehető leghamarabb, még ha a kisba­bánk nem is áll készen a fogyasztására. Fejjük le a tejet minden második-har­madik órában (olyan gyakran, ahogy az újszülöttet szoptatnánk), ha a kisbaba a tejet el tudja fogyasztani; és nagyjából minden negyedik órában, ha a tejet későbbi használatra lefagyasztják. Van, aki felkel éjszaka közepén egy mellszívás kedvéért, hogy segítse a tej termelődés kialakulását; van, aki az egész éjszakai alvást többre értékeli.
 • Nagyon valószínű, hogy több tejet tu­dunk majd lefejni, mint amennyit az apróság képes elfogyasztani. Ne fogjuk vissza abban a hiszemben, hogy úgyis pocsékba megy. A rendszeres mellszívás most segít megalapozni a bőséges tej-utánpótlást akkor, amikor a gép helyébe végre belép a kisbaba. A felesleges tejet dátumozva le lehet fagyasztani későbbi felhasználásra.
 • Az se baj, ha napi vagy órás ingado­zásokat tapasztalunk a tej termelődésben. Ilyen eltérések természetesek, bár ha köz­vetlenül a gyereket szoptatnánk, ennek nem volnánk tudatában. Az is természetes, hogy gépi úton történő fejés ese­tén néhány hét után nyilvánvalóan nem megfelelő tej termelődés és/vagy csök­kenés tapasztalható. A kisbaba sokkal hatékonyabban stimulálja a tej termelő­dést, mint a leghatékonyabb gép. Ami­kor ténylegesen elkezdődik a szoptatás, a tej termelődés csaknem bizonyosan gyorsan növekedni fog.
 • Amikor a kisbaba készen áll, hogy szá­jon keresztül befogadja a táplálékot, pró­báljuk meg először szoptatni, és csak az­után kapjon cumisüveget. Vizsgálatok szerint a kis születési súlyú csecsemők könnyebben szoknak rá az anyamellre, mint a cumisüvegre. De ne aggódjunk, ha a mi picinyünk a cumisüveget szereti jobban – használjuk addig, amíg a kis­baba meg nem tanulja a szopás minden csínját-bínját (az etetéseket szoptatással kezdjük, majd adjunk cumisüveget), vagy használjunk Kiegészítő Táplálási Rendszert.

Anyatej

Az anyatej nemcsak a teljes időre született csecsemőknek a legjobb. A szakértők többsége koraszülötteknél több szempontból is előnyben részesíti az anyatejet a tápszerrel szemben. Először is, a fogyasztó igényei szerint, a kora­szülöttek speciális táplálkozási szükség­leteit elégíti ki. A koraszülött babának életet adó kismama teje különbözik azok­tól az anyákétól, akik teljes időre szültek. Több fehérjét, nátriumot, kalciumot és más tápanyagokat tartalmaz, mint a tel­jes időre szült anyukák teje, viszont ke­vesebbet, mint amennyi a tápszerben található.

Ez a koraszülöttekre szabott egyensúly megakadályozza, hogy az ap­ró babák túl sok folyadékot veszítsenek, ezáltal segíti a stabil testhőmérséklet fenn­tartását. Emészteni is könnyebb, és a ba­bák gyorsabban fejlődnek tőle. Másod­szor, az anyatej olyan fontos anyagokat tartalmaz, amelyek a tápszerben nem találhatók meg. Az előtej (korai anya­tej) rendkívül gazdag a fertőzések elleni küzdelemben segítő ellenanyagokban és sejtekben. Ez különösen fontos, ha a babák betegek vagy koraszülöttek, és nagyobb az esélye fertőzéseknek.

Bélfertőzés esélye csökken!

Vizsgálatok eredményei igazol­ták, hogy anyatejjel szoptatott koraszü­lötteknél kisebb a veszélye a kizárólag koraszülötteknél előforduló, nekrotizáló enterocolitis elnevezésű bélfertőzésnek az etetések jobban tolerálhatok, kisebb az allergia veszélye és kielégítőbb a fejlődés; ezenfelül a ki­csik mindazon előnyökben részesülnek, amelyekben a teljes időre született ba­bák az anyatej révén. Amíg a baba kórházban van, akkor is kapjon anyatejet, ha a mama nem tervez­te sokáig szoptatni, mert így a gyerek a kezdet kezdetén a lehető legjobb indí­tást kapja – még ha ez a kezdet túl ko­rán történt is.

Ahhoz, hogy a kisbaba elegendő táp­lálékot kapjon a szoptatás korai idősza­kában (amikor a szopása még gyenge, vagy az anyatej nem termelődik elegen­dő mennyiségben), az orvossal megbe­szélve válasszunk a következő, kiegészí­tő táplálási módszerek közül, amelyek nem zavarják a szoptatást:

 • Szoptatás, amikor a szonda még a he­lyén van.
 • Kiegészítő Táplálási Rendszer.
 • Az ujjainkhoz csatlakoztatott etetési rendszer alkalmazása (ujjból etetés).
 • Csészéből etetés speciálisan tervezett csészékkel.
 • Fecskendővel etetés.
 • Cumisüvegből etetés lassan folyó cu­mival.

Dúsított anyatej

Néha még a koraszü­lött baba édesanyjának a teje sem meg­felelő a koraszülöttnek. Mivel egyes ba­báknak, különösen a nagyon apróknak még koncentráltabb táplálékra van szük­ségük – például több zsírra, fehérjére, cuk­rokra, kalciumra és foszforra, és lehetőség szerint több olyan egyéb tápanyagra, mint a cink, a magnézium, a réz és a B6-vita-min -, a csövön vagy üvegből etetett anyatej szükség esetén anyatej dúsítóval sűríthető. Ez lehet por alakban, amely anyatejjel keverhető, vagy folyékony formában, ami akkor előnyös, ha nem áll a rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű anyatej.

Tápszer

A kisbabák akkor is gyarapod­nak, ha speciálisan koraszülöttekre terve­zett tápszerrel etetik őket. Még a szopta­tott kisbaba is kaphat kiegészítő táplálékot üvegből vagy Kiegészítő Táplálási Rend­szeren keresztül. A koraszülötteket köb­centiméteres (cc) vagy milliliteres (ml) beosztású, kis, műanyag üvegekből etetik. A cumit speciálisan tervezték, és kisebb szopási erőt kíván a babától. Kérjük meg a nővért, hogy mutassa meg, milyen az optimális pozíció a koraszülött cumis­üvegből való etetéséhez – ez kissé eltérhet a teljes időre született babák helyzetétől.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.