Babaápolás

Nincs elég időm a babára!

„Sokat dolgozom, gyakran mara­dok tovább az irodában. Szeretnék több időt tölteni az újszülött fiammal, de úgy tűnik, erre nem marad idő.”

Ha valamire érdemes időt szakítani, az a kis csemete

Az egyik szülő által vég­zett gondozás kimerítő munkáját ket­ten kétszer olyan jól el lehet végezni. Azok a kisfiúk, akik sok-sok figyelmet kapnak apjuktól, féléves korukra oko­sabbak és boldogabbak lesznek, mint akik nem. Ezért nem csak ön veszít azon, ha nem tölt elég időt a fiacskájá­val. (A kislányok is magabiztosabbakká válnak az apjuk közelében.)

Az apa szerepe. Kutatások is igazolják, hogy aktív, a nevelésben részt vevő apukával felnövő gyerekek jobban tanulnak, az önbecsülésük erősebb, és kevésbé hajlamosak depresszió­ra, mint azok, akiknek nincs vagy nem ilyen az apja.

Szakítson több időt a gyerekére ak­kor is, ha az élete más fontos tevékeny­ségeitől kell elvennie az időt. A jó szervezés segíthet. Próbálja meg összeegyeztet­ni az ön munkával töltött idejét a baba ébren töltött óráival. Ha nem kell mun­kába mennie tíz előtt, töltse vele a kora reggelt. Ha nem ér haza este nyolc előtt, a párja próbálja meg úgy beosztani a baba idejét, hogy kora délután szun­dizzon egyet, és lefekvés előtt marad­jon fent a papájával játszani (természe­tesen ez a papa-mama közös idejének rovására megy).

Vagy vigyen haza mun­kát, hogy hamarabb szabaduljon az iro­dából. Ha sok rendszertelen tennivaló (éjszakai értekezletek vagy hétvégi sport) tartja távol a babától, faragjon le belőlük.  Ha nem tud elég időt szakítani a ba­bára, akkor különösen fontos, hogy a leg­többet kihozza abból, ami van. Etesse a babát reggel, fürdesse meg este, vigye a játszótérre szombat reggel.

Szoríthat időt a baba számára úgy is, hogy amikor lehetséges, bevonja más elfoglaltságaiba

Ha néhány intézni való után kell futkosnia, kösse be egy kengu­ruba, és vigye magával. Ha a program kocogásból áll, szíjazza be a kicsit a baba­kocsiba, és fokozza aerobik-erőkifejtéseit azzal, hogy őt tolja (de ne kocogjon vele). Es ha kellemetlen feladatot vagy elmaradt munkát kell csinálnia a számító­gépen, rögzítse babaszékbe vagy szíjazza be a babahintába, és időnként magya­rázza el neki, mit csinál.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.