Babaápolás

Milyen az egészséges csecsemők széklete?

Változatok a kakira

Téved, aki azt hiszi: ha egy kakis pe­lenkát látott, az olyan, mintha mindegyiket látta volna. Noha egy cse­csemőbe eleinte csak kétféle dolgot le­het betáplálni: vagy anyatejet, vagy tápszert, a végtermék sokféle lehet. A baba székletének színe és állaga napon­ként és adagonként annyira változó, hogy még a harcedzett szülő is megijedhet tőle.

Íme egy rövid mutat­vány a jellemző minőségek értelmezé­séhez:

  • Ragadós, szurokszerű, fekete vagy sötét­zöld: magzatszurok, az újszülött első széklete.
  • Szemcsés, zöldessárga vagy barna: átme­neti széklet, születés utáni harmadik vagy negyedik napra jellemző.
  • Grízes, túrószerű, kenőcsös vagy lágy da­rabos, színe a világossárga és a mustár­szín között változik, vagy élénkzöld: a szoptatott csecsemő normális széklete.
  • Formásabb, színe a világosbarna és az élénksárga között változik: a tápszeres csecsemő normális széklete.
  • Gyakori, híg a szokásosnál zöldebb: hasme­nés.
  • Kemény, bogyós, nyálkás vagy vércsíkos: székrekedés.
  • Fekete: vaspótlót kap a gyerek.
  • Vércsíkos: berepedezett végbél vagy tej­allergia.
  • Nyálkás, zöld vagy halványsárga: víru­sos fertőzés, pl. nátha, bélfertőzés.

Baba széklete, kérdés:

„Amikor először tisztába raktam a gyereket, döbbenten láttam, hogy zöldesfekete a széklete.”

Ez még csak az első volt a még egy jó évig önre váró megdöbbentő pelenkázási felfedezések sorából. A leletek többsége azonban ha nem is mindig gusztusos, teljesen normálisnak számít. A most talált szurokszerű, zöldesfeke­te dolog nem más, mint a magzati élet során felhalmozódott meconium, azaz magzatszurok. Örvendetes tény, hogy a beleiből átkerült a pelenkába, mert azt mutatja, hogy a bélcsatorna akadályta­lanul átjárható.

A széklet színe

Az első 24 óra elmúltával, mikor már az összes magzatszurok kiürült, átme­neti székletnek kell megjelennie, amely jellemzően sötét zöldessárga, laza, néha (főleg szoptatott babáknál) grízes állagú, esetenként nyálkás. Az esetleges vérnyo­mok feltehetőleg a szülés közben lenyelt anyai vér nyomai (a véres pelenkát a biz­tonság kedvéért el kell tenni, és meg kell mutatni a nővérnek vagy orvosnak).

Az átmeneti széklet után három-négy nappal a végtermék minőségét már a ka­pott táplálék határozza meg. Az anya­tejjel táplált csecsemő székletének színe és állaga rendszerint a mustárra emlékez­tet, de néha laza, sőt folyós, néha grízes, pépes vagy túrószerű is lehet. A tápszer­rel táplált csecsemő széklete is puha, de „formásabb”, színe a halványsárga és sár­gásbarna között változhat, illetve világos­barna vagy barnászöld. Vaspótlás esetén (akár a tápszerben, akár vitamincseppek formájában kapja) a széklet fekete vagy sötétzöld árnyalatot kaphat.

Mindent szabad, csak egyet nem:

Ne hasonlítgassa a gyereke székletét a szom­széd bölcsőben lakó kis kollégáéhoz. Nincs két egyforma széklet, ahogy két egyforma ujjlenyomat sincsen. Mi több, az ujjlenyomattal ellentétben a széklet nemcsak csecsemőnként változik, hanem egyazon csecsemőé is naponta (sőt ada­gonként) más és más. Mikor már szilárd ételt ehet a baba, tapasztalni fogja, hogy minél változatosabb az étrendje, annál különbözőbbek a székletei.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.