Gyermekbetegségek

Tengeribetegség kezelése gyermekeknél

A tengeri betegség egy sor olyan problémát takar, amely utazás közben jelentkezik (utazásközlekedési eszközökön, hajón, repülőn, vonaton, autón, de akár a hintán és a hullámvasúton is). A tengeri betegség nagyon ritka az újszülötteknél, a leginkább érintett korosztály a 2-12 év közöttiek, 15-20 éves korra pedig általában javulnak a tünetek.

Okai

A zavart az okozza, hogy a belső fülben található nagyon kényes rendszer – amely testünk egyensúlyáért felelős -rendkívüli impulzusokat kap. A mozgásban lévő test erre állandó gyors és ismételt ingereket ad, változtatja a helyzetét, felgyor­sul, lelassul, amire nehezen reagál a belső fül. A fej és a test (szem, fül) helyzetéről összegyűjtött információk túlterhelik a nagyon érzékeny szerkezetet, és az idegi válasz túlságosan változékony, ösztönzi a gyomornedv-termelődést, ami közvetlen oka a hányingernek és a hányásnak.

Tünetek

Az első tünet többnyire az általános rosszullét: sápadt arc, hideg izza­dás, szorongás, ezeket követi a hányinger, majd a fékezhetetlen és ismétlődő hányás. Esetenként tapasztalható a szívritmus frekvenciájának lassulása, vérnyomás­-emelkedés vagy -csökkenés, gyomorfájás, fejfájás, bő vizeletkibocsátás és kiszáradás. A tünetek az utazás végén nagy valószí­nűséggel megszűnnek, és nincs semmi különösebb következményük.

Terápia

Léteznek a tengeri betegség ellen használatos gyógyszerek, ám gyere­keknél ezeknek kedvezőtlen mellékhatásai miatt csak mérsékelten, illetve a gyerek­orvos utasításai szerint adjuk be. Antihisztaminok rendelkezésre állnak kúp, tabletta és a nagyobb gyerekeknek rágótabletta formájában, de mindig van mellékhatásuk: aluszékonyság, szájszáraz­ság, látászavar és székrekedés. Léteznek tapasz formájában antikolinergikumok, amiket viszont gyerekkorban nem aján­latos adni.

 Bélaktivitást csökkentő gyógyszer

Ártatlan és nagyon hatékony gyógymód a hányás elleni karkötő. Ez az ókori kínai orvoslás akupressziós elvét használja fel. A gyógyszertárakban kapható karkötőket a csomagoláson látható utasítás szerint kell fölhelyezni, háromujjnyival a csukló fölé, és egész úton így kell tartani, minthogy ennek a pontnak a nyomásával csökkent­hető a hányinger. Legjobb terápia mégis a megelőzés.

 Megelőzés

  • Lehetőleg éjszaka utazzunk, alvás köz­ben ugyanis csökkennek az ingerek, és általában semmilyen kínzó tünet nem jelentkezik.
  • Utazzunk teli gyomorral, de ne túl bőséges étkezés vagy nehéz ételek fogyasztása után.
  • Közvetlenül az utazás előtt és közben ne igyunk üdítőket, gyümölcslét vagy vizet.
  • Utazás közben időnként együnk egy falat száraz, nem édes ételt (ropit vagy egy darab kenyeret).
  • Kerüljük a füstös helyeket, a rossz levegőt, a tömeget, a túlfűtött, meleg termeket. Győződjünk meg róla, hogy mindig cserélődik a levegő.
  • Utazás közben a gyerek legyen nyugodt, mert ha ideges vagy nyugtalan, gyak­rabban előfordul a hányinger. Útközben ne emlegessük neki, hogy rosszul lehet, ha túlságosan aggodalmaskodunk, azzal csak rosszat teszünk.
  • Tegyük a gyermeket a jármű legstabilabb részébe (a hajónak a közepére, az autóban a hátsó középső ülésre, a repülőgépen a szárnyak mellé), és próbáljuk meg játékkal vagy nézelődéssel elterelni a figyelmét, úgy, hogy a horizonthoz képest a tekintete 45 fokkal magasabbra irányuljon, tehát a tekintetével ne kelljen a körülötte nagyon gyorsan változó dolgokat figyelnie.
  • Ne engedjük, hogy menet közben az autóban olvasson, könyvet nézegessen, vagy sokat mozgassa a fejét, a testét.
  • Ha hajón utazunk, ne hagyjuk, hogy a gyerek a hullámokat vagy más moz­gásban lévő pontot nézzen.
  • Ha az utazás hosszú, időnként tartsunk pihenőt, sétáljunk, főként, ha már jelent­kezik az első rosszullét.

Homeopátia

A labdacs formában kapható homeopátiás szereket 9CH mennyiségben előző este kell beadni, valamint az utazás reggelén, majd a tünetek jelent­kezésétől függően harminc percenként kell megismételni. A Tabacum a hányinger, hányás, nyáladzás, sápadtság, izzadás ellen jó, ezek a tünetek az első kis mozgás esetén és melegben rosszabbodnak, míg a szabad leve­gőn és csukott szemmel javulnak.

A Cocculus índicus a hányinger, a hányás ellen hatásos, amely teljesen legyengíti a gyereket; szinte talpra sem tud állni, ájulás környékezi, szédül. Hidegben és dohányfüstben rosszabbodik, míg melegben, álló helyzetben vagy fekve javul a gyerek állapota. Petroleum a hányin­ger, a hányás, a szédülés, étvágynövekedés esetén, míg a közérzet a hidegben romlik, a melegben, pihenés és evés után javul. Bryonia a hányinger, a hányás, az izzadás, nagy szomjúság esetén, a mozgás ront a helyzeten, míg a teljes nyugalom javít azon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.