Betegségek és megelőzésük

Atopiás dermatitis okai, tünetei gyermekkorban

Okai:

Napjainkban igen gyakori megbetegedésnek számít. Különböző anya­gokkal, főként élelmiszerekkel szembeni allergia az oka. Az atopiás dermatitis kialakulása nagyban függ genetikai tényezőktől, mivel az ún. atopiás családokban – ahol magas allergiarizikóval lehet számol­ni – a bőrmegbetegedés egyéb allergiás reakciókkal, pl. szénanáthával, asthma bronchialével karöltve, halmozott formában lép fel.

Így jelentkeznek a panaszok:

Az atopiás dermatitis krónikus lefolyású és többnyire rohamokban jelentkezik. Nemritkán már csecsemőkorban, úgy a harmadik hónap­ban kezdődik, az ún. tejótvarral: a csecsemő orcái szárazak, vörösek, majd apró hólyagok képződnek rajtuk, a bőr nedvedzik, végül pedig pörkösödni kezd. Az elváltozás jelentkezhet a homlokon, a fej bőrén, és szétterjedhet az egész testre.

A kor előrehaladtával a nedvedző ek­céma és a hólyagok előfordulása gyakran valamelyest csökken. A bőr összességében véve szárazabb, pikkelyesebb, jobban berepedezik, és néhány helyen vastagon kérgesedni kezd. A gyermekeket különösen az erős, rohamokban fellépő, az éjszaka folyamán elviselhetetlenné váló viszketési inger kínozza. A viszketést vakarással próbálják csil­lapítani, ami gyakran gyulladást vált ki és fertőzést okoz. Ez tovább rontja a bőrképet.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az atopiás dermatitis kezelését csakis szakképzett gyermekorvosra bízzuk. Főként az erős bőrgyulladással járó nagyobb rohamok jelentkezésekor szükséges a gyulladás csillapítására szolgáló gyógyszerek körültekintő kiválasztása. Az atopiás dermatitis modern felfogásban való kezelése egyre inkább átfogó terápiás törekvés, a gyermekorvosok mellett allergológus, továbbá más orvos szakspecialisták, pl. pszichológusok és pszichoterapeuták is részt vesznek benne. A páciens lelki állapota fontos szerepet játszik a betegség lefolyásában, ezért mindenképpen szükséges e téren a szakszerű ellátás.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Ligetszépe olaj: mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazható ez az értékes olaj. Segít a dermatitis, a hiányjelenségek kiegyenlítésében, mivel az atopiás dermatitisben szenvedők szervezete nem képes a tálpálékokban lévő linolsavakat gamma-linolsavvá átalakítani. En­nek hiányában azonban megváltozik a bőr zsírtartalmának összeté­tele, ami zavart kelt a bőr védekező funkciójában.

Külső alkalmazás: a ligetszépeolajat tartalmazó kenőcsök, krémek és testápolók enyhítik az atopiás dermatitises rohamokat. Patikákban és jól felszerelt bioboltokban kaphatók.

Belsőleg való alkalmazás: a gyermek kiszerelésben is kapható ligetszépe-olaj kapszula hosszabb időn át való alkalmazása javítja a bőrképet.

 • Lapacho: a növény legfontosabb alkotóeleme, a lapacho stabilizál­ja az immunrendszert és fékezi a bőr gyulladásait. Dél-Amerikában őshonos, ahol a lapachoteát az atopiás dermatitis és a pikkelysömör jól bevált természetgyógyászati szereként tartják számon. Adjunk gyermekünknek legalább két héten keresztül naponta egy-két csésze lapachoteát, és figyeljük, látható-e valamilyen változás. Ha pozitív hatást észlelünk, folytassuk a kúrát.
 • Mivel az atopiás dermatitis krónikus lefolyású betegség, ezért az a legbiztosabb, ha a klasszikus homeopátiában jártas orvossal kon­zultálunk. A nagy hígítású homeopatikumokkal való konstitúciós kezelés, ami mély hatást gyakorol a lelki és testi állapotra, pozitív változást eredményez.

Enyhébb panaszok esetén hatásosak lehetnek a következő szerek:

 • Többnyire száraz ekcéma, de néhol hólyagok is képződnek: a bőr ég és viszket, néhol olyan a tapintása, mint a pergamenpapír; meleg hatására enyhülnek a panaszok, éjszaka, hideg hatására és vakarás következtében pedig erősödnek: Professional Medical (fehér arzén), naponta háromszor.
 • A bőr száraz és berepedezett, ég, viszket és néha nedvedzik, mézsárga váladékot termel: a vakarás helyén hegek képződnek: Professional Medical (grafit), naponta háromszor.
 • Pikkelyes, érdes, száraz ekcéma: meleg, főként ágymeleg hatásá­ra, fürdést követően, vakarás következtében, gyapjúval érintkezve erősödnek a panaszok: Professional Medical (kén), naponta háromszor.
 • A babának tejótvara van: viszkető ekcéma jelentkezik főként a fej területén, amely nedvedzik, pörkösödik, a haja összeragad tőle; té­len, valamint éjszaka, az ágyban erősödő panaszok: Professional Medical (háromszínű árvácska), naponta háromszor.
 • Kneipp-kúra: a Sebastian Kneipp által elrendelt terápiás kúra je­lentős mértékben javíthat a bőrképen. Lehetőleg pollenmentes kör­nyezetben, tengerparton vagy a hegyekben kell végezni. Feltétlenül szakavatott személy vezesse le a kúrát.
 • Lapacho borogatás: a lapacho nevű gyógynövényt nemcsak tea­ként alkalmazzuk kúraszerűen, hanem külsőleg is.

Így alkalmazzuk: testmeleg lapachoteába belemártunk egy kendőt, amit ezután az irritált bőrfelületre helyezünk. Enyhíti a viszketési ingert és az égő érzést, enyhülést hoz a gyermek számára.

 • Zsurlófürdő: A zsurló mindenféle bőrirritáció ellen jól bevált szer. Így alkalmazzuk: maréknyi zsurlófüvet adjunk 2 liter zubogva forró vízbe, a főzetet hagyjuk 15 percig állni. Ezután szűrjük le és adjuk a meleg fürdővízhez. 15-30 percig fürödhet benne gyermekünk.
 • A hagyományos kínai orvoslás az allergiákat a tüdő, a lép és a gyomor működési zavaraként osztályozza, ezért a bázisterápia a megfelelő meridiánok (energiapálya) pontjainak akupunktúrás ke­zeléséből áll. Kisgyermekeknél, akik félnek a tűtől, akupresszúrát is lehet alkalmazni. A kezelést hivatásos személy alkalmazza, a legjobb, ha felkeresünk egy tapasztalt akupunktőrt.
 • Az ősi indiai tanok szerint a kömény serkenti az anyagcserét, sta­bilizálja az immunrendszert és kivédi a szervezet téves reakcióit, pl. az allergiát. A köményt különféle módon alkalmazhatjuk, pl. fűszer­ként ételekben, pékáruk tetejét megszórva vagy fűszeres tea formájá­ban, akár egyéb gyógynövényekkel és füvekkel kombinálva. Néhány tudományos vizsgálat szerint a katicavirág is stabilizálja az immun­rendszert és kivédi az allergiás reakciókat. A megfelelő készítménye­ket keressük a patikákban.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Csecsemőkorban a szoptatás nyújt hatékony védelmet az allergia ellen. Szoptassák hát az anyák kisbabájukat (főként) az első hat hó­napban, és amennyire csak lehet, felejtsenek el mindennemű csecsemő­tápszert.
 • Teremtsünk békés környezetet gyermekünk számára, óvjuk min­dennemű stresszhelyzettől, ugyanakkor ne pátyolgassuk túlságosan.
 • Utazzunk el gyermekünkkel, amilyen gyakran csak megtehetjük a tengerpartra vagy a hegyekbe. A klímaváltozás gyakran csodákat tesz. Az allergénekben szegény hegyi, illetve tengeri levegőn összeszedik magukat a kis betegek.
 • Kisebb gyermekek esetében speciális overallra lehet szükség, amiben a gyermek nem tudja vakarni az érintett bőrfelületet.
 • A táplálkozási tanácsadás nagy segítséget jelenthet az atopiás dermatitis kezelése során. Alapvetően az allergénekben szegény és lehetőleg cukormentes táplálkozás javasolt. Tálaljunk ötletesen, hogy gyermekünknek kedve legyen a diétához. A zöldség- és gyümölcsszele­teket felszúrhatjuk kis fogpiszkálókra, a salátát is ötletesen díszíthetjük.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.