Babaápolás

Cumi kisbabáknál?

“Sose tetszett, ha egy nagyobbacska gyereknek cumi lóg a szájából, de sajnos a saját kislányom is így járhat, ha a csecsemőosztályon cumit adnak neki.”

Attól a baba még nem fog rászokni a cumira, ha a csecsemőosztályon töltött néhány nap alatt azt kapja nyugtatónak – ilyen pici korában még nem kapja el a cumizás szenvedélye. Ennek ellenére több nyomós ok van arra, hogy cumi helyett valamilyen más módszerhez fo­lyamodjon.

A cumi hátrányai:

  • Szoptatás esetén a cumi azért hátrá­nyos, mert a baba nem fog tudni kü­lönbséget tenni a mesterséges és az igazi csecsbimbó között (amelyet másmilyen szájmozgással kell szopni), ezáltal meg­nehezíti a szoptatás beindítását.
  • Szoptatott és tápszeres babáknál egy­aránt fennáll a veszély, hogy ha szopóösztönüket cumira pazarolják, evésidőben nincs kedvük szopni.
  • A baba nem azért sír, hogy egy cumi­val befogják a száját, hanem hogy szol­gálják ki az igényeit: pl. Etessék meg, szeretgessék, ringatgassák, adjanak rá friss pelenkát.

Ha cumiügyben elhatározásra jutott, be­széljen a csecsemőosztály vezetőivel

Ha nincsenek egy szobában a gyerekkel, kér­je meg a nővéreket, hogy ha a baba sírni kezd, vigyék be önhöz, hogy megszop­tathassa (illetve ha éppen evés után van, más módon megnyugtathassa). Vagy próbáljon átmenni egy baba-mama szobába. Ha már otthon úgy látja, hogy a gyerek az etetések között is szeretne valamit szopogatni, ne cumit vegyen,

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.