Babaápolás

Szoptatási tévhitek és igazságok

Mítosz: Nem szoptathat, akinek kis melle van, vagy lapos a mellbimbója.

A valóság: A külalak semmiben sem be­folyásolja a tejtermelést vagy az anyai szervezet tej kiválasztó képességét. Min­den méretű és alakú mell és mellbimbó megfelel az éhes csecsemőnek. Az in­gerlésre nem merevedő, befelé forduló mellbimbók gyakran nem igényelnek semmilyen előkészületet ahhoz, hogy teljesen működőképesek legyenek.

Mítosz: A szoptatás sok bajjal jár.

A valóság: Soha többet nem lesz ilyen egyszerű a gyermek etetése (csak rá kell jönni a nyitjára). Az anyamell, a cumis­üveggel ellentétben, akkor van készen, amikor a baba. Nem kell külön figyelni rá, hogy magunkkal vigyük, ha egy na­pot a vízparton akarunk tölteni, nem kell pelenkázótáskában hurcolni, és attól sem kell félni, hogy a meleg napon meg­romlik a tej.

Mítosz: A szoptatás helyhez köt.

A valóság: A szoptatás természetesen azok­nak az anyáknak kényelmesebb, akik ide­jük többségét a gyermekükkel töltik. De ha arra van igényünk, hogy dolgozzunk, moziba menjünk, egész napos tovább­képzésen vegyünk részt, akkor is csupán annyi erőfeszítést kell tennünk, hogy előre lefejjük és hűtőbe tesszük a tejet, illetve elkészítjük a tápszeres kiegészítést. Amikor pedig a baba elhagyja a ház négy falát, könnyebben mozog a szoptató anya, hiszen akárhová mennek, akármeddig maradnak, mindig elegendő táplálék áll a gyerek rendelkezésére.

Mítosz: A szoptatás tönkreteszi a mellet.

A valóság: A legtöbb ember nagy meg­lepetésére nem a szoptatás befolyásolja a mell alakját vagy méretét, hanem maga a terhesség. A terhesség során a mell fel­készül a tejtermelésre, és ezek a változá­sok sok esetben akkor is maradandónak bizonyulnak, ha a szoptatás nem követke­zik be.

A mell megereszkedésének több oka is lehet: a terhesség alatti túlzott hí­zás, bizonyos öröklött tényezők, az élet­kor vagy a rossz alátámasztás (tilos mell­tartó nélkül járni!). Vagyis a mell alak­változásáért kár a szoptatást okolni.

Mítosz: A szoptatás nem ment az első alkalommal, így máskor sem fog.

A valóság: Épp ellenkezőleg! A kutatá­sok azt mutatják, hogy második alka­lommal (még ha az első eset problémás volt is) valószínűleg több tej termelő­dik és egyszerűbb lesz a szoptatás. Az a régi mondás, hogy „gyakorlat teszi a mes­tert”, különösen igaz a szoptatásra.

Mítosz: A szoptatás kizárja az apát.

A valóság: Az az apa, aki szeretne részt venni szoptatással táplált csecsemőjének gondozásában, rengeteg lehetőséget talál. Ilyen, mondjuk, a fürdetés, a pelenkázás, a büfiztetés, a ringatás, a játék, a lefejt tej­jel vagy kiegészítő tápszerrel etetés cumis-üvegből. Amikor pedig a baba megis­merte a szilárd ételt, ugyanúgy ügyes­kedhet a kiskanállal, mint az anya.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.