Babaápolás

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzések a végbél körüli területről ter­jedhetnek át, amikor a bélbaktériumok a húgycsövön „felfelé” vándorolva bejutnak a húgyhólyag­ba. A húgyvezeték (amely a vesét és a húgyhólya­got köti össze) rendellenessége is okozhat fertőzési hajlamot. Kisgyermekeknél nehéz diagnosztizálni a húgyúti fertőzéseket, kezelésük viszont lét­fontosságú!

A fel nem ismert fertőzés ugyanis ká­rosíthatja a veséket, ha pedig vesekárosodás ala­kul ki, akkor a gyermek később is hajlamosabb le­het a fertőzésekre, és felnőttkori vesebetegségek előfordulása is gyakoribb ilyen betegeknél.

Tünetek és jelek

Kisbabák és kisgyermekek húgyúti fertőzését nehéz elkülöníteni más, hasonló állapotoktól. A jellemző tünetek a következők:

  • Láz:
  • hányás;
  • általános rossz közérzet;
  • a testsúly nem gyarapszik;
  • lázgörcsök.

Nagyobbakban már jellemzőbbek a tünetek, és hasonlóak a felnőttkori húgyúti fertőzésekéhez:

  • Gyakori vizeletürítés;
  • a vizelést fájdalmas, égőérzés kíséri;
  • alhasi fájdalom, kellemetlenség­érzet;
  • a már szobatiszta gyermek újra „bepisil”.

A húgyúti fertőzések antibiotikumokkal jól kezelhetők, főként ha elég korán felis­merésre kerülnek. Ha gyanítjuk, hogy gyermekünknek húgyúti fertőzése lehet, a gyermekorvost azonnal fel kell keresni!

Mit tehet az orvos?

Vizeletmintát kell venni, és ha a vizelet­ben fehérjét vagy vörös- és/vagy fehérvér­sejteket találnak, akkor fertőzés áll fenn. Az igazolt húgyúti fertőzést antibiotiku­mokkal kezelik. A vizeletminta labora­tóriumba kerül a kórokozó baktérium ki­tenyésztése céljából. Ha megérkezik a te­nyésztés eredménye, célzott antibioti­kumra lehet cserélni a korábbit.

Ha a fertőzés fölfelé terjedése eléri a ve­sét, kórházi kezelés szükséges. Ebben az esetben intravénásán antibiotikumokat ad­nak. Csecsemők és kisgyermekek húgyúti fertőzéseit is általában kórházban kezelik. A helyesen kezelt húgyúti fertőzés után tel­jes a gyógyulás. Kiújulhat viszont máskor is, ezért mindig fontos a gyermek számára a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás!

További vizsgálatok

A kórházban kezelt gyermeknél más vizs­gálatokat is végezhetnek az esetleges húgyúti- vagy vesekárosodások kimutatá­sára.

Jegyezzük meg! A vizeletmintából tesztcsíkkal is megálla­pítható, van-e gyermekünknek húgyúti fertő­zése.

A DMSA vizsgálat során egy speciális anyag bejuttatásával mutatják ki a vese­állományban keletkezett gyulladásos he­geket. A karba beadott festék a keringé­sen át a vesékbe jut, és gamma-kamerával felvételeket készítenek a vesékről. Ultra­hangvizsgálattal is jól ábrázolódnak a ve­se betegségei.

Ultrahang baba

▲ A képen látható babáról éppen ultrahang felvétel készül; a baba egy különleges „vízágyon” fekszik, játékok között, természetes környezetéhez hasonló módon.

Speciális röntgenfelvételek is készül­hetnek a veseműködésről. Ez a hólyagba juttatott festékanyag segítségével történik, majd vizelés közben készülnek a felvéte­lek. A vizsgálattal kimutatható a vizelet refluxa, vagyis amikor a vizelet a húgyhó­lyagból visszaáramlik a húgyvezetéken a vesék felé, ahelyett hogy kiürülne a kül­világ felé. Ilyenkor alacsony dózisú anti­biotikumokat adnak mindaddig, amíg a fertőzés veszélye el nem múlik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.