Babaápolás

A koraszülés veszélyei

Klinikai problémák

Egy kisbaba születése mindig örömteli pillanat a szülők életében, ugyanakkor a jövőtől, az ismeretlentől való szorongással terhes. így koraszülött csecsemő még több aggodalmat okoz az újdonsült szülőknek, akik nincsenek felkészülve arra, hogy elfogadják a váratlan helyzetet.

A koraszülés veszélyei

Koraszülésnek nevezzük, ha a 37. hét előtt jön világra a baba, vagyis a normálisnak tartott 40. hét előtt legalább három héttel. Ez a jelenség elég gyakori, Olaszor­szágban a koraszülések aránya 7%, és ez a tendencia folyamatosan növekszik. A koraszülött szervei nincsenek teljesen kifejlődve, ami megnehezíti az élethez való alkalmazkodást. Ha súlya kevesebb, mint 2,5 kilogramm, a halálozási százalék növekszik.

Mindenképpen ki kell azonban hangsúlyoznunk, hogy a halálozási kockázat a technikai fejlődésnek, továbbá a szülész- és gyermekorvosi jelen­létnek köszönhetően napjainkban jelentősen lecsökkent. A koraszülés következményei nagyban különbözhetnek aszerint, hogy mennyi ideig tartott a terhesség, vagy milyen súllyal született a baba.

A koraszülöttek külsőleg különböznek az idejében született babáktól:

Kisebbek és soványabbak, mert kevés a zsírszövetük, fejük nagy a testükhöz képest, végtagjaik aránytalanul rövidek, bőrük pihés, ami aztán a növekedéssel fokozatosan eltűnik; nagyon vékony a bőrük, ezért átlátszanak a vérerek, így testük pirosas színű. Az idő előtt született babák komoly rendellenességeket mutathatnak az első napokban és hetekben, ezért az újszülött intenzív osztályon tartják őket.

A koraszülött csecsemők osztályozása

 • Az élet első napjaiban és heteiben a jóval a terminus előtt született babák komoly egészségi problémákkal küszködnek. Általá­ban az intenzív újszülött osztályon kezelik őket.
 • Az újszülött baba lassabban -szopik, lassabban rendezi össze a nyelést és a légzést, továbbá gyakran öklendezheti vissza a tejet.
 • Ha egy koraszülött baba életében korán beavatkozunk a fejlődésébe, elkerülhetjük az iskoláskorban felmerülő viselke­dési és tanulási problémákat; de legalábbis időben szembesülhe­tünk velük.
 • Az idő előtt született babának, ha nem is mutat valódi neurológiai problémát, nagyobb eséllyel lehetnek koor­dinációs nehézségei a végtagok finom moz­gásaiban.
 • A kora­szülötteknek nincsenek tel­jesen kifejlődve a szerveik, illetve azok funkciói éretlenek, ezért az esetek nagy részé­ben komoly egész­ségi problémáktól szenvednek.

Szív- és keringési problémák

A magzati keringést az artériás vezeték biztosítja, ami összeköti az aortát a tüdőartériával. A szülés után ez a vezeték záródik, kialakul a csecsemő anyától független saját keringése, erre a vezetékre tovább nem lesz szükség. Előfordulhat azonban, hogy ez nyitva marad, ami az újszülött szívműködését zavarhatja, de nem mindig okoz tüneteket.

A koraszülötteket az intenzív centrumokban ilyen szempontból is figyelik, és ha szükséges, inkubátorban biztosítják a megfelelő hőmérsékletet számukra a légzés, a keringés, a szívritmus folyamatos ellenőr­zése mellett. Jól szopó, nagyobb testsúlyú csecsemőknél, ha a rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, illetve ellenére a nyitott vezeték tüneteket okoz, sebészi beavatkozás szükséges.

Retinopathia koraszülött korban

Néhány héttel a születés után, különösen a sokkal korábban született babáknál, kialakulhat a retina vér­ereinek kóros megnagyobbodása. Ez az anomália az, amit retinopáthiának nevezünk (angol elnevezése: Retinopathy of the Prematurity), amely súlyosabb esetekben a retina leválásához is vezethet. Ezért ezeket az újszülötteket idő­szakonként szemészorvos megvizsgálja, aki megítéli, szükség van-e sebészeti beavatkozásra, vagy elég, ha megvárjuk, amíg ez a rendellenesség spontán módon visszahúzódik.

Gyomor- és bélproblémák

A koraszülöttek gyomra és belei sem fejlődtek ki teljesen, ezért nehézségeik lehetnek a táplálkozásban. A gyomorban pangó étel, hányást illetve a hasfal elernyedését okozhatja. Ezekben az esetekben nagyon türelmesnek kell lenni, és csak fokozatosan szabad növelni a szájon át történő táplálást.

1. Vékony- és vastagbélgyulladás

Nagyon ritkán fordul elő, és súlyo­sabb esetekben a szájon át történő táplálkozás azonnali felfüggesztését igényli – ekkor át kell váltani az intravénás úton való táplálásra. Komoly vizsgálatok elvégzésére van szükség, a bél perforálása esetén pedig sebészeti beavatkozásra.

2. Az étel visszaáramlása a nyelőcsőbe

Sok újszülött szenved ettől a problémától, különösen a koraszülöttek. A nem megfelelő izommozgás miatt az étel a gyomorból visszakerül a nyelőcsőbe. Különféle gyógyszerek segítenek abban, hogy a gyomor jobban kiürüljön, és a savas kémhatást is semlegesítse.

3. Anyagcsere-problémák

A koraszülötteknél azok a szervek, amelyek a vércukor szintjét ellenőrzés alatt tartják, gyakran éretlenek. Ennek következtében túlságosan nagy koncentrációt érhet el a cukor (hiperglikémia), vagy még gyakrabban túlságosan alacsony koncentrációjú lesz (hipoglikémia). A fejletlenség másik következménye az lehet, hogy a vér magnézium- és kalciumszintje túlságosan alacsony. Ezeket az egyensúly-eltolódásokat megfelelő táplálkozással vagy intravénásán lehet korrigálni. A hiperglikémia esetén inzulin adásával, amely hormon a vércukor­szint szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Vérszegénység (anaemia)

Ebben az állapotban különböző okok miatt hemoglobinhiány lép fel, vagyis a vér vörösvértesteiben lévő, az oxigént és a szénsavat szállító protein hiánya. A koraszülöttek gyakran vérszegények, egyrészt azért, mert a hemoglobintermelő képességük alacsony, másrészt azért, mert a vörösvértesteik átlagéletkora kisebb.

Sárgaság

A bilirubin jelenléte miatt kialakult sárga elszíneződés a bőrön. Ez az anyag a vörösvértestek széteséséből keletkezik, amelyet normális esetben a máj lebont. A szervek fejletlensége lassítja ezt a bilirubin lebontó folyamatot, ami emiatt felgyülemlik a vérben, s minthogy mérgező hatású, néhány esetben fényterápiát kell alkalmazni. Ez a kezelés úgy történik, hogy a testet UV-fény alá teszik, aminek hatására a bilirubin lebomlik (ún. kékfény­terápia).

Immunproblémák

Az immunrendszer fejletlensége miatt a koraszülött kevéssé tud ellenállni a fertőzéseknek, amelyekre sajnos különösen fogékony. Azon kívül, hogy amennyire csak lehetséges, megpróbáljuk elkerülni a fertőzést – amit akár az anyától kaphat, akár az intenzív osztályon eltöltött idő alatt -, a betegségeket rögtön gyógyítani kezdjük.

Neurológiai problémák

A koraszülött csecsemők esetében az agyi szövetek nagyon sérülékenyek, ezért szabályos időközönként agyi ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy minél korábban kiszűrjék az esetleges eltéréseket. Az agyvérzés kockázata a nagyon korán született csecsemőknél igen magas, a leggyakoribb formája ennek a kamrai agyvérzés, amikor a vér összegyűlik az agykamra belsejében. A vérzés fokozatosan felszívódhat, de ha ez nem történik meg, akkor sebészeti beavatkozás szükséges.

Légzési problémák

Minél inkább koraszülött a baba, annál komolyabb légzési problémái lehetnek.

1. Apnoé

 A légzőközpont éretlensége apnoéhoz vezethet, ami azt jelenti, hogy a légzésben szünetek, kihagyások történnek, amelyek akár 20 másodpercnél is hosszabb ideig tarthatnak. Ennek következménye a kékes elszíneződés, az elsápadás és az izomtónus elernyedése (hipotónia). A probléma javul, illetve megszűnik a baba növekedésével, addig is, ha szükséges, mesterséges lélegeztetést alkalmaznak (CPAP Continous Positive Airways Pressure) egy orrmaszk segítségével.

2. A hörgő és a tüdő helytelen fejlődése

Azoknál az újszülötteknél jelentkezik, akiknek olyan súlyos légzési nehézségeik voltak, hogy hosszú időn keresztül lélegeztették őket. Például akiknek még a terhesség terminusán túl is szükségük van plusz oxigénre, mert még mindig problémát okoz a légzés (dispnoe). Ezeknek a piciknek gyakran gyógyszerekre és oxigénre van szük­ségük, amiket folyamatosan csökkentenék, ahogy a baba növekszik.

3. Légzési stressz

Ez egy súlyosabb probléma. Azon kívül, hogy a légzések szaporábbá válnak, nehézségek adódnak magával a légzéssel is. Mindez azért következik be, mert hiányzik a tüdőből a felületaktív anyag. Ez az anyag, felelős azért, hogy a tüdőhólyagocskák nyitva maradjanak, vagyis azok az üregek, ahol a gázcsere végbemegy a levegő és a vér között. Ez a betegség, más néven az áttetsző hártyák megbetegedése, oxigén és felületaktív anyag adásával gyógyítható. A koraszülöttek minden szerve fejletlen, ez számos egészségi problémát okoz.

4. Átmeneti szapora lélegzetvétel

A magzati tüdőfolyadék miatt előfordul, hogy a baba szaporábban veszi a levegőt. Ez a kevésbé súlyosnak számító egészségi probléma fokozatosan javul az első órákban, illetve az első napokban, és oxigénadással kezelhető.

Koraszülött inkubátor

A koraszülött csecsemők inkubátorának berendezései

Az inkubátor állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a baba számára.

Ezenkívül található benne:

 • egy oxigéncső, ami lehetővé teszi a belső nyomás növelését (1);
 • egy kis „kapucni”, ami az újszülött feje körül koncentrálja az oxigént (2);
 • egy olyan szerkezet, ami gondoskodik az oxigénnyomásról, amikor az újszülött egyedül lélegzik, de nem képes még a tüdejét kitágítani (3).
Egy intravénás infúziós eszköz lehetővé teszi, hogy az újszülöttnek gyógyszereket és tápanyagokat juttassanak be.

Ehhez hozzákapcsolódik:

 • egy kanul, ami a felszíni vénához van bevezetve (a karba, lábszárba, lábfejbe vagy a fejbőrbe) (4);
 • köldökkatéter, ami a köldökzsinór vénájába van bevezetve (5);
 • központi vénás katéter, ami egy felszíni vénába van bevezetve, de elér egészen a szívig (6).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.