Babaápolás

Mit kell előkészítenünk az újszülött fogadására?

Mérleg

Az első hónapokban tanácsos rendszeresen – legalább hetente egyszer ellenőrizni a baba testsúlyát. Elegendő csak néhány hónapra bérelni egyet, vagy időnként a gyermekorvosnál megmérni a babát.

Mélykocsi és sétakocsi

Ha az első hetekben levegőzni visszük kisbabánkat, a legjobb közlekedési eszköz a mélykocsi. A jó babakocsi stabil, biztonságos és kényelmes. Jellemzői: tágas, a baba 4-5 hónapos koráig kényelmesen tud benne mozogni, az alja szilárd, ami a hát megfelelő tartását biztosítja, a belseje kiemelhető és a huzata mosógépben mosható. Lepedőjét gyakran cseréljük, a pelenkát a feje alól akár naponta. Ha a babakocsiban otthon is altatjuk a picit, akkor éjszakára vegyük ki a matracát vagy bélését szellőzni, különösen nyáron, ha a csecsemő megizzad.

A jó minőségű babakocsi anyaga sűrű szövésű, amiről lepereg a vízcsepp. Ha úgy gondoljuk, hogy esős időben is használnunk kell, szerezzünk be esővédőt. Ezenkívül a babakocsi minden kereke legyen lefékezhető, nehogy elguruljon vagy felboruljon. A babakocsi nem alkalmas az éjszakai alvás biztosítására, erre a kiságy a legmegfelelőbb.

A 4-6. hónap körül a mélykocsiból fokozatosan átszoktathatjuk a babát a sport­kocsiba, de ennek időpontja változó: függhet az évszaktól, a baba szokásaitól és természetesen a babakocsi tulajdonságaitól is.

A bölcső és a kiságy

A bölcső az újszülött altatására 4 hónapos korig szolgálhat, ebben védettebbnek érzi magát a baba. Bontakozó önállóságának kiélésére ezután már alkalmasabb a rácsos kiságy, amelyre tegyünk felgombolható, varrható rácsvédőt. Amikor bölcsőt vagy ágyat választunk, ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen, anyaga ne tartalmazzon mérgező festéket.

A bölcső

Legyen stabil, alja merev, matraca támassza meg az újszülöttet (hiszen az izomtónusa még fejletlen), kerekei pedig könnyítsék meg a bölcső mozgatását.

A kiságy

Legyen masszív, lábai legyenek fából, megfelelő méretű merev matraccal bélelt, nehogy az ágy széle és a matrac közé beszoruljon a kicsi keze vagy lába. Az ágy rácsa legyen legalább 60 cm magas, hogy a gyerek ne tudjon rajta átmászni, a rácsok közötti távolság pedig kb. 6,5-7 cm, hogy a baba feje be ne szoruljon.

A matrac, a párna és a lepedő

A matrac anyaga nagyon fontos a pihenés szempontjából. Legyen merev kaucsukból vagy latexből, lehetőleg atkamentes, antiallergén, légáteresztő, tartsa meg szilárdan a hátat. A párna az első hónapokban egyáltalán nem ajánlott. Később legyen alacsony és kicsi, akkor is engedje levegőt venni a babát, ha hasra fordul. A lepedő készüljön pamutból. A megfelelő testtartás az újszülöttnek a hanyatt fekvés. Mára tudományosan többszörösen is igazolt, hogy így csökkentjük a bölcsőhalál kockázatát.

A pelenkázóasztal

A pelenkázóasztalon tesszük tisztába a babát, itt öltöztetjük, és minden más napközbeni tevékenységet is elvégezhetünk rajta. Rendkívül hasznos bútordarab, hiszen a szülőknek nem kell hajolgatniuk, mindent a kezük ügyébe tudnak készíteni, és egy percre sem veszítik szem elől a babát.

Naponta többször is használjuk a gyermek kétéves koráig. A pelenkázóasztaloknak különféle típusai léteznek, a bonyolultabbaktól a leg­egyszerűbbekig. Praktikus az átalakítható, illetve az, ami nem foglal el sok helyet.

A pelenkázófürdető

Olyan kisszekrény, aminek tetején bemélyesztve található a kiskád. A fiókok és az oldalsó tárolók nagyon hasznosak, minden belefér, ami a pelenkázáshoz szükséges. Mivel ezek a pelenkázóasztalok többnyire guríthatóak, ne felejtsük el, rögzíteni a kerekeket. Az oldalsó korlátok biztonságossá teszik az asztalt, de bármi történjen is, soha egy pillanatra se hagyjuk magára a pelenkázón a babát.

A hordozható pelenkázó

Ez csupán egy szivacsmatracból vagy fel­fújható műanyagból áll, bárhová leteríthető, ideális autós utazáshoz, vagy ha távol vagyunk az otthontól.

Etetőszék

Az etetőszéket kb. a 6. hónaptól használhatjuk, amikor a baba kezd már önállóan ülni, illetve a hátát megtámasztva. így már bevonhatjuk őt a közös étkezésekbe, és egyre többet részesei lehetünk annak a pillanatnak, amikor a család együtt van.

Az etetőszék anyaga legyen könnyen mosható, nem toxikus, az alja széles, és biztonsággal lehessen rögzíteni az asztalhoz. Legyen biztonsági övvel felszerelve, amivel a babát rögzíteni lehet. A középső sáv, ami a baba két lábát elválasztja egymástól, azt a célt szolgálja, hogy a gyerek alul ki ne csússzon a földre.

Jó, ha a széknek elöl van egy kis asztalkája, amire a baba tányérját le lehet tenni, és így nem is tud annyira kihajolni a székből, a lábtartó pedig a kényelmét szolgálja, hogy a lába ne lógjon a levegőben. Soha ne hagyjuk egyedül a babát az etetőszékben! Figyeljünk arra is, hová helyezzük az etetőszéket, lehetőleg elérhető távolságon belül ne legyen veszélyes tárgy vagy dolog.

Hőmérő

Ez az orvosi eszköz a baba testhőmérsékletének mérésére szolgál. Többféle típusa létezik.

Folyékony kristályos hőmérő

Ez egy hőre érzékeny műanyag csík, amit a gyerek homlokára kell helyezni, és a testhőmérsékletének megfelelően elszíneződik. Pontatlansága miatt nem igazán ajánlott.

Higanyos hőmérő

Pontos, megbízható és olcsó, de mivel a higany, mérgező anyag és környezetszennyező, már kivonták a kereskedelmi for­galomból.

Az infravörös sugárral működő hőmérők

Ezek közé tartozik a fülhőmérő, amit a fül külső részébe kell beilleszteni, a füldob által kibocsá­tott infravörös sugarakat érzékeli, és így mutatja meg a testhőmérsékletet. Ez nagyon praktikus és megbízható módja a lázmérésnek, de kerülendő, ha a kicsinek fülproblémái vannak (például fülgyulladás). Bár használata gyors, könnyű és fájdalommentes, ha nem megfelelően használjuk, akár több fokos eltéréssel téves értékeket mutathat.

Homlokhőmérő

A homlokból kibocsátott infravörös sugarakat méri. Néhány másodpercet követően egy hangjelzés után a digitális kijelzőn leolvashatjuk az eredményt. Ez hasonlóan pontos, mint az elektronikus hőmérők vagy a fülhőmérők, gyorsak, könnyen használhatóak, és a kis betegek is könnyen elfogadják.

Elektronikus vagy digitális hőmérő

Törhetetlen, digitális kijelzője van, és hangot ad, ha befejezte a mérést. Talán ez a legjobb választás, mert az ára viszonylag alacsony, ugyanakkor megbízható, értéket ad. Három perc alatt méri a belső testhőmérsékletet (a bélben), vagy a külsőt (a szájban vagy a hónaljban). Létezik cumi formájú is.

Gyakorlati tanácsok a lázméréshez: A csecsemők testhőmérséklete magasabb lehet evés vagy meleg folyadék ivása után, továbbá intenzív mozgás – például hosszabb sírás vagy játéktevékenység – után, nagy melegben, fürdés után, vagy ha túlöltöztették. ízért ilyen esetek után mindig várjunk legalább fél órát lázmérés előtt.

Tanácsok a babakelengye összeállításához

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.