Hátfájás

Kihez forduljunk? A hát specialistái

A gyógyuláshoz vezető legrövidebb út a helyes diag­nózis felállításával kezdődik. Első lépésként keressen fel egy olyan szakembert, aki pontosan meg tudja állapítani, mi okozza a fájdalmát. Ennek ismeretében azután közösen eldönthetik, melyik lesz az ön számára a legmegfelelőbb kezelés. A többséghez hasonlóan valószínűleg először ön is megpróbálja majd egyedül megoldani a problémát – ilyen az emberi természet. Pontos kórmeghatározás híján csak a sötétben tapoga­tózik, miközben a fájdalma továbbra sem szűnik meg, viszont rengeteg értékes időt veszít.

Figyelem! Amennyiben panaszával nem fordul időben orvoshoz, akár egy újabb sérülést is elszenvedhet, ami további egészségügyi problémák lavináját indíthatja el. Fogadja meg a jó tanácsot, forduljon szakemberhez – mégpedig a fellelhető legjobbhoz.

Az alábbi esetekben ezt egyetlen percig se halogassa:

 • erős fájdalmat érez, amely másnapra sem enyhül,
 • a fájdalom akadályozza a mozgásban,
 • a fájdalom lázzal és hidegrázással jár,
 • a fájó terület forró, duzzadt vagy kivörösödött,
 • a derékfájás kisugárzik a farba és a lábba is – különösen, ha a térd alatt is jelentkezik,
 • a fájdalom valamely sérülés – esés vagy egyéb baleset -következménye,
 • az egyik, vagy akár mindkét láb is zsibbadt, illetve erőtlen,
 • a fájdalom miatt megromlott az életminősége, vagy nem tud pihenni, aludni,
 • hirtelen székelési és vizeletinkontinencia lép fel,
 • több gyógymódot is kipróbált, de eredménytelenül,
 • átesett gyors súly vesztéssel járó daganatos betegségen.

Akiket először felkereshet

A hátfájás gyógyítása nem történhet próba szerencse alapon. Valószínűleg erős késztetést érez, hogy elrohanjon valamelyik specialista rendelésére, akiről azt hallotta, hogy meg tudja szüntetni a fájdalmat. Sokkal jobban jár azonban, ha először megpróbálja kideríteni, mi idézte elő a bajt.

Ne feledje, hogy a hátfájásnak rengeteg, sokszor meglepő és rejtett oka lehet, ezért olyan orvost keressen, aki átfogó vizsgálatokat végez vagy rendel el. Azt javasoljuk, hogy panaszával először a háziorvosához forduljon.

Háziorvosok

A háziorvos valószínűleg más, különböző szakterületekre specializálódott orvosokhoz fogja önt irányítani, ennek ellenére fontos, hogy az ön későbbi kezelésének adatai, dokumentumai eljussanak hozzá, és megőrizze őket. Hogy ez miért fontos? Az egészségügy bonyolult rendszer. Lehet, hogy egyszerre több orvossal is konzultál majd, és az a szakember, aki önnel csak ritkán találkozik, nem biztos, hogy tudomást szerez a többiek munkájáról, az addig elvégzett kezelésekről. A különböző gyógyszerek pedig kölcsönhatásba léphetnek egymással. Ezért nem árt, ha van egy személy, akinél minden információ összefut, és aki átlátja az egész problémát.

Hátmasszőrök

A hátmasszőrök képzésük során többek között anatómiát, élettant, patológiát, biokémiát és neurológiát is tanulnak a manuális diagnosztika és terápia mellett. A kéz, a tapintás érzékenységének fejlesztésére nagy hangsúlyt fektetnek. A hivatalos keretek között oszteopátiát tanult specialisták az orvostársadalom elismert tagjai; a legtöbbjük más, releváns szakképesítéssel is rendelkezik.

A megfelelő kezelés kiválasztása

Amikor hátpanaszaival felkeresi háziorvosát, ő az aláb­bi szempontokat mérlegelve értékeli a helyzetet, és dönt arról, mi a további teendő.

Szükség van-e sürgős beavatkozásra? Ha ön súlyos sérülést szenvedett, a közelmúltban bakteriális fertőzésen esett át, vagy kórtörténetében rákos megbetegedés szerepel, az orvos diagnosztikai vizsgálatokat rendel el, vagy beutalót ad szakorvoshoz. Az alábbi tünetek esetén szintén szakrendelésre küldi önt:

 • fókuszos (egyetlen területre korlátozódó) gerincfájdalom,
 • láz,
 • nagyon erős fájdalom,
 • zsibbadás vagy bénulás,
 • vizelettárolási, -tartási és -ürítési elégtelenség.
„Tipikus” a hátfájása? Az orvos nem feltétlenül küldi önt diagnosztikai vizsgálatokra bizonyos állapotoknál: például isiász (a farba és a lábba kisugárzó fájdalom) vagy lumbágó esetén.

Segíthetnek-e az alternatív gyógymódok? A súlyos neu­rológiai és ortopédiai betegségek kizárása után az orvos javasol­hatja, hogy keressen fel akupunktúrás rendelést vagy masszőrt. (Az MTA nemrég nyilvánította hivatalos gyakorlattá a hagyomá­nyos kínai orvoslást. A társadalombiztosítás egyelőre csak az aku­punktúrát fizeti ki akkor, ha terápiás módszerként alkalmazzák.)

Sebészek

A gerinc csontok, velő, lágy és kötőszövetek, valamint ide­gek bonyolult rendszere, amelynek ismerete elengedhetetlen a kezeléshez. Forduljon a hátsérülések gyógyítására szako­sodott orvoshoz, idegsebészhez vagy ortopéd sebészhez. A gerincsebészet fejlődésével a két szakterület is válto­zott: ma már vannak olyan idegsebészek, akik a csonthoz is értenek, és vannak ortopéd orvosok, akik a gerincvelőt és az idegeket is operálják. Olyan sebészt válasszon, aki mind­két szakterületen jártas.

Idegsebészek

Az idegsebészek nemcsak „agysebészek”, hanem a legtöb­ben a gerinc – és ezzel együtt a csontműködés – szakértői. Képzésükben szerepel az agy és a gerinc, valamint a műkö­désüket támogató és kiegészítő ideg- és vérrendszer beteg­ségeinek, sérüléseinek, rendellenességeinek ismerete.

Ortopéd sebészek

Ha a háziorvos ortopéd sebészhez irányítja, csigolyák okozta problémát sejt. Az ortopéd orvosok részletesen tanulják a csontvázrendszer rendellenességeinek, sérülései­nek és betegségeinek diagnosztizálását és gyógymódjait.

Egyéb szakorvosok, specialisták

A sebésznél a szakavatott diagnosztizálás után nagy való­színűséggel műtétre számíthatunk. Olyan specialisták is vannak azonban, akik a probléma okának felderítését követően nem sebészi megoldásokat keresnek.

Kiropraktorok

A kiropraktorok szakképesítése magában foglalja a csont­váz, és elsősorban a gerinc diszfunkcióinak diagnosztizálá­sát. A gyógyítást a kezükkel végzik; gyógyszereket nem alkalmaznak, műtéteket sem végeznek. Étrend-kiegészítőket javasolhatnak ugyan, de orvosságokat nem írhatnak fel.

A kiropraktika fő elve, hogy ha a gerinc csigolyái elmozdulnak, és ebben a rendellenes helyzetben rögzülnek, irritálják a kilépő idegeket. A kiropraktor kitapintja az elmozdult csigolyát, és a helyére teszi. Ha csontbetegségben, csontrákban, isiászban, ízületi gyulladásban, csontritkulásban szenved, illetve törése van, esetleg terhes, kérje ki a háziorvosa véleményét is, mielőtt felkeresne egy kiropraktort.

Ideggyógyászok

Az ideggyógyászok foglalkoznak az agy, a gerinc, a gerinc­velő, az izmok, az idegek, valamint a velük kapcsolatban álló rendszerek és funkciók rendellenességeinek, sérülései­nek és betegségeinek meghatározásával és kezelésével. Nem végeznek műtéteket. A neurológusok kiváló diagnoszták, hiszen széles körű klinikai tapasztalattal és tudással rendelkeznek, és a legtöbb intézményben modern felszerelések segítik a munkájukat. Egy részük más szakorvosokkal együttműködve dolgozik, de vannak, akik maguk foglalkoznak a krónikus rendelle­nességekkel küzdő betegekkel.

Reumatológusok

Ha a hátfájását betegség váltotta ki, elképzelhető, hogy reumatológust kell felkeresnie. Az ő szakterülete ugyanis a csontok, a kötőszövet és az izmok krónikus betegségeinek – így az ízületi gyulladás, a csontritkulás vagy a kötőszövet gyulladás – diagnosztizálása és kezelése.

Aneszteziológusok

Az aneszteziológus munkája sem merül ki a betegek altatá­sában és műtét utáni felébresztésében. A fájdalom kezelésé­ben szintén járatosak. Az úgynevezett fájdalomambulanciá­kon és terápiás központokban általában aneszteziológusok is foglalkoznak hátfájdalmak megszüntetésével.

A rehabilitáció

A diagnózis ismeretében az orvos gyógytornával és fizioterápiával egészítheti ki a kezelést. A többek között a hát és a nyak sérüléseivel, húzódásokkal, törésekkel, ízületi gyul­ladásokkal foglalkozó fizioterapeuta vagy gyógytornász se­gíthet megállítani vagy lelassítani a betegség súlyosbodását.

A fizioterapeuták a mozgásfunkciók helyreállításával foglalkoznak. Az atléták szívesen fordulnak fizioterapeutákhoz, mivel ők egyedülálló biomechanikai tudással rendel­keznek. Képesek felderíteni, hogy a test mely pontjának kiegyensúlyozatlan a működése, vagy mely mozgáshiba okozza a hátfájást. A fizioterapeuta-képzés (külföldön „mozgásszervi gyógyászat és rehabilitáció” néven ismert) felöleli az izmok, a csontok, a kötőszövet és az idegek be­tegségeinek diagnosztizálását és kezelését.

Munkaterapeuták

A sérülés vagy betegség miatt önellátó képességükben korlátozott betegeket munkaterapeuták segítik. Ők gyógyító­intézményekben és házi betegápolás keretében is működ­nek. Megvizsgálják a beteget mozgás és alvás közben, megfigyelik, hogyan bánik a különböző tárgyakkal, eszközökkel, azután megtanítják neki (és elmagyarázzák a környezetének is), min kell változtatnia ahhoz, hogy jobban boldoguljon a mindennapokban.

Alternatív gyógymódok

Röviden: noha nem mindegyik használ, nem szabad őket lesöpörni az asztalról, és kijelenteni, hogy csalásra épülnek. Az emberek körülbelül harmada vesz igénybe valamilyen alternatív kezelést évente legalább egyszer, és ez a szám a felmérések szerint egyre nő. Ma már az orvosok is nyitottabban gondolkodnak e gyógymódok hatékonyságáról.

Mindezek ellenére, mégis azt tanácsoljuk, hogy legyen körültekintő, és akkor is beszéljen orvosával, illetve akkor is járjon rendszeres ellenőrzésre, ha alternatív terápián vesz részt.

Ha nem teszi, fennáll a veszélye annak, hogy csak az idejét vesztegeti, miközben az állapota egyre romlik. Ha valamilyen alternatív gyógymód felkelti az érdeklődését, nézzen utána alaposan, hogy mennyire biztonságos, milyen kockázatokkal, mellékhatásokkal jár, milyen eredményre számíthat, és meddig tart a kezelés. Ne nyugodjon addig, amíg minden kérdésére választ nem kap.

Akupunktúra

Az életerő (csi) csatornákon keresztül áramlik a testünkben. Amikor a csi szabadon és kiegyensúlyozottan tud haladni, teljesen – mentálisan, testileg, lelkileg és szellemileg egészségesek vagyunk. A betegségeket következésképpen az energia folyamának zavara váltja ki.

Az akupunktúra célja a csatornák vizsgálatával kideríteni, hol ütközik akadályba az életenergia, majd helyreállítani annak zavartalan áramlását. Ehhez meghatározott pontokon tűket szúrnak a testbe (vagy az akupresszúránál kézzel ingerlik e pontokat). A kezelő személy esetleg megmelegíti a tűket, vagy alacsony feszültségű áramot vezet beléjük.

Kizárólag elismert és szakképesítéssel rendelkező specia­listára bízza rá magát!

A barátok ajánlása és a hirdetések helyett valamelyik hivatalos intézmény tanácsára hagyat­kozzon. Ha hozzá nem értő személyhez fordul, nemcsak azzal kell számolnia, hogy a várt javulás elmarad, de az illető még kárt is okozhat. Kérdezze meg az első konzultáción, hol és mennyi idő alatt szerezte a terapeuta a képesítését, és milyen szakmai tapasztalatokkal rendel­kezik.

Alkalmazott kineziológia

Amikor testünk – és hátunk – izmai nem működnek harmo­nikusan, legyengülnek, és emiatt bizonyos szervek és miri­gyek sem tudják megfelelően ellátni a funkciójukat. Ezeket a folyamatokat a rossz testtartás, az allergia, a stressz vagy egy sérülés indíthatja be. A diagnózis felállításához a terapeuta nyomást gyakorol az izmokra, a beteg pedig megpró­bál ellenállni. Ha sikerül, az arról tanúskodik, hogy az adott izom erős, és a hozzá kapcsolódó szervek és mirigyek egészségesek. Ha nem, az izom gyenge, és a kapcsolódó szervek és mirigyek valószínűleg rendellenesen működnek.

Az allergia és az ételérzékenység különböző fajtáit hason­ló módon diagnosztizálják. A kineziológus a feltételezett allergénből ad a betegnek, és elvégzi az izomtesztet. A gyenge izomreakció arra utal, hogy a páciens érzékeny a kérdéses anyagra. A terapeuta a diagnózis felállítása után a gyenge izom reflexpontjait akupresszúrával, valamint a kiropraktikából ismert „igazítással” vagy „manipulációval” kezeli. Nemritkán étrendi változtatásokat is javasol. Egy valamirevaló kineziológusnak legalább két évig kell tanulmányokat folytatnia, és 200 óra gyakorlattal kell rendelkeznie. A terápiás központokban információt kérhet a megbízható specialistákról.

Ájurvédikus gyógyászat

Az ájurvédikus gyógyászat Indiában több mint 5000 éve a betegellátás sarkköve. Ahelyett hogy egyetlen tünet – amilyen a hátfájás – megszüntetésére törekedne, az emberi testet, lelket és szellemet egységként kezeli. A gyógynövény-terápia, az étrendi és életmódbeli tanács­adás, a masszázs, a jóga, a meditáció, az aroma- és színterá­pia, a tisztítókúra mind az ájurvédikus orvoslás módszere.

A diagnosztizálás és a kezelés kimerítő, átfogó jellege miatt az ájurvédikus gyógyászatot sokszor speciális kezelőköz­pontokban gyakorolják, ahol a betegek akár több napot is eltölthetnek. A nyugati országokban e gyógymódnak csupán kevés követője működik. Csak hivatalos oklevéllel rendelkező specialistáknál keressen gyógyulást; óvakodjon a sarlatánoktól. Az illetékes hivatalos intézménytől kérheti el a képzett terapeuták listáját.

Hagyományos kínai orvoslás

A csi, vagyis az életerő helyreállítását célzó kínai orvoslás­nak az akupunktúra, a masszázs, a csikung és a gyógy­növények használata mind-mind része. A hát fájdalmát vagy diszfunkcióját azáltal szünteti meg, hogy az egész test harmóniájának helyreállítását tűzi ki célul.

Ha szeretné kipróbálni a hagyományos kínai orvoslást, változatos speciális gyógymódok közül kell választania: akupunktúra, akupresszúra, gyógynövény-terápia, csikung, siacumasszázs, tajcsi. Az illetékes intézményekben további felvilágosítást kérhet ezekről a terápiákról.

Homeopátia

A homeopátia legfőbb alapelve az úgynevezett hasonlósági törvény, amelynek értelmében „a hasonlók hasonlóktól gyógyulnak”. A beteg azt az anyagot (növényi, állati erede­tű anyagot vagy ásványt) kapja hígításban, amely a termé­szetben előforduló koncentrációban az egészséges ember­ben kiváltja az ő panaszaihoz hasonló tüneteket – nála azon­ban elindítja a gyógyulás folyamatát. A gyógymód másik fő tézise az, hogy minél kisebb a gondosan megválasztott anyag mennyisége, annál hatásosabb a szer. A bizonyítottan hatóanyagmentes homeopátiás szerek recept nélkül kapha­tók a patikákban.

Jegyezzük meg! A homeopata orvosi és természetgyógyász képzettséggel rendelkező szakember is lehet, de mivel a gyógyszerek és a tanfolyamok könnyen hozzáférhetők a laikusok számára, legyünk óvatosak, mert sok lelkes amatőr praktizál.

Masszázs

A masszázs kimondottan jót tesz a fáradt, sajgó hátnak. Közel százötven olyan technika ismert, amely a merev, csomós izmok ellazításával, a fájdalom enyhítésével, a fe­szültség oldásával, relaxációval, a mozgásterjedelem helyre­állításával, az energiaszint növelésével és a keringés serken­tésével járul hozzá az egészség és a közérzet javításához. Kérdezze meg háziorvosát, tud-e ajánlani masszőrt, vagy forduljon valamelyik egészségügyi intézményhez.

Természetgyógyászat

A természetgyógyászat azon a nézeten alapul, hogy szerve­zetünknek megvan a képessége a gyógyulásra. Ezért amikor csak lehetséges, az orvosi beavatkozásnak összhangban kellene lennie testünk természetes adottságaival, és ezeket kellene erősítenie. Ez a módszer tehát nem elégszik meg a hátfájás tüneti kezelésével: az okokat igyekszik kideríteni. Ha ugyanis megszűnik az ok, megszűnik a probléma is.

A kezelés magában foglalhatja a szükséges táplálkozás-és életmódbeli változtatásokat, az étrend-kiegészítők, homeopátiás gyógyszerek alkalmazását, a hidro- vagy a gyógynövény-terápiát is. A specialisták egy része meghatározott gyógymódot követ, mások kombinálják a különböző kúrákat. A természetgyógyászokat tömörítő szervezeteknél bővebb felvilágosítást kérhet.

Csikung

A csikung ősi kínai gyógymódokat jelölő gyűjtőfogalom. Meditáció, vizualizáció és speciális gyakorlatok segítségé­vel az energia harmonikus áramlásának, és ezáltal az egész­ségnek a helyreállítására törekszik. Nyugaton a legelterjed­tebb formája a tajcsi, az a kimerevített felvételnek tűnő, lassú mozdulatsor, amely javítja az egyensúlyt és az erőn­létet, megszünteti a esi útjában álló gátakat, és serkenti az energia áramlását az egész testben.

Jegyezzük meg! A csikung képviselői sokkal inkább tanítók, mint gyógyí­tók. További információért forduljon egy erre szakosodott intézményhez.

Reiki

A feltételezések szerint a reiki bölcsője Tibet, de titkos „tudományát” japán mesterek őrizték meg, akik nemze­dékről nemzedékre hagyományozták. Nyugatra csak a 20. században jutott el.

A reiki a betegséget az életerő áramlásának akadályba ütközésével magyarázza. A terapeuta a kezét a problémás pont fölé helyezi, és az isteni energiát és életerőt passzív csatornaként közvetíti a beteg felé. Ennek köszönhetően a páciens szervezetében az életerő legyőzi a negatív energiákat, és megszűnnek az energiaáramlásbeli zavarok. A terapeuta kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az, hogy az illető reikimestertől sajátította-e el a gyógymódot. Kérjen tanácsot valamelyik erre szakoso­dott, speciális intézményben.

Jóga

A jóga az ősi indiai vallásfilozófiára épülő mozgáskultúra. Számos változata ismert, de mindegyikben közös az alábbi három elem: a légzés, a mozgás és a meditáció. A légzés növeli a szervezet oxigénellátását, ami éberré tesz, és segít az összpontosításban. A gyakorlatok gyorsítják a szívverést, ami az oxigénszint emelkedésével együtt hozzájárul az anyagcsere-salakanyagok kiürüléséhez, így végső soron magához a gyógyuláshoz is. A meditáció lecsendesíti az értelmet, és megszabadít a feszültségtől. A jógaoktatók működése nincs engedélyhez kötve, és államilag sincs szabályozva. Mindenképpen alaposan tájékozódjon, mielőtt döntene.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.