Babaápolás

Az újszülött ellátása és fürdetése

A fürdetés

Az első hónapokban nagyon fontos szerepe van a tisztálkodásnak. A rend­szeres, mindig ugyanabban az időpontban történő fürdetés szertartássá válik, ezáltal biztonságot nyújt a kicsinek, amellett, hogy ellazítja és megnyugtatja. Az első néhány napban a köldökcsonkot hagyjuk szárazon. Ezzel elkerülhet­jük a fertőzést és a gyulladást. Ehelyett törölgessük le langyos vízbe mártott vattacsomóval, majd fertőtlenítsük le a köldökcsonkot.

A köldökcsonk leesése után…

Az első igazi fürdetés a köldökcsonk leesése után egy héttel következhet. Nincs ideális időpontja, megfelelő lehet az esti étkezés előtt, ilyenkor a család többi tagja is kevésbé elfoglalt, és részt vehet benne az is, aki napközben munká­ban volt. Az újszülött fürdetése 2-3 percig tartson, hiszen nagyon érzékeny a hidegre. A nagyobbacskák már jobban értékelik a kontaktust a vízzel, de őket se fürdessük 10-15 percnél tovább.

A fürdővíz ideális hőmérséklete 37 °C, amit speciális hőmérővel ellenőrizünk, a fürdőszobáé pedig 22-24 °C körüli. Használjunk kis műanyag kádat, és stabil felületen helyezzük el. Minden szükséges dolgot készítsünk a kezünk ügyébe, hogy ne kelljen felesleges mozdulatokat tennünk akkor, amikor a babával foglalkozunk. Soha ne hagyjuk egyedül a kádban, még akkor sem, ha már megtanult egyedül ülni!

Mosdatás

A mosdatáshoz használjunk lyukacsos szövetből készült kesztyűt (a szivacs egy idő után kórokozók lakhelye lehet), válasszunk semleges szappant vagy fürdetőolajat, amelyek bőrtápláló hatásúak, valamint a hajas fejbőr tisztításá­ra, ami eleinte koszmós lehet, speciális sampont.

A koszmót a faggyúmirigy termeli a fejbőrön. Ez a probléma teljesen általános a csecsemőknél, az első hetek után jelenik meg, és általában a harmadik hónap végére meggyógyul. A babát fokozatosan engedjük bele a vízbe, a fejét támasszuk az alkarunkra. Egyik kezünkkel tartsuk szilárdan a vállát és a karját, míg a másik kezünkkel óvatosan tisztogassuk.

A fürdetés után jó erősen fogjuk meg a babát, amikor kivesszük a kádból, mert a bőre csúszós. Gyorsan tegyük a pelenkázóra úgy, hogy közben egy puha törülközőbe tekerjük. Finoman masszírozva alaposan, különösen a hajlatok­nál, törölgessük meg. A hintőport csak mértékkel használjuk, mert a bőrön olyan réteget képez, ami gátolja a bőr légzését. Ráadásul ha a baba belélegzi, köhögőrohamot kaphat tőle.

A fej tisztítása

A fejet olajos termékekkel mossuk, mert a baba érzékeny fejbőrét a túlságosan erős készítmények irritálhatják. Néhány hónap után áttérhetünk a pH-semleges samponra, ami nem csípi a szemet, és nem képez nagy habot. Mindennapos használatra szánt termékekkel gyakran moshatjuk a baba haját, de elegendő hetente kétszer. Mosás, szárítás után lágy hajkefével fésüljük át a fejét, ezzel eltávolíthatjuk a megmaradó koszmót is.

A fül tisztítása

Langyos vízzel átitatott kis vattapamaccsal tisztíthatjuk, de csak a fül külső részét. Nem szabad a fülcsatornába benyúlni, nehogy megsértsük a dobhártyát. Ha sok fülzsírmaradvány gyülemlett föl, akkor a kereskedelemben kapható öblítőszereket használhatjuk.

Köldökzsinór

A köldökzsinór két artériából és egy vénából álló szalag, beágyazva egy zselatinos anyagba (Wharton zselé). Bőr veszi körül, amely az anyaméhben történő fejlődés során a táplálék és az oxigén átjutását biztosítja a méhlepény és a magzat között. Visszafelé pedig a magzattól a méhlepénybe szállítja az anyagcsere végtermékét és a szénsavat.

Születéskor a köldökzsinórt rögtön elvágják. A babán rajta maradó, kb. 3-5 centiméter hosszú szakasz a köldökcsonk. Ezt egy műanyag steril csipesszel elzárják, a tövénél pedig egy selyemszállal elkötik, miután az egészet gondosan etilalkohollal fertőtlenítették. Végül egy steril száraz tapasszal rögzítik (a).

Köldökcsonk leesése

A köldökcsonk egy mumifikációs folyamat­nak köszönhetően fokozatosan elszárad (b), fekete és kemény lesz (c), végül spontán leválik. Ez kb. 7-14 nappal a születés után történik, de akár egy hónapig vagy tovább is eltarthat. Miután a köldökcsonk leesett, maradandó sebhelyet hagy (d). Ez a köldök, ami 2-8 nap múlva teljesen beheged (e).

Hogyan kezeljük a köldökcsonkot?

Egy 70%-os alkoholba mártott steril vattával vagy gézlappal tisztítsuk le a köldökcsonkot és az az alatti területet, és hagyjuk megszáradni. A fertőtlenítést érdemes eleinte min­den pelenkacserénél és fürdetés után elvégezni, később elég naponta 1-2 alkalommal.

Fontos, hogy a köldökcsonkot víz ne érje, mert ha felpuhul, könnyen elfertőződhet. Néhány nappal a köldökcsonk leesése után már lehet rendesen fürdetni a babát, de továbbra is folytatni kell a fertőtlenítést. A köldökcsonk nem érzékeny a fájdalomra, ezért a köldökzsinór elvágása, és az azt követő kezelések egyáltalán nem kellemetlenek az újszülöttnek. A sírást a hideg fertőtlenítő alkohol kellemetlensége okozza.

A fül tisztítása spray-vel: Ha tengervíz alapú spray-t használunk, amelynek a formája a fül tisztítására van kiala­kítva, mindig ellenőrizzük, hogy szobahőmérsékletű legyen, vagy legalábbis nem hideg mert különben alkalmazása nagyon kellemetlen az újszülöttnek, de még a nagyobb gyerekeknek is.

Pelenka

Az újszülöttet gyakran tisztába kell tenni, az első hónapokban akár naponta nyolcszor is, azaz minden kakilás után. Ezekre a gyakori tisztába tételekre azért van szükség, hogy az érzékeny bőre ne pirosodjon ki, és ne irritálja a vizelettel és a széklettel való érintkezés. Ezenkívül a gyakori pelenkacsere javítja a kör­érzetét és a baba derűsebb lesz. (Hogyan válasszunk pelenkát?)

Mikor hívjuk a gyerekorvost? Hívjuk ki az orvost, ha a fertőzés jeleit látjuk: a köldökcsonk töve elpirosodik, megdagad, rossz szagú lesz, sárgás, gennyes váladékot ereszt, érintésre fájdalmas vagy ha erősen vérezni kezd. (Néhány csepp vér megjelenése még nem kóros.)

Minthogy naponta többször megismételjük ezt a folyamatot, jó, ha a baba ezt nem érzi kellemetlennek. A tisztába tevés percei a kényeztetésé, dédelgetésé legyenek, a baba érezze magát biztonságban, érezze, hogy szeretik, és élvezze a szüleivel nyugodt környezetben teremtett kapcsolatot.

A pelenka kiválasztása, a baba tisztába tétele

A fityma

A fityma a bőrnek az a része, ami a fütyi hegyét betakarja. Onnan nyílik a húgy­cső, amelyből a vizelet kiürül. A csecsemők esetében általában a fitymát nem lehet visszahúzni, ez csak később alakul ki, mindenkinél máskor. A fityma felhúzását ne erőltessük, óvatosan és finoman végezzük. Nyolc hónapos korig a fityma szűk és kevéssé rugalmas, mert ebben a korban össze van nőve a makkal.

Ha erőszakosan próbáljuk kibújtatni a makkot, akkor elszakíthatjuk a fitymát alkotó finom bőrt, és sebészeti beavatkozást szükségessé tevő sérü­lést okozhatunk. 281. oldal) A makk és a fityma tisztítása laza nyomással és húzással történjen addig a pontig, amíg ellenállásba nem ütközik; 3-5 éves kor előtt nem lehet teljes a hátrahúzás.

A köröm

Az első napokban nem szükséges a kéz- és lábkörmöket levágni, mert nagyon puhák, maguktól szétmállanak. Később hetente kell levágni, hogy a baba ne karmolja össze magát, és a köröm alatt ne gyűljön össze a piszok. Mind a láb-, mind a kézkörmökhöz használjunk legömbölyített végű speciális babaollót. A lábkörmöt vágjuk egyenesen, hogy elkerüljük a körömbenövést, a kézen pedig kövessük az ujjbegyek vonalát, hogy ne legyen hegyes kiálló rész, amivel megkarmolhatná a csecsemő saját magát.

Ez a művelet valószínűleg nem tetszik majd a babának, ezért tanácsos köz­vetlenül fürdetés után végezni, amikor nyugodtabb, és a körme is felpuhult a víztől. Az óvatosabbak alvás közben végezzék a körömápolást.

Mit tegyünk a fitymával? A legésszerűbb magatartás megvárni, amíg az idő elteltével a fityma spontán hátra­húzódik. Tisztításakor finoman húzzuk vissza a bőrt, és mossuk meg. Hagyjuk abba, ha ellenállást tapasztalunk, vagy ha a gyerek sír. Elég ha megpillantjuk a húgycső kimeneti pontját.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.