Fájdalom enyhítése

Orrsérülések, orrvérzés elállítása

Az orr nyálkahártyája erekben gazdag, és az erek aránylag szilárd, porcos vagy csontos alapon helyezkednek el. Minden különösebb betegség nélkül is sor kerülhet tehát orrvérzésre akkor, ha az erek köhögés, tüsszentés, erőlködés folyamán megtelnek és megrepednek. Gyermekeken, de néha felnőtteken is idegentest, mechanikus behatás idéz elő vérzést.

Orrvérzés okai

A septum nyálkahártyájának kapillárisai, különösen a bőr és a nyálkahártyák határán, bizonyos egyéneken tágultak, szakadékonyak, könnyen megrepednek. A gyakori vérzés e formáját habituális orrvérzésnek lehet nevezni. Különösen gyakran kerül sor orrvérzésre akkor, ha a vérnyomás vagy a vénás nyomás növekedett, tehát hypertoniában vagy cardialis pangásban. E két tényező nélkül is szakadékonnyá válnak, könnyen megrepednek az orr nyálkahártyájának erei arteriosclerosisban. A vérzések leggyakrabban a septum alsó részéből erednek, arról a vérbő területről, amelyet az fül-orr-gégészek Kisselbach-féle areának szoktak nevezni.

Tünetek

  • Az orrot ért ütést követően éles fájdalom.
  • Orrvérzés és fokozódó duzzanat. Az orr rendszerint torzult ferdének tűnik.
  • Az orr általában deformálódik. Szilánkos törés esetén az orrhegy sokszor lelapul.

Mit tegyünk?

Gyakoroljunk nyomást a törés fölött a vérzés elállítására. Hajoljunk előre, hogy a vér ki tudjon folyni az orrüregből. Helyezzünk jégpakolást a homlokra és az orra. Ez segít a vérzés elállításában és a duzzanat növekedésének lelassításában. Menjünk a sürgősségi ügyeletre vagy az orvoshoz.

Veszélyeztetett csoportok

Az orrtörés többnyire autóbaleset vagy esés során következik be, amikor az orrot is nagy ütés éri. Az orrtörés ugyancsak gyakori sérülés az ökölvívók, a futballisták és az egyéb kontakt sportot űzők körében.

Kialakulása

Az orrtörés szinte azonnal látható. A fájdalom kezdetben nagyon erős, egy-két órán belül azonban enyhül. Bőséges vérzés léphet fel az egyik vagy mindkét orrlyukból, és gyorsan duzzanat képződik.

Figyelem! Az orrüregi vérömlenyt az orvos általában leszívja, különben súlyos fertőzés léphet fel, amely elpusztíthatja az orrüreg porcos falát.

Az orrvérzés elállítása

A legtöbb orrvérzés eláll, ha néhányszor nyomást gyakorolunk az orrnyeregre. Ha ez nem hat, akkor kövessük az alábbi lépéseket!

  1. Dőljünk előre, hogy a vér ki tudjon folyni az orrunkból. Ne hajoljunk hátra, mert a vér a torokba csorog, és fulladást okozhat.
  2. Enyhén szorítsuk össze mindkét orrlyukunkat az orrnyereg közelében. Tegyünk hideg borogatást a tarkóra és a homlokra, így csökken a véráramlás.
  3. Ha a vérzés nem áll el, helyezzünk az orrlyukra gézt, és keressünk orvosi segítséget. Ne tegyünk papír zsebkendőt vagy vattát az orrlyukba, mert beragadhat, és újbóli vérzést okozhat.

Orrvérzés lehet más betegség mellékhatása is

A fent említetteken kívül gyakori az orrvérzés minden olyan betegségben, mely az erek szakadékonyságával vagy vérzékenységgel jár. Bizonyos infekciók kezdetén, de még gyakrabban a láz tetőfokán kerül sor orrvérzésre, így bizonyos grippeepidémiák kezdeti tünete az orrvérzés, de orrvérzés indul meg scarlatinában, morbilliben, typhus abdominalisban is.

Gyakori az orrvérzés hepatitisben, májcirrhosisban, különösen sárgasággal járó betegségekben. Ezek egy részében az orrvérzést általános vérzékenység okozza. Polycythaemiában az epistaxisnak ugyanazok az okai, mint hypertoniában. Akut leukaemiában gyakran kezdeti tünet, de előfordul krónikus leukaemiában is.

Orrvérzést okozhat minden olyan tényező, mely általános vérzékenységre vezet, így thrombopenia, thrombopathia, coagulopathia, vascularis purpura. Különösen gyakori az orrvérzés az Osler-féle betegségben. Az orr nyálkahártyájának teleangiectasiáiból ered. Ismétlődő orrvérzés esetében mindig fontos az fül-orr-gégészeti vizsgálat és a vérző terület lehető megtekintése. Ilyen módon lehet felismerni az orrvérzés helyi okait, amilyen a rhinitis sicca, a tuberculosis, a syphilis, az orr és az orrmelléküregek tumora, Wegener-granulomatosis stb.

Rumpel-LeedeThrombocyta-számVérzési időAlvási időPTTProthrombin-időProthrombinconcump-időRetractioEgyéb
Thrombopeniás purpurapoz.csökkentmegnyúltnorm.norm.norm.kóroscsökkent
Thrombopathiákneg.-poz.norm.megnyúltnorm.norm.norm.kórosnorm.
Thrombastheniapoz.norm.megnyúltnorm.norm.norm.kóroscsökkent
Willebard-betegségneg.norm.megnyúltválto-zómegnyúltnorm.kórosnorm.
Fibrinogénhiányneg.norm.norm.megnyúltmegnyúltmegnyúltnorm.norm.fibrinogén 2g/l
Prothrombinhiányneg.norm.norm.megnyúltmegnyúltmegnyúltnorm.norm.
V. faktor hiánya (Owren-betegség)neg.norm.norm.megnyúltmegnyúltmegnyúltkórosnorm.
VII. faktor hiányaneg.norm.norm.norm.norm.megnyúltnorm.norm.
VIII. faktor hiánya (klasszikus haemophília)neg.norm.norm.megnyúltmegnyúltnorm.kórosnorm.
IX. faktor hiány (B-haemophília, Chritmas-betegség)neg.norm.norm.megnyúltmegnyúltnorm.kórosnorm.a HG hatástalan, thromboplastingeneratio kóros
X. faktor hiánya ( Stuart-Prower-defektus)neg.norm.norm.megnyúltmegnyúltmegnyúltkórosnorm.PTT Stypvenre, thromboplastinra kóros marad
XI. faktor hiányaneg.norm.norm.megnyúltmegnyúltnorm.kórosnorm.specifikus próbák
XII. faktor hiánya (Hageman"trait")neg.norm.norm.megnyúltmegnyúltnorm.kórosnorm.vérzékenység nincs
XIII. faktor hiányaneg.norm.norm.megnyúltmegnyúltnorm.norm.norm.alvadék nem oldható
Vascularis purpurákpoz.norm.norm.norm.norm.norm.norm.norm.
Osler-betegségneg.norm.norm.norm.norm.norm.norm.norm.telengiectasiák

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.