Babaápolás

Szoptatási testhelyzetek

Szoptatás közben az anyának és gyerme­kének módjában áll a legkülönbözőbb pozitúrák kipróbálása. A legfontosabb tudnivaló, hogy van egy „alaphelyzet”, és minden más testtartásnak abból kell kiindulnia: a babának az oldalán, az em­lő felé fordulva kell feküdnie.

Ügyeljünk rá, hogy a kis test teljesen felénk legyen fordítva

Vagyis a két has egymás felé áll­jon úgy, hogy a baba füle, válla és csí­pője egy vonalba essék. A fejecskéje nem billenhet oldalra, hanem írjon le egy vo­nalat a testével. (Képzeljük el, milyen nehéz lógó fejjel inni és nyelni. A babá­nak sem könnyebb.)

Szoptatási szakértők szerint az első néhány hétben két testtartás: a kereszt­tartás és a futball-labda vagy karoló tartás javasolható. Később a bölcső tartásra és az oldalfekvésre is sor kerülhet.

Tehát vegyük fel a starthelyzetet, és jöhet a próba:

  • Kereszttartás: vegyük a baba fejét az ellentétes kezünkbe aszerint, melyik mellből fog szopni (ha tehát jobb mell­ből, akkor a bal kézbe, és megfordítva). A csuklónkat helyezzük a lapockái közé, a hüvelykujjunkat az egyik füle mögé, a többi ujjunkat pedig a másik füle mö­gé. A jobb mellünket vegyük jobb kézbe úgy, hogy a hüvelykujj a bimbó és a bim­bóudvar fölött arra a pontra essen, ahol a baba orrocskája hozzá fog érni. A muta­tóujjnak arra a pontra kell esnie, ahová a baba álla kerül. Finoman csípjük össze a mellet, hogy felvegye a baba szájába il­lő formát. Ezzel meg is történtek az elő­készületek, hogy a baba be tudja kapni a mellbimbót.
  • Futball-labda vagy karoló tartás: ez a testhelyzet főleg olyanoknál előnyös, akik császárral szültek, és nem szeretnék a ba­bát a hasukra tenni; akiknek nagy a mel­lük és pici a babájuk; illetve akik ikreket táplálnak. Nem kell hozzá előzetes tapasz­talat, és különösebb szabályok sincsenek. Egyszerűen vegyük a babát a karunkba, mint egy labdát, és tartsuk az oldalunk­hoz úgy, hogy félig ülő helyzetben fe­lénk forduljon (azzal a mellel ellentétes karban, amelyből szopni fog, tehát a jobb mellhez a bal karban kell tartani). Párnák segítségével emeljük a babát a mellbim­bó magasságába. Jobb kézzel tartsuk a baba fejét, a mellünket vegyük bal kéz­be a kereszttartásnál leírt módon.
  • Bölcsőtartás: ebben a klasszikus szop­tatási testhelyzetben a baba feje az anya könyökhajlatán fekszik, a mama keze a gyerek combját és popsiját tartja. Ha a baba a jobb mellből szopik, a bal alkar­ját húzzuk a hónaljunk alá és a törzsünk köré, hogy ne legyen útban. A mellet – a kereszttartásnál ismertetett módon – vegyük bal kézbe.
  • Oldalt fekvő helyzet: ez a testhelyzet éjszakai szoptatásnál hasznos, vagy akkor ha pihennünk kell (illetve kellene – egy­szóval mindig). Fejünk alatt párnával for­duljunk az oldalunkra. A babát hassal felénk fektessük az oldalára úgy, hogy szája a mellbimbóhoz essen. A mellet ugyanúgy kell tartani, mint a többi testhelyzetben. A baba mögé is tehetünk egy párnát, hogy jobban megtartsa.A választott testhelyzettől függetlenül fontos, hogy ne a mellet közelítsük a ba­bához, hanem a babát húzzuk a mellhez. A csecsemők sokszor azért nem tudják bekapni a bimbót, mert anyjuk föléjük tornyosul, és úgy próbálja a szájukba tömni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.