Babaápolás

Szülés előtt – segítség más forrásból

„A jövedelmem kiesése miatt nem engedhetünk meg magunknak dajkát. Mivel lehet, hogy császármetszéssel fogok szülni – a magza­tom farfekvéses pozícióban van – nem tudom, miként leszek meg segítség nélkül.”

Csak azért, mert nem engedhetünk meg magunknak – vagy nem akarunk felven­ni – dajkát, még nem kell egyedül vé­geznünk az összes feladatot.

A legtöbb nőnek azért akad másféle segítsége is – nézzük a lehetőségeket:

Az új apa

Ha a párunk be tudja osztani a munkaidejét, hogy velünk legyen az első néhány hétben (vagy kihasználja a munkajogi törvény változását, amely ma már az apáknak is lehetővé teszi, hogy a gyermek életének első két hónapjában öt nap fizetett szabadságot kivegyenek), valószínűleg ő lesz a legjobb támasz. Együtt, minden külső segítség vagy be­avatkozás nélkül többet tanulunk a gye­rekünkről és a csecsemőgondozásról, mint bármilyen más módon. Ebbe a munká­ba minden előzetes tapasztalat nélkül is gyorsan bele fogunk jönni.

Ha lehet, a baba születése előtt menjünk el együtt egy gyermekgondozási tanfolyamra a he­lyi kórházban vagy csecsemőotthonban (vannak tanfolyamok csak apák számára is), olvassunk el közösen egy-két csecsemő­gondozási könyvet, hogy az alapokkal tisztában legyünk. És persze forduljunk ta­nácsért családtagokhoz, barátokhoz, a gye­rekorvoshoz, a kórház szülészeihez, a La Leche Liga Magyarországhoz vagy más forrásokhoz további informá­cióért és a hiányosságok pótlásáért. A part­ner készüljön fel, hogy a szülés utáni első hat hétben, amikor mi még lábadozunk, a házimunka nagyobb része rá fog hárul­ni, függetlenül attól, hogy gyerek milyen úton jött a világra.

A nagymama

A második legjobb meg­oldás anyánk vagy anyósunk – persze csak ha jó viszonyban vagyunk vele, és nem bánnánk, ha az első hetekben ve­lünk lakna vagy naponta eljönne. (De nem árt, ha a nagyi csupán „segít”, és nem „irányít” – ezt a keskeny mezsgyét sok nagyszülő egyszerűen nem képes nem átlépni.)

A nagymamák (és sok nagy­papa) legalább százféleképp hasznossá tehetők: ringatják a síró babát, finom vacsorát főznek, kimossák és összehaj­togatják a ruhát, bevásárolnak, és min­den elképzelhető mást is megcsinálnak. Ez a megoldás különösen akkor válik be, ha jó szívvel tudjuk fogadni a jó szán­dékú beavatkozást. Természetesen ha a kérdéses nagyszülőnek amúgy is zsúfolt az élete, és nem akar leragadni a pelenkázó asztalnál, akkor ez a lehetőség nem áll fenn.

A mélyhűtő

Lehet, hogy holtfáradtak vagyunk, de a csecsemőt mégsem tehet­jük jégre. Elővehetjük viszont azokat a kész ételeket a mélyhűtőből, amelyeket a terhesség utolsó néhány hetében ké­szítettünk, amikor – különösen ha már nem jártunk munkába – úgyis túl sok szabad időnk volt. Néhány tápláló ra­gu, felmelegíthető sült csirke vagy előké­szített tésztaszósz megkönnyíti a család táplálkozását, mi pedig több figyelmet for­díthatunk az újszülött etetésére (ami egy darabig egész munkaidős állás lesz). Hal­mozzunk fel fagyasztott zöldségeket, ezek gyorsan elkészülnek és igen táplálóak.

Házhoz szállítás

Akkor sem kell a tűz­hely mellett rostokolni a szülés utáni na­gyon elfoglalt napokban, ha nincs időnk, módunk, energiánk vagy kedvünk az elő­zetes főzéshez. Szinte minden környéken található házhoz szállítást vállaló étterem, ahol nyugodtan lehet rendelni (gyors felmelegítés után) azonnal fogyasztható marha- és sertéshúst, csirkét, halat, kö­retet – és egyre gyakrabban friss salátát, aminek élvezetéhez csak villa és étvágy kell. Vegyünk fel egy (több) kipróbált házhoz szállító éttermet a gyorstárcsázó számaink közé, és ne feledkezzünk meg valamelyik közeli salátabárról sem.

Papírtányér (a kevesebb mosogatásért)

Vacsora után mindig ma­rad mosogatnivaló (és ebből a szempont­ból mindegy, hogy mi magunk főztük-e vagy házhoz szállították az ételt). Csak akkor nem, ha papírtányért, műanyag evőeszközt, eldobható poharat haszná­lunk. Az ilyesmi jól jön a csecsemőt lá­togató barátok kínálásához is. (Az ilyen látogatásokat azonban érdemes a lehető legszigorúbban megrostálni, ha túl akarjuk élni a szülés utáni időszakot.)

Takarítási segítség

Ha van feladat, amit az új szülők szívesen varrnak más nyakába, az a takarítás. Adjuk át a mun­kát valakinek: egy takarítóvállalatnak, egy takarítónőnek, egy kipróbált vagy egy teljesen új személynek, aki felpor­szívóz és portalanít, felmossa a padlót és kisikálja a fürdőkádat.

Az így megma­radt időben több energiát fordíthatunk a csecsemőnkre, esetleges nagyobb gye­rekeinkre, magunkra és egymásra. Ez a megoldás akkor jön igazán jól, ha az új­szülött gondozását magunk szeretnénk végezni, de azért mégsem akarjuk felál­dozni az egészségünket, az ép eszünket vagy otthonunk tisztaságát.

Segítséggel is – de különösen segít­ség nélkül – számolni kell azzal, hogy ezekben a korai hetekben óhatatlanul lesznek olyan dolgok az otthonunkban, amelyek nincsenek rendben. Amíg azon­ban ez nem érinti a baba gondozását és a mama pihenését, addig nem kell ag­gódni – az ilyen apróságokhoz hozzá le­het szokni. És bár a rend előbb-utóbb helyreáll majd, attól, hogy gyerek van a házban, mindig marad néhány elvarrat­lan szál, mondjuk, a mosogatóban mo­satlan edény tornyosul, a dohányzóasz­tal alatt porcicák kergetőznek, a mosott ruha több adagban vár hajtogatásra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.